KAYNAK : Haber Vitrini
HİLAL ÖZTÜRK
ANKARA - Kamu avukatları özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi istemiyle bugün eylem yaptılar. Ankara Adliyesi önünde toplanan kamu avukatlarına hukukçu milletvekilleri, 74 ilin baro başkanları ve avukat meslektaşları da destek verdi.
Adliye Sarayı önünde toplanan yaklaşık 300 avukat, cüppelerini giyerek bir süre bekledi.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Özdemir Özok'un konuşmasıyla başlayan eylem avukatların otobüslerle Anıtkabir'e hareketi ile devam etti.
Özok yaptığı konuşmada, büyük yolsuzlukların gerçekleştiği Türkiye'de hukuk müşavirleri ve kamu avukatlarının özlük, mali haklar yönünden hak ettikleri statüye kavuşturulamadığını, yıllardır idarenin vesayeti altında bırakıldığını belirtti.
Özok, yargının iddia-savunma-karar mekanizmalarından oluşan bir bütün olduğunu bildirerek, bu mekanizmaların bağımsız ve birbirine eşdeğer olması gerektiğini kaydetti. Özok, yargı erkinin iddia ve karar unsurunu gerçekleştiren hakim ve savcıların bağımsızlığını kabul edip, farklı yasal düzenlemeye tabii tutulmalarına karşın, yargı erkinin üç asli unsurundan diğerini oluşturan savunmanın, kamu kurum ve kuruluşlarında işlevini yerine getiren hukuk müşavirleri ve kamu avukatları için aynı düşüncenin benimsenmemesinin kendi içinde çelişki olduğunu belirtti.
Devletin şeffaf olması ve bugüne kadar süregelen yolsuzlukların önlenmesi için kamu avukatlarının bağımsız olması ve meslek güvencesinin sağlanması gerektiğini bildiren Özok, "Hukuk müşavirleri ve kamu avukatları Cumhuriyet savcıları gibi kamu gücünü temsil etmekte ve kamu adına görevleri yerine getirmekte, her türlü davada devleti savunup devlet yararını korumak için gereğini yapmaktadır" dedi. Danıştay, Sayıştay, İdare ve Vergi Mahkemelerinde, hukuk fakültesi mezunu olmayan kişilerin hakim statüsünde sayılmaları, hakim ve savcıların her türlü özlük ve mali haklarından yararlandırılmalarının 'acı bir gerçek' olduğunu kaydeden Özok, "Bu da özlük hakları ve mali yönden mağdur edilen hukuk müşavirleri ve kamu avukatlarının haklı tepkilerini oluşturmaktadır" dedi.
Özok, 25 yıl hizmet süresini dolduran 1. sınıf bir hakim-savcının 1 milyar 850 milyon maaş alırken, kamu avukatının 625 milyon lira alabildiğini hatırlatarak, "Tüm meslek gruplarında 1. derecenin ek göstergesi 3600 olduğu halde kamu avukatlarının 3000'dir. Ek göstergeler emekli ikramiyesi ve emekli maaşına da yansıdığından haksızlık ömür boyu sürmektedir" dedi. Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu Kamu Avukatları Komisyonunca hazırlanan, kamu avukatlarının bağımsız ve özerk bir yapıya kavuşturulmalarını sağlamak üzere Anayasa'nın 135. maddesinin 2. fıkrasının da değişikliğini içeren 'Kamu Avukatları Kanunu'nun Meclis gündemine alınmasını isteyen Özok, tüm parlementerlerin desteğini istediklerini bildirdi. Özok: "Kamu avukatlarının ek gösterge, özel hizmet, temsil ve görev tazminatlarının emsalleri seviyebine getirilsin" dedi. Özok'un konuşması sık sık avukatların alkışlamaları ile kesildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 15:40