Kanada'dan cazip teklif
Kanada'nın cazip teklifi, gönüllü olarak ülkelerine geri dönmek isteyen mültecileri kapsıyor.
Kanada Sınır Güvenliği Ajansı (CBSA) ve Uluslararası Göç Örgütü Kanada Temsilciliği tarafından Toronto genelinde başlatılan pilot uygulama ile şanslı mültecilere, 2 bin Kanada Doları (3600 TL) ve tek yön uçak bileti teklif ediliyor.
Programa, göçmenlik mahkemelerinde görülen iltica davalarını kaybedenler ile bu aşamaya gelmemiş ama davasından gönüllü olarak vazgeçmek isteyen mültecilerin başvurabiliyor.
CBSA'nın internet sitesinden duyurulan program için mültecilerin ülkelerinde yeni bir hayata başlamalarına yardımcı olmanın amaçlandığı kaydedildi. Öte yandan, ülkesinde ölüm tehlikesi olması nedeniyle Kanada'ya sığındığını beyan eden mülteciler kapsam dışında tutuluyor. Bu karara gerekçe olarak ise, 2 bin Kanada Doları ve uçak bileti teklif etmenin, hasta olan mültecilerin bu fiyata ölüme razı olmalarını istemekle aynı anlama gelmesi gösterildi.CBSA kayıtlarına göre, Kanada'ya 2009'da 106 bin 530, 2010'da da 98 bin 380 kişi iltica etti. Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı, tasarruf önlemleri kapsamında son olarak mültecilere verdiği ücretsiz ilk sağlık kontrolü hizmetine son vermişti. 20 Avrupa ülkesinde aynı uygulamanın olduğu belirtilen programın tanıtımında, İngiltere'nin iltica başvurusu reddedilenlere 6 bin dolar verdiği hatırlatıldı.