
'KARİKATÜR KRİZİ' TIRMANIYOR!..
Danimarka’nın Jyllands-Posten gazetesinde yayımlanan Hz. Muhammed karikatürüne tepkiler artıyor.
Gazze’de Avrupa Birliği Temsilciliği’nin kapatılmasını isteyen El-Aksa Şehitleri Tugayı büroya baskın düzenlerken, Danimarka polisi Kuran yakma girişiminde bulunabilecek gençlere karşı önlem alma hazırlıkları yapıyor.
Danimarka’da yapılan bir araştırma sonucuna göre ise, Danimarka vatandaşlarının çoğu karikatür nedeniyle hükümetin ya da gazetenin özür dilemesine karşı çıkıyor.
Arap ülkeleri tepkili
17 Arap ülkesinin başbakanları Hz. Muhammed karikatürlerinin yayımlanmasından sorumlu kişilerin cezalandırılması için talepte bulundu.
Arap Ligi tarafından yapılan açıklamada Danimarka gazetesindeki karikatürün hem Müslümanlığı hem de peygamberi rencide ettiği belirtildi. Birçok Arap ülkesi Danimarka’daki elçiliklerini kapatmak istediklerini açıkladı.
Danimarka’daki İslam Inanç Birliği ise, Jyllands-Posten gazetesinin özürünü kabul etmedi ve özürü yetersiz buldu. Telefon ile yapılan bir bomba ihbarı sonucunda ise, gazetenin Kopenhag ve ülkenin batısındaki büroları boşaltıldı.
Danimarka radyosu için Epinion araştırma enstitüsü tarafından yapılan ve 579 kişinin katıldığı anketin sonucuna göre, katılımcıların yüzde 79’u Başbakan Anders Fogh Rasmussen’in Danimarka adına özür dilememesi gerektiğini düşünüyor. Yüzde 3’ü kararsız kalırken, ankete cevap verenlerin yüzde 18’i özür dilenmesinin gerekli olduğunu düşünüyor.
Gazetenin özür dileyip dilememesi gerektiği konusunda ise, katılımcıların yüzde 62’si özüre gerek olmadığını düşünüyor. Yüzde 31’i ise özür dilenmesi taraftarı. Geriye kalan yüzde 7 ise, kararsız.
Bild: "Karikatür provokasyon"
Almanya’nın tiraji en yüksek olan gazetesi Bild ise karikatürün bir provokasyon olduğunu yazdı.
Peter Scholl Latour, Bild gazetesindeki yazısında, Islam dininin putperestliği önlemek amacı ile Hz. Muhammed’in resmedilmesini kesinlikle yasakladığını, Islam dini ile yüzeysel şekilde ilgilenmiş herhangi birinin bu bilgiye sahip olacağını yazdı.
Latour, Hz. Muhammed’in resmedilmesinin hele bir de vahşi bir terörist olarak gösterilmesinin Müslümanları ciddi bir biçimde tahrik ettiğini yazdı.
Basın özgürlüğüne saygı
Alman siyasetçiler ise, konuya basın özgürlüğü çerçevesinde yaklaşıyorlar. Alman Sosyal Demokrat Parti’nin medya politikaları sözcüsü Jörg Tauss, “böyle yayınlardan dolayı dini duygular rencide edilmiş olabilir. Ancak ben düşünce ve ifade özgürlüğünden yanayım“ dedi.
Tauss, Almanya’da din, devlet ve medya üçlüsünün birbirinden kesin çizgilerle ayrılmış olduğuna dikkat çekti.
Yeşiller Partisi’nden Volker Beck de, "Müslümanlar da Hıristiyanlar ve Yahudiler gibi mizah unsuru olmaya tahammül edilebilmeli" dedi.
/Seda Serdar - CNN Türk
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:06