Sağlık
  • 16.1.2011 09:03

KAHVALTIYA GİTTİ KALP NAKLETTİLER!

Mehmet Ali Aytekin nakil olacağını hastanede öğrendi...

Konyalı kalp hastası Mehmet Ali Aytekin (47), nakil beklerken 2 yıldan fazla süre hastanede yattı... Umudunu kesip evinde ölümü beklemeye başladığı günlerde hastaneden arayan doktorları, “Kahvaltı yapalım” bahanesiyle çağırdıkları Aytekin’e, 16 yaşında beyin ölümü gerçekleşen Ali Bulduk adlı gencin kalbini nakletti.
Mehmet Ali Aytekin, 2006’da Konya’da kalp krizi geçirmiş, ardından iki kez by-pass olmuş ve bu sırada doktorları kötü haberi verip “Seni ancak kalp nakli yaşayabilir” demiş. Aytekin de Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne gidip, kalp nakli listesine kaydolmuş.
Antalya’da doktoru Prof. Dr. Ömer Bayezid’in kendisine beklediği kalbin bir gün mutlaka bulunacağına dair umut verdiğini ve bu umutla beklemeye başladığını dile getiren Aytekin, durumu ağır olduğu için 2 yıl 5 gününü hastanenin yoğun bakım ünitesi ve servislerinde geçirmiş.

13 kalp buldular, uymadı
Aytekin bu süre içinde 13 kalp nakline tanık olmuş ama bulunan kalplerin hiçbirisi ona uymamış. Aytekin, o günleri anlatırken “Her kalp naklinde moralim bozuluyordu ama Ömer hocam desteğini esirgemedi. ‘Bir gün sana da çıkacak oğlum’ dedi. Dediği de oldu” diyor.
Aytekin, rahatsızlığının etkisiyle 53 kiloya kadar düştüğünü, kendisine uygun kalbin bulunamayacağını düşünmeye başlayınca doktorların da izniyle Antalya’da kiraladığı eve çıkmış. Ve bir sabah erken saatlerde telefonu çalmış. Hastaneden arayan doktorları “Gel kahvaltı yapalım” demiş... Aytekin, daha sona yaşananları şöyle anlatıyor:

‘Helikopter getiriyor’
“Kalkıp hastaneye gittim. Kahvaltı edeceğimizi düşünürken, ‘Önce bir yoğun bakıma gidelim de değerlerini ölçelim’ dediler. ‘Önce kahvaltı yapsaydık’ diye ısrar etsem de dinlemediler. Yoğun bakıma girdiğimde katater takmak istediler. ‘Bir şey yok hocam’ dedim, yine dinlemediler. Ne zaman katater takıldı, nakil zamanının geldiğini anladım. Doktorlarım, ‘Helikopterle kalbini almaya gittik, seni hazırlamamız lazım’ dediler. Memleketim Konya’dan 16 yaşında Ali Bulduk diye bir arkadaşın kalbi bana nakledildi. Doktorlarım beni heyecanlandırmamak için, kahvaltıya çağırır gibi hastaneye çağırıp nakli yaptı.”

Bağış yapılmasaydı ölürdü
Evli ve 4 çocuk, 3 torun sahibi Mehmet Ali Aytekin, naklin ardından sağlığına kavuştuğunu, 53 kilodan 70 kiloya ulaştığını söylüyor. Aytekin, nakil öncesinde yürüyemez durumdayken, artık hiç asansör kullanmadığını, rahatlıkla merdiven çıkabildiğini anlatıyor. Aytekin’in operasyonunu gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Bayezid ise “Aytekin gibi hastalar kalp nakli olmazlarsa yaşamlarını yitiriyor. Organ bağışıyla daha fazla sayıda insanın fayda görmesi en büyük idealimiz” diyor.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 22:58

İLGİLİ HABERLER