Dünya
  • 11.9.2015 21:04

Kabe’de HUYLANDIRAN katliam

Suudi kaynakların resmi olmayan ilk açıklamalarına göre ise toplam 87 kişinin öldüğü 184 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Mekke-i Mükerreme’de akşam saatlerinde başlayan fırtına ve sağnak yağışla birlikte devrilen inşaat vinci 87 kişinin ölümünde 184 kişinin yaralanmasına sebep oldu. Hacı adaylarının arkadaşlarından alınan bilgiye göre hayatını kaybeden Türk hacı adaylarının isimleri belli oldu.
Mekke-i Mükerreme’de akşam saatlerinde başlayan fırtına ve sağnak yağışla birlikte devrilen inşaat vinci 87 kişinin ölümünde 184 kişinin yaralanmasına sebep oldu. Yıldırım düşmesi neticesi yıkıldığı tahmin edilen devasa vincin Sefa ile Merve arasındaki alanın en üst katına devrilmesi ile Kabe’yi seyreden ve say yapan hacı adayları hayatlarını kaybetti. Vincin en üst kısımdaki 3'de 1'lik kısmı kazada en fazla can kaybına sebep olan Say alanının üstünde parçalandı. Yaklaşık 100 metre yüksekliğindeki devasa vincin alt kısmının kraliyet sarayına bakan mescidin, yaya trafiğine kapalı çalışma alanında kalması çok daha büyük facianın olmasını engelledi. Yaralananların büyük kısmı ise vincin düşmesi ile oluşan çarpmada fırlayan mermer, havalandırma malzemelerinin sıçramasından dolayı yaralandı.
Kabe’yi büyütmek için 4 yıldır sürdürülen çalışmalarda, yaklaşık 50 vinç gece gündüz görev yapıyor.

Bugünün 11 Eylül olması ve vinçlerin sahibi olan firmanın Bin Ladin'in olması kafa karıştırdı. Suudi Binladen Grubu, Usame Bin ladin'in babası Muhammed tarafından kuruldu ve inşaat alanında oldukça büyük işler yapmakta. Ve kaza akşam namazına çok az bir zaman kala yani Kabe'nin en kalabalık olduğu bir zaman diliminde gerçekleşiyor. Korkunç olayın gerçekten bir kaza mı yoksa İslam alemine bir mesaj mı olduğu konusu şimdiden tartışılmaya başlandı.

HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Hacı adaylarının arkadaşlarından alınan bilgiye göre hayatını kaybeden Türk hacı adaylarının isimleri ise İstanbul'dan Abdulkadir Gökmen ve Trabzon'dan Erol Karaağaçlı olarak bildirildi.

Kabe’de vinç hacı adaylarının üzerine düştü! Hacı,kabe,kaza,vinç

YARALANAN 19 TÜRK VATANDAŞI AZİZİYE’DEKİ DİYANET HASTANESİNDE TEDAVİ ALTINA ALINDI

Kabe’de vinç kazasında yaralanan 19 Türk hacı adayının tedavileri, Mekke’deki Diyanet'e ait yeni Türk hastanesinde yapılıyor.
Harem-i Şerif’teki kazanın duyulmasının ardından Türkiye’ye ait ambulanslarda bölgeye gönderildi. Genel durumu iyi olan yaralılar Aziziye Semtindeki Diyanet İşleri Başkanlığı Mekke Hastanesi’ne getirildiler. Bu yıl yenilenen hastanede ilk müdahaleleri yapılan Türk hacı adaylarının durumlarının iyi olduğu bildirildi. Mekke Diyanet Hastanesi’nde, tedavi görenlerin isimleri resmi olarak açıklanmadı.
Alınan ilk bilgilere çoğunluğu ayakta tedavi gören yaralıların isimleri şöyle:
“Mehmet Ali Ünal, Nurettin Günaydın, İrfan Okullu, İsa Saral, Feride Karaağaçlı, Hasan Yoldaş, Cennet Kavas, Mehmet Türkmen, Safiye Yıldız, Habip Barlalı, Yusuf Emsal, Hüssam Vahid, Refiye Üret, Abdulah Üresin, Abdülgazi Savaş, Zeki Eldem, Mustafa Boz, Hasan Apaydın.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Kral'a telefon

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud'u telefonla arayarak Kabe'de yaşanan elim hadisenin kendisini de derinden üzdüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, telefon görüşmesi bu gece 23.25'te gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mescid-i Haram'daki vincin düşmesi neticesinde hayatlarını kaybeden hacı adaylarına Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifa diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu vesile ile Suud Kralı Selman'a, Yemen'deki çatışmalarda hayatlarını kaybeden Suudi askerleriyle ilgili olarak da taziyelerini ilettiği kaydedildi.

