Gündem
  • 3.6.2023 09:31

Karadeniz'deki Türk gemileri hayalet moduna geçti

Ukrayna'nın deniz yoluyla tahıl ihracatı, Rusya'nın Kırım'daki gemilerine insansız hava aracı saldırıları nediniyle günü durduruldu.

Temmuz ayında Rusya ile Ukrayna arasında imzalanan ve Türkiye ile BM'nin aracılık ettiği tahıl ihracatının önünü açan anlaşma, çatışmanın neden olduğu küresel gıda krizini hafifletmek için kritik öneme sahip.Anlaşma şimdiden 9 milyon tondan fazla Ukrayna tahılının ihraç edilmesine izin vermişti Rus ordusunun Kiev'i Karadeniz filosuna yönelik "büyük" bir insansız hava aracı saldırısı yapmasının ardından Ukrayna'nın "sahte bir bahane" olarak nitelendirdiği katılımını durdurdu.

Moskova'nın atadığı Sivastopol valisi Mihail Razvozhayev, Cumartesi günkü insansız hava aracı saldırısının yarımadanın gördüğü "en büyük" saldırı olduğunu söyledi. Şehir yetkilileri, limanın "geçici olarak" teknelere ve feribotlara kapatıldığını söyledi ve insanları "panik yapmamaya" çağırdı.

ABD Başkanı Joe Biden hareketi "tamamen çirkin" olarak nitelendirirken, Dışişleri Bakanı Antony Blinken Moskova'nın "gıdayı silah haline getirdiğini" söyledi.

Türk gemileri hayalet moduna geçti! 

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Mykolaiv, Olviya ve Herson limanlarında mahsur kalan 6 Türk gemisinin tahliyesine yönelik operasyon, Rus ordusunun Ukrayna'ya bombardıman başlatması sonrası son dakikada iptal edildi.

Uluslararası elektronik takip ve tanımlama sistemi olan 6 Türk gemisinin, konumunu ve hızını anlık olarak gösteren Otomatik Tanımlama Sistemi'nin (AIS) kapatılarak "hayalet" moduna geçirildiği öğrenildi.

Rusya'nın Ukrayna limanlarına yönelik düzenlediği bombardıman bölgede mahsur kalan Türk gemilerinin tahliye operasyonunu da engelledi.

Türkiye'nin ‘hayalet modu'na geçen gemiler için teyakkuzda geçtiği öğrenildi.

Mykolaiv ve Olviya limanlarında 7 Türk ticaret gemisi mahsur kalırken, gemilerden birinin savaşın ilk günlerinde bombardıman neticesinde aldığı hasar nedeniyle hareket kabiliyeti bulunmazken, 6 gemi için ise önceki gün tahliye operasyonu planlandı.

Ancak Rusya'nın Ukrayna'ya ait son savaş gemisini de imha etmek için limanlara düzenlediği bombardıman neticesinde tahliye operasyonu son dakika durduruldu.

GEMİLER HAYALET MODUNA GEÇTİ

Bölgedeki 6 gemi de uluslararası elektronik takip ve tanımlama sistemi olan gemilerin konumunu ve hızını anlık olarak gösteren Otomatik Tanımlama Sistemi'ni (AIS) kapatarak "hayalet" moduna geçti.

Mykolaiv ve Olviya limanlarındaki 6 geminin bombardımanın sona ermesinin ardından önümüzdeki hafta tahliyesinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Öte yandan Herson Limanı'ndaki 5 geminin ise bölgedeki çatışmaların halen sıcak olması nedeniyle bir süre daha bölgede mahsur kalabileceği ifade ediliyor.

Güncellenme Tarihi : 3.6.2023 09:46

İLGİLİ HABERLER