Sağlık
  • 11.9.2022 12:45

Kanserin ilacı denizdeki mercanlarda çıktı

Çığır açan kanseri ilacı! Bilim dünyası çareyi hiç beklemedikleri bir yerde buldu

Çağımızın hastalığı kanser ile ilgili bilim dünyasından çığır açan bir buluş geldi. Utahlı bilim insanları inceledikleri yumuşak mercanda kanser ilacı eleutherobinin hammaddesine rastladı. Madde ile kanser ilacı üretmeyi başaran bilim insanları, diğer kanser ilaçlarına göre bu ilacın çok fazla avantajı olduğunu ifade etti. Deniz mercanından üretilen ilacın kanser hastalarına umut olacağı düşünülüyor.

Utah Health Üniversitesi'nden çığır açan bir keşif geldi. Bilim insanları yumuşak mercanlarda bulunan bir kimyasal ile kanser tedavisine umut olabilecek bir ilaç üretti. Bilim insanları ilaç avclarının odağında olan eleutherobin hammaddesinin nasıl üretildiğini bulmak için uzun zamandır çalışma yürütüyordu. Bunun için mercan kimyasalının DNA kodu çözüldü. Utah'tan sonra California San Diego Üniversitesi tarafından ikinci bir araştırma yapıldı ve mercanların kanser için gerekli olan molekülleri sentezlediği ortaya çıktu.

Yumuşak mercanlarda bunun yanı sıra anti-enflamatuvar, antibiyotik gibi pek çok ilaç bileşeni var. Aslında mercanlar potansiyel tedavi için tek çözüm değil.

Yılan ve örümcek gibi hayvanların taşıdğı bazı kimyasallar da iyileştirme özelliği gösteriyor. Ancak mercanlarda bulunan bazı bileşiklerin kendine has özellikleri var. Aslında mercanlardaki kimyasallar, mercanların kendilerini koruması için var. Ancak bu kimyasalların kolaylıkla hap haline getirilip sindirilmesi ilacı daha da avantajlı kılıyor. Aslında daha önceden Avustalya yakınlarında yaşanan nadir bir mercanda eleutherobin olduğu biliniyordu. Ancak bu maddenin mercanda yaşayan sinbiyotik canlılardan geldiği düşünülüyordu.

Labotuvar çalışmaları, bu bileşin kanser hücrelerinin büyümesini engelleme potansiyeli olduğunu açıkça gösterdi. Üretimi laboratuvar ortamında mümkün olan ilacın, kanser hastalarına umut olacağı düşünülüyor.

Güncellenme Tarihi : 12.9.2022 00:41

İLGİLİ HABERLER