
KARAMEHMET'İN 57 YIL HAPSİ İSTENDİ
TMSF tarafından el konulan Pamukbank'ın 1 milyar dolardan fazla parasını 25 şirketine geçiren Çukurova Holding'in sahibi Mehmet Emin Karamehmet'in 57 yıla kadar hapsi isteniyor.
Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet'in de aralarında bulunduğu Pamukbank'ın eski yönetim kurulu üyeleri hakkında bankanın yeni yönetimi tarafından 10 ayrı suç duyurusunda bulunuldu. Sanıkların, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3 ayrı "Zimmet", Şişli Asliye Ceza Mahkemesi'nde 3 ayrı "Hizmet Sebebiyle Emniyeti Suistimal", bir de Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Teşekkül halinde Kaçakçılık" suçlarından davaları devam ediyor.
Yapılan 10 ayrı şikayetten 8'i hakkında dava açılan Mehmet Emin Karamehmet ve yönetim kurulu üyelerinin, Çukurova Grubu şirketlerine, 18 Haziran 2002 itibariyle toplam 1 katrilyon 49 trilyon lira ile 862 milyon 289 bin dolar kullandırdıkları ortaya çıktı. Bunun yanında, back to back (karşılıklı) yöntemiyle sağlanan kredi miktarının da 65 milyon dolar olduğu tespit edildi. Açılan davalarda sanıkların 42 yıl ağır olmak üzere toplam 57 yıla kadar hapsi isteniyor.
Çukurova Grubu'na ait 25 firmaya, 18 Haziran 2002 tarihi itibariyle aktarılan toplam 1 katrilyon 49 trilyon 703 milyar 693 milyon 871 bin 620 lira ile 865 milyon 289 bin 517 ABD dolarının Pamukbank'a geri ödenmediği ortaya çıkmıştı.
BANKA BATIRMA SORUŞTURMASI
Bankanın eski yöneticileri hakkında, 2003 Temmuz'unda yapılan suç duyurusu ile ilgili soruşturma ise halen devam ediyor. Mehmet Emin Karamehmet'in de aralarında bulunduğu toplam 8 kişinin, "İdare etmeleri için kendilerine teslim edilen banka kaynaklarını, banka zararına kredi kullandırılan grup firmalarının yararına kötüye kullandıkları gerekçesiyle emniyeti suistimal" suçunu işledikleri ileri sürülüyor. Adı geçen kişilerin, Market Resarch And Advısory Service Oversas LTD, CH Financal İnvestments LTD, Borak S.A, Kurtson Maden ve Sanayi İşletmeleri A.Ş, Sınai ve Mali Yatırımlar Holding A.Ş ile Ege Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye, 1998- 2002 yılları arasında bankadan adı geçen şirketlere, 404 trilyon 407 milyar 167 milyon 846 bin 888 lira ile 65 milyon dolar kredi aktardıkları iddia ediliyor.
PAMUKBANK BÖYLE YAĞMALANDI
- Baytur İnşaat 65 trilyon lira
- BMC 321 trilyon 861 milyar lira
- Servisces Overseas Ltd 6 milyon 271 bin 666 dolar
- Ege Demir Çelik 404 trilyon 232 milyar lira
- Çukurova DışTicaret (Zeytinoğlu Grubu ile karşılıklı) 7.5 milyon dolar
-Atel Pazarlama 12 milyon 500 bin dolar
-Atel Pazarlama 30 trilyon 642 milyar lira
- Pamuk Finansal Kiralama ve Pamuk Factoring 10 milyon 272 bin 388 ABD doları
-Pamuk Finansal Kiralama ve Pamuk Factoring 24 milyon 290 bin EURO tutarında teminat mektubu ve gayri nakdi kredi
- Pamuk Spor 18.9 milyon dolar
- Basın Yatırım Sanayi 16 trilyon 908 milyar lira
- Ege Liman Hizmetleri 117 trilyon 37 milyar lira
-Mehmet Emin Karamehmet (Dinç Bilgin ve Cavit Çağlar'a ait firmalardan back to back) 50 milyon dolar
Teşekkül Halinde Kaçakçılık
Banka davalarının yanı sıra Çukurova Grubu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet'in bulunduğu 8 sanığın "Teşekkül halinde kaçakçılık" davası ise devam ediyor. Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin yönetim kurulu başkan ve üyelerinin gümrük çıkış beyannamelerinin gerçeğe aykırı fatura ibraz etmek ve buna istinaden gümrük idaresine gerçeğe aykırı gümrük çıkış beyannamesi ibraz ettikleri leri sürülmüştü.
İŞTE ESKİ YÖNETİCİLER
Mehmet Emin Karamehmet, Osman Berkmen, Orhan Emirdağ, Tevfik Fikret Aktekin, İsmail Sezer Birgili, Kemal Kabataş, Hüseyin Dönmez, Hüseyin Mete, Ertuğrul Ayvacıklı, Ahmet Mesut Ersoy,
KAÇAKÇILIK SUÇLAMASI
Teşükkül halinde kaçakçılık iddiasıyla Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılananlar ise;
Mehmet Emin Karamehmet, Osman Berkmen, Mehmet Tahir Demirpençe, Ahmet Cemil Köksal, Mehmet Gür, Yılmaz Aru, İsmail Cemil Gürsoy, Murat Kazaz. D.B.TERCÜMAN