FELAT BOZARSLAN
KERKÜK - Iraklı Kürtler, Saddam Hüseyin döneminde kaçtıkları Kerkük'e büyük gruplar halinde geri dönüyor. Amerikan ordusunun güçlü desteğine sahip olan Kürtlerin, nüfuslarını kuzeydeki Kürt bölgesinin geleneksel sınırları dışına yaymaya başlaması, başta Türkmenler ve Araplar olmak üzere diğer etnik topluluklar arasında gerginliğe neden oluyor.
Kerkük'te uzun zamandır en büyük etnik topluluğu oluşturan ancak çoğunluk sahibi olmayan Kürtlerin nüfusunu azaltmak için Saddam Hüseyin 1980'lerde Kerkük'e binlerce Arap aile yerleştirdi. Evlerinden atılan binlerce Kürt kuzeye, Amerikan ve İngiliz uçaklarının koruması altında tutulan ''Irak Kürdistanı'' denilen bölgeye kaçtı.
9 Nisan'da Bağdat'ın Amerikan kuvvetlerinin eline geçmesinden sonra Kürtler iktidar ve mal iddiasında bulunmak üzere Kerkük'e geri döndü. Bölgedeki Amerikan 4. Piyade Tümeni'nin Sözcüsü Binbaşı Jossyln Aberle, bölgede çok büyük etnik gerginlik olduğunu belirterek, ''Çünkü Kerkük ve çevresinde 4 büyük topluluk bulunuyor. Saddam'ın, Araplaştırma politikası en çok Kerkük'te uygulanmış. Saddam, Araplar çoğunluğu ele geçirsin diye Kürtler evlerinden atılıp yerlerine onları yerleştirmiş. Bölgedeki gerginliğin ana nedeni, bu göçe zorlama ve yeniden yerleşim politikası. Saddam Hüseyin rejimi etnik grupları birbirine düşürme işini çok iyi yapmış'' dedi.
KENT KONSEYİ TARTIŞMAYA NEDEN OLDU
Amerikan yönetimince onaylanan Kerküklü yöneticiler de yemin ederek göreve başladı. Bu ay ortasında 30 kişinin ölümü ve bir Amerikan askerinin de yaralanmasıyla sonuçlanan etnik çatışmalar şu anda yatışmış görünüyor. Ancak Amerikan ordusunun geçici bir Kent Konseyi kurma girişimi tartışmalara yol açtı.
Geçen cumartesi yeni kent yöneticilerini seçmek üzere 300 temsilci bir araya toplandığında, Amerikan askerleri, 5 Arap delegeyi Baas Partisi'nin üst düzey yetkilisi oldukları gerekçesiyle tutukladı.
4 etnik gruptan her biri Kent Konseyi'nde 6 üye ile temsil edilecekti. Arap delegeler hem tutuklamalara itiraz ettiler hem de Amerikan askerleri tarafından seçilen 6 bağımsız temsilcinin 5'ini Kürtler'in aldığını söyleyerek hile yapıldığını öne sürdüler.
Kürtler içinse seçim sonucu, adeta rüyalarının gerçekleşmesi anlamına geliyor. Kürtler yıllardan beri Saddam Hüseyin'e karşı verdikleri mücadelenin karşılığını aldıklarını düşünüyor.
Kuzey Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Tümgeneral Raymond Odierno, Kerkük seçiminde Kürtler lehine hile yapıldığı iddiasını reddediyor.
Amerikalı general, Peşmergelerin silah taşımalarına izin verildiğini kabul ediyor çünkü Kürt milislerin Saddam Hüseyin'i deviren koalisyon güçlerinin parçası olduğunu söylüyor. Ancak General Odierno, Kürtlerin eski evlerinde oturan Arapları silah zoruyla kovmalarına izin verilmeyeceğini vurguluyor.
''KÜRTLER ÇOK İYİ MÜTTEFİKİMİZ''
Arapların kendi istekleri dışında Kerkük'e yerleştirildiklerini de hatırlatan Odierno, bu sorunun çözümünün Kürtlerin hukuk düzenine saygılarını gösterme açısından büyük bir sınav olacağını belirterek, ''Kürtler çok iyi bir müttefikimiz. Bence ülkenin geleceğinde büyük rol oynayacaklar. Yeniden yerleşim sorununun çözümünde izleyecekleri tutumla, demokratik sürecin gerçekten bir parçası olduklarını kanıtlayacaklar'' diye konuştu.
Irak'a komşu ülkeler Kürt bölgesindeki gelişmeleri yakından izliyor. Türkiye, kendi içindeki Kürt toplumu nedeniyle bölgeye özel ilgi gösteriyor.
Iraklı Kürt liderlerse, ABD ile aralarındaki özel ilişkiyi, komşu ülkelerin kendi iç işlerine karışmalarını önlemek için kullanmak istediklerini söylüyor. Irak Kürdistan hükümetinde bakanlık yapan Abdülrezak Mirza, bu konuda şöyle dedi:
''Amerikalılar tarafından destekleniyoruz. Desteklerini, tavsiyelerini hep isteyeceğiz. Ama ne Türkiye, ne Suriye ne de bir başka komşu ülkenin iç işlerimize karışma hakkı yoktur.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:04