Kral Selman'ın da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu acılı günde üzüntülerini paylaşmasından dolayı teşekkür ettiği öğrenildi.

Görmez'den Kabe'deki vinç faciasına açıklamaDiyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kabe’de yaşanan vinç kazasıyla ilgili, “Bizim hacılarımızdan öncelikle 19 hacımızın yaralı olduğunu öğrendik. Bunların 13 tanesi bizatihi kendi hastanemizde, herhangi bir hayati tehlikesi yok. Ayrıca 2 tane de vefatımız var” dedi.
Son yıllarda görülen en büyük çöl fırtınası sebebiyle, devrilen bir vinç neticesinde hac ibadetini yapmaya giden çok sayıda hacı adayının hayatını kaybettiğini, çok sayıda hacı adayının da yaralandığını belirten Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Suudi Arabistan’ın makamlarının, resmi müesseselerin bize verdiği bilgiye göre 87 hacı adayı hayatını kaybetti, hakkın rahmetine kavuştu. Vefat edenlere rahmet, yaralılara da rabbimizden acil şifa diliyorum” dedi.
65 bin Türk vatandaşının bu sene hac ibadetini yapmak üzere Suudi Arabistan’da bulunduğunu söyleyen Görmez, şunları kaydetti:
“Diyanet İşleri Başkanlığımızın bütün telefonları kilitlendi. Vatandaşlarımız merak içerisinde bizlerden haber bekliyorlar. Bizde arkadaşlarımızla, Suudi Arabistan’da Mekke’de bulunan gerek sağlık ekimizle gerek diğer bütün ekiplerimizle hep iletişim içersinde olduk. Bizim hacılarımızdan öncelikle 19 hacımızın yaralı olduğunu öğrendik. Bunların 13 tanesi bizatihi kendi hastanemizde, herhangi bir hayati tehlikesi yok. Her birisi kısa sürede küçük tedavilerle ayağa kalkabilecek durumdalar. Ancak 6 hacı adayımız, Suudi Arabistan hastanelerine nakledildi. Aynı şekilde onlarında her birine arkadaşlarımız ulaştılar, hiç birisinin herhangi bir hayati tehlikesi yok ama bir takım kırıkları var, küçükte olsa yaraları var, küçükte olsa bir takım operasyonları söz konusu. Bu arada Sağlık Bakanımızla hep iletişim içerisinde olduk. Kendisi eğer Türkiye hastanelere nakledilmesi gereken hacı adayımız varsa, uçak ambulansların hazırlanacağını ifade ettiler. Bunu gerektirecek herhangi bir hasta nakli söz konusu değil. 19 yaralımızın hiç birisinin herhangi bir hayati tehlikesi yok. Bunların her birisi belirlendi, her birisinin ailesine arkadaşlarımız, ilçe müftülerimiz, il müftülerimiz bizatihi kendilerine haber veriyorlar şuanda. Ayrıca 2 tane de vefatımız var. Hacı adaylarımızın tespiti yapılmış durumda ancak bu tespit görgü tanıklarına dayanmaktadır. Bir tanesi bizatihi yanında bulunan bir arkadaşının ifadesi, bir tanesi de yanında bulunan eşi tarafından ifade edildiği için şimdilik kayıtlarımızda vefat ettiğini ifade ediyoruz. Fakat kesin neticeye kavuşturmadan vefat edip etmediğini resmi olarak tespit etmeden bunu şimdilik bildirmeyi doğru bulmuyoruz. Arkadaşlarımız şuan da Mekke’deki haremde bulunan bu her iki vatandaşımıza da ulaşmaya çalışıyorlar. Bunu da en kısa zamanda hem yakınlarına hem de kamuoyu ile paylaşacağız. Tekrar hacı adaylarımıza hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diliyorum, bütün Alem-i İslam’a geçmiş olsun diyorum. Artık bütün İslam dünyası olarak bu büyük ibadetin vinçlerin gölgesinden kurtulması, kısa sürede bu inşaatın bitmesi temennimizdir. İnşallah en kısa zamanda biter, bütün dünyadan giden hacı adaylarımız, bu ibadetlerini en güzel şekilde yerine getirirler.”

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:26

İLGİLİ HABERLER