Sağlık
  • 29.6.2008 03:12

KENELER ANESTEZİK BİR MADDE SALGILIYOR!..

Ak Parti Hükümeti, kene ile dört koldan mücadele başlattı. Kene konusunda yapılacak en önemli şeyin vatandaşların bilinçlendirilmesi olduğunun altını çizen Bakan Mehdi Eker, "Kene konusunda esas yapılacak şey vatandaşın eğitimdir" dedi.

Kenelere karşı dört koldan mücadele başlatan Ak Parti Hükümeti, bir dizi tedbir almaya hazırlanıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, keneye karşı alınacak önlemleri belirlemek ve eylem planı oluşturmak için Tarım, Sağlık, Çevre ve Orman Bakanlıkları'ndan oluşan bir 'Koordinasyon Kurulu' kurduklarını belirterek, Türkiye'de AB ülkelerinde olduğu gibi kenelerin yoğun olduğu illerde orman ve meralarda 'Dikkat kene var' yazılı uyarı levhalarının konulacağını kaydetti.

KENELER TAVUK İTLAFINDAN ÜREMEDİ

Kenelerin ortaya çıkmasını tavuk itlafına bağlanmasını 'haksız ve bilgisizlik' olarak değerlendiren Eker, "Kene, kekliğe, sülüne ve tavuğa da yapışıyor. Kuşlar bunların erginlerini yiyor" dedi. Eker, keneleri vince benzeterek, şöyle devam etti:

"Kene emmek için anestezik bir madde salgılıyor. Önce insan bir şey hissetmiyor. Mikrobu nakletmesi için iyice tutunması lazım. Aynı iş makineleri gibi, bir büyük vinç nasıl kazı yapacağı yerde çalışma yapıyorsa, keneler de aynen öyle. İyice deriye yerleşmesi gerekiyor. Ondan sonra hortumla delmesi lazım. Orada kan havuzu oluşturuyor, orayı sulandırıp, salgı veriyor. 6 saat sonra faaliyet başlıyor. Tükürük salgısı verdikten sonra asıl virüs veriliyor.

500 TON iLAC HARCANACAK

İşte Eker'in kenelerle mücadele konusunda alınacak önlemlere ilişkin yaptığı çarpıcı açıklamalar:

EĞİTİM SEFERBERLİĞİ:

Kene konusunda esas yapılacak şey vatandaşın eğitimdir. Özellikle kırsaldaki vatandaşların bunu önemsemesi gerekiyor. Parkta ve bahçe gibi kene popülasyonu yüksek olan yerlerde çalışanların dikkat etmesi gerekir.

500 TON İLAÇ HARCANACAK:

Alan ilaçlaması yerine hayvan barınakları korumak ve üzerine kene yapışmasını önlemek için hayvanın sırtına sürülerek ilaçlama yapılması gerekir. Su ihtiyaç duyulan yerlere 35 ile 250 ton ilaç gönderdik. 250 ton ilaç daha göndereceğiz.

ETİNE BULAŞMAMASI LAZIM:

Usulüne uygun olarak bu ilaçlar, evcil hayvanlara sürülecek. Bir kısmı hayvanların sırtına sürülecek, hayvanın etine, sütüne bulaşmasına engel olunacak. Daha çok sünger gibi bir şeyle sırt kısma sürülmeli. İlaç sürülence bir süre hayvana kene bulaşmıyor. Dolayısıyla meradan eve ya da ahıra kene getirmiyor.

ORMANLARI İLAÇLAYAMAYIZ:

Bunun dışında ilaçlama olması mümkün değil. Ağaçları, ormanları ilaçlarsanız doğadaki dengeyi tamamen bozarsınız. Zaten kenelerin artması da, bu tür salgınların ortaya çıkması da doğanın dengesinin bozulmasından kaynaklanıyor.

AŞI ÇALIŞMASI YAPILIYOR:

Aşı çalışmaları yapılıyor. Aşı için uzun süre çalışmak gerekiyor. Şu aşamada asıl yapılacak olan eğitimdir.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:16

İLGİLİ HABERLER