Bilim
  • 16.8.2005 00:05

KASAPLARA VEDA: 'LABORATUVAR ÜRÜNÜ' ET...

Genetik bilim araştırmacıları, doku mühendisliğinde kaydedilen yenilikler sayesinde bir hayvaın hücresinden alınan DNA'nın laboratuvarda ete dönüştürebileceği kanısında.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Maryland Üniversitesi'nde görevli bilimadamlarına göre, fast-food lokantalarında yenen kızarmış tavuk parçalarına benzer türden işlenmiş et ürünlerini yeni yöntemle sağlayacak teknoloji şu anda mevcut.

Genetik et ürünlerinin hem çevreye hem de insanlara büyük faydası dokunabileceğini söylüyorlar.

Araştırmacı ekibinden Jason Matheny, ''tek bir hayvan hücresini alıp teorik olarak bütün dünyayı beslemek mümkün'' diyor:

''Uzun vadede gayet mümkün görünen bir fikir. Biyoteknoloji, bundan böyle dünyanın dört bir yanında yüz milyonlarca hayvanın yoğun tarımcılığın kurbanı olmasına son verebilir. Bütün hayatlarını bir yemlik önünde sıkışık halde geçiren hayvanların durumu, üzücü olduğu kadar çevre dostu bir yöntem de değil.''

Doku Mühendisliği dergisinde yayımladıkları araştırmada Maryland Üniversitesi ekibi, laboratuvar ortamında büyütülen etin insan sağlığı için daha iyi olduğunu iddia ediyor.

Doku mühendisliği teknikleri ilk defa tıbbi tedavi amacıyla kullanıldı. Bunu, Nasa'nın öncülük ettiği bir araştırmada ufak miktarlarda balık etinin tek bir hücreden genetik müdahaleyle büyütülmesi izledi.

Bilimadamları, uzun vadede bu işlemin bir sanayi dalına dönüşmesi durumunda, et hücrelerinin geniş tabakalar halinde -bazen kasların gerektirdiği oranda 'esnetilerek'- büyütüleceğini öngörüyorlar:

''Eğer esnetilmezlerse, et değil sanki lapa gibi olur.''

Ancak bilimadamları, işleme tabi tutulmuş et ürünlerinin bu şekilde imalatını mümkün görseler de, tabağımıza konan bir dana pirzolanın ya da tavuk butunun kasaptan değil de laboratuvardan alındığı günler de gelecek mi sorusuna kesin bir yanıt veremiyorlar.

Maryland Üniversitesi araştırma ekibine göre böyle bir olasılığın gerçek olması için daha epey beklemek gerek.

Yeni tekniğin vejerteryanlar için bir ikilem doğurup doğurmayacağı da merak konusu.

Bazı vejerteryanlar bir hayvanın ölümüne neden olunmadığı için biyoteknoloji yöntemini memnuniyetle karşılayabileceği gibi, bazıları ise bu tekniğin bütün ahlaki sorunları ortadan kaldırmadığını söylüyor.

İngiltere Vejeteryanlar Derneği'nin başkanı Kerry Bennett, Guardian gazetesine verdiği mülakatta, biyoteknolojinin kendileri açısından bir konum değişikliği yaratmayacağını belirtiyor:

''Et yemeyi ahlaken yanlış veya itici bulan; ya da doğal olmayan gıdalardan uzak durmayı tercih eden insan grupları için laboratuvar ürünü et bir alternatif oluşturamaz.''

Bu tip ürünlerin ticari pazarlamasına izin verilip verilmeyeceği de henüz bilinmiyor.

Maryland Üniversitesi ekibinin bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde yetkililer şimdilik genetik kopyayla üretilmiş hayvanların ya da doku parçalarının derinlemesine bir incelemeden geçmeden önce ticari satışının yapılamayacağına karar verdiler.

BBC

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:22

İLGİLİ HABERLER