
Karadeniz'de bulduğumuz gaz Fransızları tutuşturdu
Fransızlar Erdoğan'ın bulduğu gazla etkinliğinin ve taraftar sayısının daha artacağına dikkat çekerek, "Yeni dönemde Akdeniz'e yüklenecektir" yorumu yaptı.
Karadeniz'de bulunan doğal gaz Fransa'da “Akdeniz korkusuna” neden oldu..
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün müjdelediği Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğal gaz bulunması Fransa’da ses getirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün düzenlediği basın toplantısında "Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi" diyerek 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğunu duyurdu. Erdoğan'ın açıklamasının ardından dünya basını da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını son dakika olarak verirken, açıklamalar keşfi Fransız basınında da ses getirdi. Haberlerinde “Türkiye, en büyük doğal gaz keşfini yaptı” diyen Fransız basını sık sık Türkiye'nin Akdeniz'deki çalışmalarına da değindi. Fransız basını, bulunan doğal gazın 2023 yılında işletimine başlanılmak istenildiğinin altını çizdi.
BFM haber sitesi “Erdoğan, Akdeniz'de önemli bir doğalgaz yatağı bulunduğunu duyurdu” diyerek haberi hatalı başlıkla verdi.
Türkiye'nin Akdeniz'deki aramaların daha sıkılaşacağını ifade eden Capital dergisi de işletim tarihi olarak 2023 yılına dikkat çekti ve Türkiye'nin enerji bağımlılığı olduğunu vurgulayıp bulunan gaz kuyusunu “mega doğalgaz yatağı” olarak tanımladı.
LA FİGARO
Erdoğan, Türkiye'nin Karadeniz'de "tarihinin en büyük doğalgaz sahasını" keşfettiğini söyledi.
Birkaç yıldır ülke, kendisini bölgede önemli bir enerji oyuncusu haline getirme çabalarını artırıyor.Türkiye cumhurbaşkanı ayrıca , artan gerilim bağlamında Avrupa Birliği'nin gerilimi azaltma çağrılarını görmezden gelerek, Türkiye'nin önümüzdeki aylarda Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon arayışlarını hızlandıracağını söyledi .
20minutes
Recep Tayyip Erdoğan, keşfin Tuna-1 kuyusunda yapıldığını söyledi. Ona göre, ilk göstergelerin "keşfedilen mevduatın çok daha büyük bir rezervin parçası olduğunu öne sürdüğünü" de ekledi.
Ayrıca, Yunanistan ile yaşanan gerilimlere rağmen Türkiye'nin yıl sonunda yeni bir sondaj gemisi konuşlandırarak Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon arayışlarını hızlandıracağını duyurdu.
Ladepeche
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çarşamba günü Cuma günü "büyük haberi" açıklayacağını söyleyerek beklentiyi yükseltmişti. Piyasalar biraz hayal kırıklığına uğramış gibi görünüyordu, ancak Perşembe günü bazı basın sızıntıları, Cuma günü bildirilen gaz hacminin iki katından fazlasına atıfta bulundu. Erdoğan'ın konuşmasının ardından Türk lirası dolar karşısında hafifçe değer kaybetti ve dolar karşısında 7.34 işlem gördü.
Akdeniz'de sondaj
Türkiye cumhurbaşkanı ayrıca, artan gerilim bağlamında Avrupa Birliği'nin gerilimi azaltma çağrılarını görmezden gelerek, Türkiye'nin önümüzdeki aylarda Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon arayışlarını hızlandıracağını söyledi.
"Şu anda bakımda olan Kanuni'nin (sondaj gemisi) yıl sonunda konuşlandırılmasıyla Akdeniz'deki operasyonlarımızı hızlandıracağız." Diyen Erdoğan, orada "benzer keşifler yapmayı" umduğunu da sözlerine ekledi. Cuma günü ilan edilen. Bir başka sondaj gemisi ve çok sayıda Türk sismik araştırma gemisi, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasında ihtilaflı Doğu Akdeniz bölgelerinde konuşlandırılmış durumda.
İki hafta önce Ankara'nın savaş gemilerinin eşlik ettiği araştırma gemisi Oruç Reis'i Yunanistan'ın talep ettiği bir bölgeye göndermesi gerginliği tırmandırdı. Doğu Akdeniz'de son yıllarda büyük gaz sahalarının keşfi, kıyıdaş ülkelerin iştahını uyandırdı. Paylaşımdan dışlanmış hisseden Ankara, komşularının ve AB'nin gazabını çekerek tek taraflı sondajı hızlandırdı.
FRANCE 24
Türk devlet başkanı, bu keşfin, artan enerji iştahını karşılamak için neredeyse tamamen ithalata bağlı olan Türkiye'nin "geleceği için tarihi bir öneme" sahip olduğunu düşünüyordu.
Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin önümüzdeki aylarda Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon arayışlarını hızlandıracağını, artan gerginlikler bağlamında Avrupa Birliği'nin gerileme çağrılarını görmezden geleceğini doğruladı .
Son yıllarda bu bölgede büyük gaz yataklarının keşfedilmesi, kıyıdaş ülkelerin iştahını uyandırdı.
Güncellenme Tarihi : 22.8.2020 14:42