Gündem
  • 28.5.2024 16:28

Kassam yakaladığı İsrail askerini tünelde çeke çeke götürdü

'Gazze metrosu' yuttu..

Hamas savaşçıları, kuzey Gazze tünelinde pusu kurarak İsrail askerlerini öldürüp esir aldı

Hamas direniş grubunun Gazze Şeridi'nde inşa ettiği tüneller İsrail güçlerinin mezarlığına dönüştü. İsrail'in "Gazze Metrosu" adını verdiği tünel ağı, rejimin büyük bir bölümünü yok etme iddialarına rağmen etkin bir şekilde çalışıyor.

Hamas, Gazze Şeridi'nin altında 500 kilometre (311 mil) değerinde tünel inşa ettiğini söylüyor. Tünellerin etkinliği, Gazze'nin kuzeyindeki Jabalia kampında Hamas savaşçıları ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalar sırasında ortaya çıktı.

Direniş grubunun askeri kanadı Pazar günü çatışmaların bir videosunu yayınladı ve savaşçılarının kimliği belirsiz sayıda İsrail askerini bir tünele çektikten sonra yakalayıp öldürdüğünü söyledi. 

El Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde, kayıtlı bir mesajında, "Savaşçılarımız Siyonist bir gücü bir tünelde pusuya düşürdü... Savaşçılar, gücün tüm üyelerini ölü, yaralı ve esir bıraktıktan sonra geri çekildi." dedi. . 

Görüntülerde bir İsrail askerinin bir tünelde yerde sürüklendiği ve askeri yorgunluk ve tüfeklerin fotoğrafları görülüyor. 

Hamas savaşçılarının gerçekleştirdiği pusu, İsrail'in Gazze'deki Hamas tünellerini yıkacağı ve Gazze'nin kuzeyinde grubu yenilgiye uğratacağı yönündeki asılsız iddialarını ortaya koyuyor.

Politico, ABD istihbaratına dayanarak geçen hafta Hamas tünellerinin yaklaşık yüzde 65'inin hâlâ sağlam olduğunu bildirdi.

İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, bu yılın Ocak ayı başlarında, rejimin Hamas'ın kuzey Gazze'deki komuta ağını dağıttığını ve o bölgede yaklaşık 8.000 direniş savaşçısını öldürdüğünü iddia etti. 

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de güney İsrail'e sürpriz bir askeri operasyon gerçekleştirmesinin ardından Gazze Şeridi'ne savaş başlattı.

Hamas operasyonunda 1.100'den fazla kişi öldürüldü ve yaklaşık 250 kişi de esir alındı. Geçen yıl kasım ayında yapılan takas anlaşmasında 100'den fazla esir serbest bırakılmıştı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik acımasız saldırısı yaklaşık 36.000 Filistinlinin hayatına mal oldu. 

BD istihbarat topluluğu ve İsrail ordusunun istihbaratı tarafından yapılan açıklamalar, rejimin Hamas'ı yok etme becerisine sahip olmadığını gösterdi. 

Hüsn-ü kuruntu 

Bu ayın başlarında üst düzey bir Amerikalı yetkili, Başkan Joe Biden yönetiminin İsrail'in Gazze'deki mevcut stratejisinin "tam bir zafere" yol açacağına inanmadığını söyledi.

“Bazen İsrailli liderleri yakından dinlediğimizde, çoğunlukla savaş alanında bir tür geniş kapsamlı zafer, tam bir zafer fikrinden bahsediyorlardı. Bunun muhtemel veya mümkün olduğuna inandığımızı düşünmüyorum” dedi Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell, Miami'deki NATO Gençlik Zirvesi'nde konuşurken.

Gazze savaşının üzerinden neredeyse sekiz ay geçmesine rağmen İsrail hedeflerinin hiçbirine ulaşamadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın iki numaralı yetkilisi Kurt Campbell: Biden yönetimi, İsrail'in Hamas'a karşı mevcut stratejisinin “tam zafere” yol açacağına inanmıyor.Aynı şekilde İsrail'in Gazze savaşına karşı İsrail'de ve dünya genelinde protestolar hız kesmeden devam ediyor. 

Dahası, Netanyahu, savaş bakanı Yoav Gallant ve savaş kabinesi bakanı Benny Gantz arasında Gazze'ye yönelik savaş sonrası bir plan konusunda büyüyen anlaşmazlığın ortasında İsrail düzeni içindeki çatlaklar genişliyor. 

Hatta Abu Obeida'nın son iddiası kısa bir video ve görselle doğrulandı.

Video, muhtemelen Gazze'nin kuzeyinde, sert görünüşlü bir savaşçı tarafından bir tünelin altına çekilen, ölü ya da diri açıkça yaralanan bir İsrail askerini gösteriyordu. 

Görüntü İsrail askerlerinin silahlarını, yeleklerini ve miğferlerini gösteriyordu. Askeri analistler, resimde gösterilen silahların, İsrail ordusundaki seçkin özel birimler tarafından sıklıkla kullanılan, CZ Scorpion olarak bilinen Çek silahları olduğuna inanıyor. 

Analistler, söz konusu birimin aynı zamanda Shin Bet güvenlik hizmetinin bir parçası da olabilecek Shayetet 13 Komuta Birimi olduğunu tespit edecek kadar ileri gidiyor. 

Bu özel analiz sadece silahın türüne değil aynı zamanda askerlerin üniformalarının, özellikle de genellikle İsrail ordusundaki tipik bir birime bağlı olmayan bot ve çoraplarının renk kodlarına da dayanıyor.

Bu bize, bu özel birimin, Direniş'in iddia ettiği gibi, İsrailli esirlerin nerede olduğuna dair önemli bir ipucu bulduğuna inanılarak gerçekten de bir tünele çekilmiş olabileceğini söylüyor. 

Eğer bu iddialar gerçekten doğrulanırsa, bu, Direniş'in, İsrail'in Gazze'deki savaşının üzerinden 232 gün geçmesine rağmen üstün istihbarata sahip olmaya devam ettiği anlamına geliyor. 

Tarih tekerrür ediyor gibi görünüyor. Benzer bir olay 20 Temmuz 2014'te de yaşanmıştı: İsrail'in Gazze'ye yönelik bir savaşı daha, soykırıma benzer bir sonuç, yine İsrail'in Şerit'teki başarısız misyonu, yine İsrail ordusu için bir felaketle sonuçlandı. 

Güncellenme Tarihi : 28.5.2024 16:36

İLGİLİ HABERLER