Gündem
  • 9.9.2013 13:50

Kayıpları, K9'lar bulacak!..

Bu sayede kaybolan insanlar kısa bir süre içerisinde bulunabilecek veya nerelerde olduğu tespit edilebilecek.
Polis ve Askeri Köpekler Eğitim Uzmanı ve INBTI -International Bloodhound Training Institute Türkiye Eğitim Uzmanı Göktan Eker konu ile ilgili olarak, “Türkiye’de her yıl onlarca insan kayboluyor ya da kaçırılıyor. Uzun süredir ABD ve Avrupa'da kayıp insanların bulunması için yapılan köpek eğitimi çalışmalarını 6-7 aylık bir hazırlık aşamasının ardından Türkiye'ye taşıdık. Ülkemizde INBTI -International Bloodhound Training Institute Eğitmeni olarak bu alanda eğitim ve organizasyon faaliyetlerimize başlamış bulunmaktayız” dedi.
Belirli bir güzergahta yürüyen insana ait etrafa salınmış kokuların köpek tarafından takip edilmesi mantığına dayalı Mantrailing köpekleri, kaybolma vakasından 3 gün sonra dahi arama yapabiliyor. 20 km kadar kokuyu takip ederek, kaybolan insanları bulabiliyorlar. Bir köpek yeni kokuyu 2-3 saniye içerisinde öğrenebilir ve köpeğin koku alma özelliği insandan onlarca kat fazla. İnsanda yaklaşık 5 milyon olan koku hücreleri ırklarına göre farklı özellikler göstermesine rağmen, köpeklerde 280 ila 320 milyon arasında.
Kaybolma olayının rapor edilmesinden sonra ilk 4 günün mantrailing köpekleri için çok kritik olduğunu vurgulayan Eker, “Hava şartlarına bağlı olarak kayıp insanın kokusu kaybolma vakasından sonra 3-6 saat arasında köpek tarafından en iyi şekilde bulunabilir olgunluğa gelmektedir. İyi derecede ve ileri düzeyde eğitilmiş bir Mantrailing köpeği 3 gün sonra bile kaybolan insanın kokusunu takip edebilir. Hava şartlarının olumlu olması durumunda 7 güne kadar takip etme şansımız olmaktadır . Ancak kritik eşik olan 4. Gün koku zerreciklerine çözülmeler başlıyor ve bu köpek için daha zorlu bir takip anlamına gelmektedir” dedi.
Mantrailing köpekleri sayesinde tecavüz ve taciz mağdurlarına daha kolay ulaşılabileceğini ifade eden Eker, “Özellikle küçük çocuklara ve kadınlarımıza taciz olaylarından sonra Emniyet birimlerinin ifade alması ve mağdurların teşhis etmesi oldukça zor olmaktadır. Bu köpekler zanlıya ait eşya veya mekandan alınan kokudan hareketle zanlıları da tespit edebilmektedirler. Bu köpekler aynı zamanda suçluların, tacizci ve tecavüzcülerin de kokularını takip ederek kolluk kuvvetlerine destek sağlayabiliyor” dedi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:10

İLGİLİ HABERLER