Yaşam
  • 12.10.2004 00:00

KARBONDİOKSİT HİÇ OLMADIĞI KADAR HIZLI ARTIYOR!..

Atmosferdeki karbondioksit oranının son yıllarda her zamankinden daha fazla artması, küresel ısınmanın da hızlanabileceği yolunda endişeler yarattı.

Son yıllarda karbondioksit (CO2), yılda milyonda 1,5 birim artıyordu. Ancak 2002 ve 2003 yıllarında bu artış milyonda iki birime yükseldi.

Bu gazların artmasına yıol açan başlıca unsur kömür, petrol gibi fosil yakıtların kullanılması.

Ancak fosil yakıt tüketiminde son iki yıldaki artışı açıklayabilecek bir değişim gerçekleşmedi.

Bu nedenle bilimadamları farklı bir açıklama arıyor.

San Diego'daki California Üniversitesi'nden Dr. Charles Keeling'e göre bu artış "benzeri görülmemiş" bir doğal sürecin başlangıcı olabilir.

Dr. Keeling 1958'den bu yana Hawaii'deki Mauna Lao rasathanesinde karbondioksit düzeylerini ölçüyor.

İngiliz Independent gazetesine açıklamalar yapan Keeling, bu gelişmeye dünyanın sera gazlarını emme yeteneğini kaybediyor olmasının yol açmış olmasından endişe ediyor.

Okyanus ve ormanlardaki doğal döngünün karbondioksitin oksijene dönüştürülmesinde büyük katkısı var. Uzmanlar bu alanların zayıflamaya başladığını belirtiyor.

El Nino gibi büyük hava olaylarının da bu duruma katkıda bulunmuş olabileceği düşünülüyor.

Reading Üniversitesi'nden Dr. Piers Forster da Independent gazetesine karbondioksit düzeyindeki artışın çok önemli sonuçları olabileceğini söyledi.

Forster'a göre, "Bu önümüzdeki yüz yıla dair küresel ısınma tahminlerinin gözden geçirilmesi anlamına geliyor."

Karbondioksit, atmosferde güneş ışınlarının etkisiyle oluşan ısıyı tutan bir gaz. Metan ve azot oksit de benzer etki yaratıyor.

Bu gazları sanayi üretimi tarım ve fosil yakıtların yakılması ortaya çıkarıyor.

Bu gazların hiç var olmaması gezegenin yaşam için fazla soğuk hala gelmesine yol açabilir. Ancak gazların aşırı artışı da ısıda yükselmeye yol açıyor.

Bu artış da hem iklim ve çevrede değişikliklere yol açabilir, hem de buzulların erimesiyle okyanus düzeyinin yükselmesine ve çukur alanların sular altında kalmasına yol açabilir.

BBC Turkish

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:04

İLGİLİ HABERLER