
KERKÜK'TE KÜRTLERE ARAPLARI TAŞIMA KIYAĞI!..
BAĞDAT - Irak hükümeti, Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'e yerleştirilen Arapların başka yere taşınması planını onayladı. Irak Adalet Bakanı Haşim el Şebli bugün yaptığı açıklamada, Kerkük'ün statüsüyle ilgili kurulan hükümet komitesinin yaptığı önerinin perşembe günü kabinede görüşüldüğünü ve onaylandığını belirtti.Kararda, "14 Temmuz 1968 tarihinden itibaren Kerkük'e yerleşen Arapların, geldikleri şehirlere geri gönderilmesi ve bunun karşılığında kendilerine tazminat ödenmesi" öngörülüyor.
Arapların gönderilmesi, Kerkük'ün statüsünün belirlenmesine yönelik olarak bu yıl sonuna kadar referandum yapmayı amaçlayan Kürtlerin, olası bir referandum sırasında elini güçlendirecek.
Aynı kabine toplantısında istifasını sunan Şebli, Kerkük'ün statüsüyle ilgili kurulan komitenin de başkanlığını yapıyor. Şebli karar uyarınca, Arapların gönderilmesinin zorla olmayacağını, gidenlere tazminat ödenerek, gönüllülüğe dayalı bir taşınmanın öngörüldüğünü ifade etti. Şebli AP'ye açıklamasında, ayrılanlara yaklaşık 15.000 dolar ile gittikleri yerde toprak sağlanacağını kaydetti.
Planlama Bakanı Ali Baban da kabinedeki Sünni Arap üyelerle Şii liderlerden Mukteda el Sadr'a bağlı bakanların karara itiraz ettiklerini açıkladı.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:33