İSTANBUL - Tansiyon rahatsızlığı bulunanların sıcak su kaplıcalarına gönül rahatlığı ile gidebileceği belirtilirken, kalp yetersizliğinden mustarip olan hastaların ise ancak doktor kontrolünde kaplıcadan faydalanabileceği bildiriliyor.
Uzmanlar, halk arasında ''ılıca'', ''kaplıca'', ''içmece'' ''çermik'', ''girme'' gibi değişik isimler takılan, tıpta ise ''maden suları'' adı verilen kaplıcaların, yirmi dereceyi aşan sıcaklıkları ve ihtiva ettikleri maden tuzları ile şifa potansiyeli taşıdığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, bileşimlerinde ayrıca, karbondioksit ve kükürtlü hidrojen gibi gazları veya radyoaktif elemanları taşıyan bu suların, kadın hastalıklarından mide ağrılarına, egzamadan solunum yolu rahatsızlıklarına kadar bir çok hastalığa iyi geldiğini kaydediyor.
KAPLICA, TANSİYONU DENGELİYOR
Halk arasında, ''tansiyonu olanlar sıcak suya girmemelidir'' gibi yanlış bir inanç bulunduğunu ifade eden uzmanlar, ''İster yüksek tansiyonunuz, ister düşük tansiyonunuz olsun, sıcak su kaplıcalarına gönül rahatlığı ile gidebilirsiniz. Zira, sıcak maden sularının, tansiyonu normal seviyeye getirici olağanüstü bir tesiri vardır. Kalp çarpıntısı ve asabi tansiyonu olanlar da aynı şekilde çekinmeden kaplıcadan istifade edebilirler. Damar sertliğine bağlı tansiyonlarda maden suları çok iyi netice vermekte, kalbin ve dokuların solunumunu arttırarak damarları genişletmektedir. Böylece kan dolaşımını normal seviyeye getirmektedir'' diyor.
Uzmanlar, kalp yetersizliğinden mustarip olan hastaların ise ancak doktor kontrolünde kaplıcadan faydalanabileceğini vurgulayarak, toplar damar hastalıklarında kaplıcanın son derece etkili olduğunu ve varis teşekkülünü önleyici rol oynadığını belirtiyor. İçme şeklinde tatbik edilen sülfatlı ve bikarbonatlı maden sularının böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiğini ve vücuttan bol miktarda su atılmasını sağladığını bildiren uzmanlar, karbondioksitli sıcak suların tansiyon düşürdüğünü ve kan dolaşımını hızlandırdığını kaydediyor.
ÖNCE DOKTORUNUZA DANIŞIN
Uzmanlar, tuzlu ve iyotlu sıcak suların iltihap kuruturken, radyoaktif sıcak suların da ağrı dindirici ve sinirleri teskin edici özelliğe sahip bulunduğunu ifade ederek, bunların ne kadar müddetle ne miktarda alınacağının ise mutlaka doktora danışılması gerektiğini hatırlatıyor.
Siroz başlangıcında, karaciğer iltihabı (hepatit) tedavisinden sonra, ailevi sarılıklarda, safra kesesi taşlarının tedavisinden sonra yeni taş teşekkülünü önlemek için kaplıca kürlerini tavsiye eden uzmanlar, safra kesesi tembelliğinde, safra kesesi ameliyatlarından sonra ortaya çıkan hazımsızlıkların tedavisinde de maden sularının çok iyi neticeler verdiğini vurguluyor.
'ACI SU'YLA FAZLA KİLOLARA SON
Uzmanlar, banyo ve içme kürleri şeklinde tatbik edilen ve halk arasında ''acı su'' diye bilinen sülfatlı suların, vücutta depolanmış yağları yakarak fazla kiloları attırdığını da belirterek, ''Böbreğin faaliyetini hızlandırarak vücuttan su ve tuzun bol miktarda boşalmasını temin eder. Ayrıca karaciğeri tembih ederek kandaki zararlı partikülleri temizler'' diyorlar.
Bu suların ayrıca, idrardaki albümin oranını azaltıcı ve kanda birikmiş zehri vücuttan dışarı atıcı tesirleri olduğunu kaydeden uzmanlar, ayrıca böbrek taşlarını erittiği gibi, yeni taşların oluşmasını da engellediğini belirtiyor. Uzmanlar, sülfatlı suların, aç karnına, günde iki defa, bir-iki bardak içilerek alınmasını öneriyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:38