Gündem
  • 29.9.2010 09:29

KANDİL'DE 'İPLER KAÇIYOR' PANİĞİ

Örgüt, süreçte sabotaja önlem alıyor

Kürt sorununun çözümü konusunda demokratik süreç hızlanırken, terör örgütü PKK, yeni gelişen durum karşısında çıkış stratejisi arıyor. PKK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan'ın Kandil'de lider kadroyla toplantı yaptığı ve "Silahla nerede kadar?" sorusuna yanıt aradığı öğrenildi. Benzer bir tutum, İmralı hükümlüsü PKK lideri Abdullah Öcalan tarafından da ortaya kondu. Öcalan, önceki gün Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ile yaptığı görüşmede "Silahların susması için araç ve yöntemler ortaya konulmalı" mesajı verdi. Hükümet- BDP görüşmesi, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ABD temasları, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın hafta sonu gerçekleşen Erbil ziyareti, Aysel Tuğluk'un PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmesi ile birlikte silahların susması konusunda tarihi bir noktaya gelindi. PKK ise örgütün kontrol dışı unsurlarının süreci sabote etme riskine karşı önlem aldı.

KANDİL TESPİTLERİ

Kandil'deki toplantıda demokratik adımlarla paralel olarak PKK'nın Türkiye'deki güçlerini çekmesi, silahsızlanması ele alındı. Lider kadroya yönelik olası tasfiye girişimine karşı da tedbir alınması öngörüldüğü toplantıda örgütün 6 bin üyesi bulunduğu, bugüne kadar örgütün 20 bin kayıp verdiği tespiti yapıldı. Türkiye'nin sınır kesiminde yer alan Hakurk, Haftanin, Sinaht kesimlerindeki PKK'ların küçük gruplara ayrılarak yer değiştirdikleri belirtiliyor. Bu endişede son dönemde Bölgesel Kürt Yönetimi'nden gelen baskı da etkili oluyor.

12 YIL ÖNCEYE BENZİYOR

Kandil'deki toplantıda silahlı mücadelenin sonuna gelindiği tespiti yapılırken, PKK, kontrol dışı unsurların süreci bozma riskine karşı da önlem alıyor. Örgüt, sürecin sabote edilmesinin sorumluluğuyla tasfiye edileceği kaygısı taşıyor. Bu nedenle de lider kadronun kendilerine bağlı grupları dikkatle kontrol etmesi talimatı verildi. 1 Eylül 1999'da PKK, yurtiçindeki güçlerini sınır dışına çekerken, Öcalan avukatları aracılığıyla "silahlı mücadeleye son" çağrısı yapmıştı. Öcalan o tarihte, "demokratik çözüm yolunda yeni bir diyalog ve uzlaşma aşamasına geçileceğine inancımı belirtiyorum" demişti. Ardından da örgüt, 1 Eylül 1998'de başlattığı tek taraflı ateşkesi uzatma kararı aldı ve yurtiçindeki güçlerini sınırdışına çekti. Öcalan'ın talimatıyla 1 Ekim 1999'da barış grubu adıyla sekiz örgüt üyesi de Türkiye'ye gelmişti. SABAH

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 03:14

İLGİLİ HABERLER