Kendi kendini sürecek otomobiller geliyor
BOSCH Türkiye Temsilcisi ve Genel Müdürü Steven Young, Bosch'un yeni teknolojiler ile sürücünün sorumluluğunu otomobillere aktardığını belirterek, "10 yıl içinde araçlar tamamen etraftaki sürekliliği tespit edip, ani gelişmeleri de dikkate alarak kendini sürebilecek. Bir gün araçlarımız, kendi kendilerini arzuladığımız noktaya ulaştırabilecek" dedi.
Bursa'da basın mensupları ile bir araya gelen Bosch Türkiye Temsilcisi ve Genel Müdürü Steven Young, yeni teknolojik gelişmeleri ve yatırımları tanıttı. Bosch'un 'yaşam için teknoloji' felsefesi ile üretim yaptığını söyleyen Young, 150 ülkede temsil edilen Bosch Grubu'nun 306 binden fazla çalışanıyla 2012 yılında 52,5 milyar euro ciro elde ettiğini dile getirdi. Bosch'un geçen yıl 838 patent ile Avrupa'nın en çok patent alan şirketi olduğunu vurgulayan Steven Young, toplam cironun yüzde 9.1'inin Ar-Ge'ye ayrıldığını kaydetti. Bosch'un, Türkiye'den dünyaya 41 yıldır üretim yaptığını ve ilk fabrikanın Bursa'da kurulduğunu hatırlatan Bosch Türkiye Temsilcisi ve Genel Müdürü Steven Young, "Türkiye'de 10 bin kişiden fazla bir istihdam sağlıyoruz. Bu sayı ile Almanya'nın dışında Avrupa'da en büyük ülke. Dünyada da 4'ncü büyük ülke. Yıl sonunda bu istihdamı 11 bin 858'e ulaştırmayı planlıyoruz. Bosch Türkiye, 5 kıtada 40'tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor."
'İHRACATIMIZ YÜZDE 17 ARTACAK'
Dünyadaki her 5 dizel motorlu araçtan birinin enjektörünün Bosch'un Bursa'daki fabrikasından çıktığına dikkat çeken Steven Young, "Türkiye'ye 6 yılda 1 milyar euro yatırım yaptık. Bu güne kadar ise 2 milyar euro yatırım gerçekleştirdik. Bosch Türkiye'nin bu yıl cirosunu yüzde 16,5, ihracatını ise yüzde 17 artırmayı planlıyoruz" dedi.
'BURSA'DA YENİ ÜRETİM'
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Young, 2023 hedefi doğrultusunda Bosch'un yatırımlarının da artacağını kaydetti. Bosch Türkiye'nin, 2012'de 2,1 milyar euro olan cirosunu, bu yıl 2 milyar 400 milyona çıkaracağını ifade eden Steven Young şunları söyledi:
"1 milyar 250 milyon euro olan ihracatı 1 milyar 510 milyon euro'ya yükseltmeyi hedefliyoruz. 2012'de 220 milyon euro yatırım yaptık, 2013'de benzeri bir yatırımı gerçekleştireceğiz. Bunların en önemlisi Bursa'ya olacak. Bursa'da organize sanayi bölgesinde inşaatı bitmek üzere olan fabrikalarımız var. Bu yıl içinde devreye alınacak. Burada üretilecek ürünler Almanya'nın dışında ilk defa Bursa'da üretilecek. Türkiye'nin Bosch dünyasında ne kadar önemli bir yere sahip olduğunun ispatı."
Avrupa'daki krizi de değerlendiren Steven Young, dünyadaki değişimi yönetenlerin krize girmediğini söyledi. Bosch'un büyümeye devam edeceğini vurgulayan Young, değişimin yönetebilecekleri oranda olduğunu dile getirdi.
'MAKİNELERDEN ÇIKAN ISI İLE TASARRUF EDİYORUZ'
Türkiye'nin dış ticaret açığının önemli nedenlerinden biri olan enerji ithalatı olduğunu söyleyen Bosch Türkiye Temsilcisi ve Genel Müdürü Steven Young, 2012 yılında çalışanlarla birlikte enerji verimliliği üzerine yoğunlaştıklarını vurguladı. Çalışanların ürettiği projeler sayesinde enerji verimliğinde önemli projeler gerçekleştirdiklerini kaydeden Steven Young şunları kaydetti:
"Örneğin bir fabrikada 300 den fazla makinemiz var. Üretim yaparken ısı sağlıyor. Fabrikada o makinelerden çıkan ısıları topluyoruz. O fabrikanın tekrar ısınması için kullanıyoruz. Dünyada hiçbir Bosch fabrikasında uygulanmıyor. Sadece Türkiye'de yapılıyor. Bunun gibi projeler sayesinde 2012 yılında 2 milyon euro tasarruf sağladık. Hem mali tasarruf, hem de cari açığı kapatmak için katkı sağlıyoruz" diye konuştu.
'ARAÇLAR KENDİ KENDİLERİNİ KULLANACAK'
Young, Bosch'un yenilikçi çalışmalarının yaşamı kolaylaştırdığının altını çizen araç teknolojilerindeki yenilikleri şöyle anlattı:
'Bosch, otomotiv sektörü için güvenli sürüş teknolojileri geliştiriyor. Otomatik park sistemleri 2014 sonunda hayatımızın bir parçası olacak. Prototip son denemelerinde. Bütün arabalarda bu özelliği kullanabileceğiz. Arabanızın dışından akıllı telefonunuza basarak aracı hareket ettirtip, park ettireceksiniz. İnternet üzerinden kontrol edebiliyor. Büyükşehirlerde girilmesi ve çıkılması dar alanlarda avantajlı bir fonksiyon olacak. Bosch'un ikinci çalışması da otonom sürüş sistemi. Otonom sürüş Bosch'un başlattığı teknolojik bir terminoloji. Sürücüsüz araç. Araç tamamen kendisini kontrol edip sürebiliyor. Şu an bu uygulamayı aracınızda 0 ile 50 kilometrelik bir sürat içinde kullanabilirsiniz. Yoğun trafik ve dur kalk uygulamalarında başladı. Buna yarı otonom sürüşü diyoruz. Teknoloji geliştikçe araçlarda bu uygulamanın daha da geliştiğini göreceğiz. 10 yıl içinde araçlar tamamen etraftaki sürekliliği tespit edip, ani gelişmeleri de dikkate alarak kendini sürebilecek. Bir gün araçlarımız kendi kendilerini arzuladığımız noktaya ulaştırabilecek."
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 13:23