Polis Dergisi, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hazırlanan bir meslekiçi eğitim dergisi. Derginin 40. sayında çok ilginç bir makale var. Murat Koçak imzalı çeviri haberin başlığı şu: ''''Polis tarafından vurulmaktan nasıl sakınmalı?'''' Yanlış anlaşılmasın, makale suçluların polis tarafından vurulmasından söz etmiyor, masum insanların polisle karşılaştıklarında güvende olabilmek için yapmaları gerekenleri anlatıyor! İşte polis mantığını çözebilmenin püf noktaları:
* Elleriniz görünür bir yerde olsun: Polis geldiğinde, ellerinizi net şekilde görebilmelerini sağlayın. Elleriniz cebinizde ya da elinizden birisi görünmeyecek şekilde arkanızda olursa, polis sizi silahlı sayar.
* Ani hareket polisi heyecanlandırır, yanlışlıkla vurulabilirsiniz: Eğer bir kavga olayına karışmışsanız, heyecandan hiperaktif olabilirsiniz. Sakin olun ve ani hareketler yapmayın. Mesela, kimliğinizi göstermeniz istendiğinde ani şekilde cüzdanınıza ulaşmaya çalışmayın. Ani hareketler polisi heyecanlandırabilir.
* Polise doğru koşmayın, saldıracaksınız sanır: Polis geldiğinde onlara doğru koşmayın. Bu onlara saldıracakmışsınız gibi görünebilir. Polislerin size gelmesine müsaade edin.
* Polis izin vermedikçe arabanızdan inmeyin: Eğer aracınızla giderken polis durdurmuşsa aracın içinde kalın. İzinsiz aracınızdan dışarıya çıkmanız saldırganlık olarak algılanacaktır.
* Sakın sinirli konuşmayın: Polisin bütün talimatlara uyun. Sözünüzü kesip, size karşı kaba olduklarında sinirlenip bağırmayın.
* Polisle şaka olmaz: Polisler, şakalaşabileceğiniz insanlar değillerdir. Size yaklaşmakta olan bir görevliye aniden parmağınızı doğrultacak olursanız, vurulabilirsiniz! Bazı durumlarda polis, ruh sağlığınızın de olup olmadığını tespit etmek durumundadır. Size, ''''Kendinize veya bir başkasına zarar vermeyi düşünüyor musunuz?'''' diye soru yöneltebilir. Eğer şaka ile ''''Evet kendimi öldüreceğim'''' derseniz, kendinizi akıl hastanesinde bulursunuz.
(VATAN)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:08