Ekonomi
  • 10.2.2024 21:51

Karadeniz'de yeni keşifler yakın

Türkiye, Karadeniz'deki keşif çalışmalarına devam etmek için 2024'te de hız kesmeyecek. Bu yıl, enerji dışa bağımlılığını azaltmak ve yerli kaynakların kullanımını artırmak amacıyla karasularındaki aramalara önem veren Türkiye, yeni keşifler yapmayı hedefliyor.

Karadeniz'de doğal gaz arama ve üretim faaliyetleriyle elde edilen sonuçlar, Türkiye'nin toplam gaz rezervini 710 milyar metreküpe çıkardı. Bu nedenle Türkiye, yeni keşifler yapmak için çabalarını artırıyor.

Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 2,7 milyon metreküp gaz üretimi sağlanmaktadır ve bu alanda sondaj ve sismik araştırmalar yürüten gemiler çalışmalarına devam etmektedir. Sondaj faaliyetleri gaz tespit edilen kuyularda gerçekleştirilmekte ve gaz potansiyeli bulunan bölgelerde arama çalışmaları yapılmaktadır.

 

Sahada hedeflenen toplam üretim miktarı ilk fazda 10 milyon metreküp, ikinci fazda ise 40 milyon metreküptür. Fatih, Kanuni ve Yavuz sondaj gemileri sahada ve çevresinde yoğun bir şekilde faaliyetlerine devam etmektedirler. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 25 Ocak'ta yaptığı açıklamada bu yıl denizlerde üretime odaklanacaklarını ve keşif umutlarının olduğunu belirtmiştir.

"Karadeniz'deki arama çalışmaları devam edecek"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Karadeniz'in enerji kaynakları açısından büyük potansiyel taşıdığını belirterek, "Bu bakir bölgede büyük bir balık yakaladık. İnşallah yeni büyük balık potansiyeli olan bir bölge olduğu için bu bağlamda çalışmalar devam edecek." dedi.

Akyener, bölgede yoğun sismik çalışmalar yürütüldüğünü anımsatarak, daha önce çalışma yapılmamış bölgelerde de adımlar atıldığına dikkati çekti.

Bölgenin farklı alanlarında potansiyel yapıların tespit edildiğinin altını çizen Akyener, "Bu yapıların gerçek anlamda üretilebilir ekonomik rezerv olarak ifade edebildiğimiz hidrokarbon rezervi ihtiva edebilmesiyle alakalı test süreçlerine geçilmesi gerekiyor. Bu da ancak sismik analizler, yorumlar sonrasında sondaj yapılmasıyla ortaya çıkıyor. Bu bağlamda sondaj gemimiz ilgili potansiyel bölgelere yönlendirilerek arama çalışmalarına başlayacak diye ümit ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

 

Akyener, Karadeniz'de ortalama iki ila üç ay arasında sondaj süresinin öngörülebileceğini ifade ederek, bu kapsamda geminin çalışma süresi, testler, jeoloji gibi değişkenlerin etken olabileceğini vurguladı.

Güncellenme Tarihi : 10.2.2024 21:57

İLGİLİ HABERLER