Dünya
  • 19.9.2013 22:39

Kahire'de şiddetli çatışma

Mısır’ın başkenti Kahire’ye 14 kilometre uzaklıktaki Kerdasa’da ‘suç ve terör yuvalarını’ hedef alan güvenlik güçleri ve bölgedeki militanlar arasında silahlı çatışma çıktı.

Mısır devlet televizyonu, Kerdasa’da 28 militanın gözaltına alındığını duyurdu.

Operasyon başladıktan birkaç saat sonra çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle güvenlik güçlerine binaların arkasından takviye kuvvetler katıldı.

Geçen ay Kersada’da bir karakola düzenlen saldırıda 11 polis memuru öldürülmüştü.

Havadan helikopter desteğiyle hareket eden askerler Kerdasa’ya yerel saatle sabah 05.30’da girdi.

Mısır resmi haber ajansı militanlarla çatışan üst düzey polis memurlarından birinin öldüğünü aktardı.

Devlet televizyonu, Perşembe günü gözaltına alınanlardan birinin, 14 Ağustos’taki karakol saldırısında Kedasa emniyet müdürünü öldürmekle suçlanan Ahmed Uveys olduğunu belirtti.

Yetkililer, daha önceki açıklamalarında karakol baskınına ‘cevap vereceklerini’ söylemişlerdi.

'Müslüman Kardeşler hedefte'

Kent merkezinden bildiren BBC Muhabiri Quentin Sommerville, güvenlik güçlerinin kentte bazı binalara konuşlanan kimliği belirsiz kişilerle silahlı çatışmaya girdiğini aktarıyor.

Muhabirimiz, Perşembe öğleden sonra silahlı çatışmanın şiddetinin azaldığını fakat sokaklarda ve kentin ana çıkışlarındaki askeri kontrol noktalarda çok sayıda polisin konuşlandığını belirtiyor.

Günün erken saatlerinde BBC’ye konuşan bölge halkı, güvenlik güçlerinin Kerdasa’daki evleri arayıp Müslüman Kardeşler üyelerini hedef aldıklarını söyledi.

Çarşamba gecesi Mursi’ye destek mitingi düzenleyen binlerce kişi Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi’ye atfen, “Kahrolsun Sisi” sloganları attı.

Resmi haber ajansı Mena, askerlerin sabah namazını kıldıktan sonra zırhlı araçlarla operasyon için pozisyon aldıklarını bildirdi.

Muhabirimizin aktardığına göre Kerdasa dışına kurulan askeri barikatlar halkın bölgeye girişine engel oldu.

'Sorumlu dışarıdakiler'

Tekstil kenti olarak bilinen Kerdasa sakinlerinden Ahmed Ali, Çarşamba günü Reuters haber ajansına, polise güvenmediklerini belirtip “Bizim bildiğimiz ve saydığımız kişileri şiddetin sorumlusu olarak gösterip tutuklayacaklar. Biz bu şiddetin bizim saygın şeyhlerimiz tarafından değil dışarıdakilerden kaynaklandığını biliyoruz” diye konuştu.

BBC’ye konuşan bir başka Kedasalı da Kahire’de Rabaa Meydanı’ndaki Mursi yanlısı gösterilere polisin şiddetli müdahalesini hatırlatıp “Burada on bir polis öldü ama Rabaa’da da Kerdasa’dan 11 kişi öldü” dedi.

Kentten bildiren muhabirimiz, birçok binada ve sokak lambasında Mursi’nin fotoğraflarının asılı olduğunu aktardı.

Kahire’nin 300 kilometre güneyinde Minya bölgesindeki Delga’da da Mursi yanlısı gösteriyi basan Mısır güvenlik güçleri onlarca kişiyi gözaltına altı.

En fazla can kaybı, geçen ay güvenlik güçlerinin Kahire meydanlarında kamp kuran Mursi yanlılarına yönelik müdahalesinde yaşandı.

Diğer yandan Kahire’nin güneyindeki Hilmiyat el Zeytun metro durağında iki bomba bulunması üzerine bazı metro hatları kesintiye uğradı.

Güvenlik yetkilileri, bomba uzmanlarının bölgeye sevk edildiğinin ve hatların yeniden çalışmaya başladığını söyledi.

Fakat bombaların sahte olup olmadığına ilişkin net bir açıklama gelmedi.

Mısır’da eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbe ile devrilmenin ardından çıkan çatışmalarda aralarında yaklaşık 100 polis memurunun bulunduğu en az bin kişi hayatını kaybetti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:54

İLGİLİ HABERLER