Gündem
  • 29.3.2012 14:04

Kıbrıs'ta Liderler görüşmesi bitti, top BM'de

LEFKOŞA  - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a mektup yazarak, Kıbrıs konusunda çok taraflı konferans beklentisinde olduğunu belirterek, konferansta her konuyu müzakere etmeye hazır olduğunu bildirdi.
      BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer'in Genel Sekreter Ban Ki-mun'a sunacağı Kıbrıs raporu öncesinde son kez bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın görüşmesi sona erdi.
      Liderler, Lefkoşa ara bölgede eski havaalanının yanındaki terminal binalarında bulunan görüşme yerinden ayrılırken, liderlerin temsilcileri Kudret Özersay ve Yorgos Yakovu ve müzakere heyeti görüşmeyi sürdürüyor. BM, ayrı odalarda bulunan ekiplerle mekik diplomasisi yürütüyor. Taraflar, mülkiyet konusunda ''ortak kağıt'' hazırlama çalışacak.
      BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, bundan sonra planlanmış herhangi bir görüşmenin bulunmadığını söyledi.
      Liderlerin bugünkü görüşmede mülkiyet konusunu ele almaya devam ettiklerini belirten Downer, buna ek olarak öğleden sonra, BM Genel Sekreteri'nin ayın başında hazırlamış olduğu raporla ilgili BM Güvenlik Konseyi'ne vereceği brifing ve kendisinin yarın akşama kadar tamamlanması beklenen değerlendirme raporunu ele aldıklarını söyledi.
      Bugünkü görüşmenin son görüşme olup olmadığı konusundaki soruya Downer, BM olarak görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını, kendisinin burada olmaması halinde BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'ın adada olacağını ifade ederek, ''Liderlerin görüşmesi onlara kalmış bir meseledir, süreç Kıbrıslılar tarafından Kıbrıslılar için yürütülen bir süreçtir'' dedi.
      Downer, başka bir soruya karşılık, bundan sonra planlanmış herhangi bir görüşmenin bulunmadığını, fakat liderlerin talep etmesi halinde görüşmeye ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti.
      KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban'a gönderdiği mektupta, Kıbrıs konusunda dörtlü veya beşli konferans yapılması beklentisinde olduğunu belirterek, çok taraflı konferans toplanması halinde çapraz oy da dahil her konuyu müzakere etmeye hazır olduğunu bildirdi.

Eroğlu: "Çok taraflı toplantı bekliyoruz"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugün liderler görüşmesinin sonuncusunu yaptıklarını belirterek, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan Kıbrıs konusunda çok taraflı toplantı çağrısı yapmasını beklediklerini söyledi.
      Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum lider Dimitris Hristofyas ile görüşmesinin ardından makamına dönüşünde yaptığı açıklamada, mülkiyet konusunu ele aldıklarını belirterek, şöyle konuştu:
      "Liderler olarak bir saat kadar bu konuyu görüştükten sonra, özel temsilciler başkanlığındaki heyetlerin BM'nin mülkiyet uzmanlarıyla tekrar görüşmeleri için ve bir ortak kağıt ortaya çıkarabilmeleri için onları toplantı yerinde bıraktık. Değişik odalarda, BM'nin mülkiyet uzmanlarının mekik diplomasisiyle taraflar bir 'ortak kağıt' ortaya çıkarmaya çalışacaklar. Tabi bu toplantı ne kadar sürer şuanda bir şey söyleyemem ama mülkiyet başlığı geniş bir başlıktır ve bütün gayretimiz ki bizim önerimiz, 'ortak bir kağıt' çıkarmak için gayret sarf etmek. Bugün bunu gerçekleştiriyor arkadaşlar."
      Bugün düzenlenen liderler toplantısının son görüşme olduğunu, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in Cuma günü Genel Sekreter'e kısa raporunu bildireceğini, Downer'in Cumartesi günü Avustralya'ya gitmek üzere adadan ayrılacağını ve 19 Nisan'da da New York'ta Genel Sekretere ile buluşacağını aktaran Eroğlu, Ban, Downer ve Genel Sekreter Yardımcısı Lyn Pascoe'nun son durum değerlendirmesi yaparak, Kıbrıs konusunda dörtlü veya beşli konferans çağrılıp çağrılmayacağı yönünde bir karar alacağını açıkladı.
      Downer'in raporuna göre, Ban'ın kararını beklediklerini ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:
      "Dolayısıyla biz, artık liderler görüşmesinin sonuncusunu yaptığımızı açık ve net bir şekilde ortaya koyduk. Artık Genel Sekreter'in, Downer'ın raporu doğrultusunda ortaya çıkacak kararı bizim beklentimizdir. Bizim beklentimiz, Sayın Genel Sekreter'in daha önce ifade ettiği gibi veya bize oraya koyduğu program uyarınca; Downer'in raporu arkadan çok taraflı toplantı ki bu garantör ülkelerin katılacağı bir toplantı olacak, garantörler ve biz, onu bekleyeceğiz. O karara göre tekrar bir durum değerlendirmesi yapacağız."
     
     -Ban'a mektup-
    
     Cumhurbaşkanı Eroğlu, Genel Sekreter Ban'a gönderdiği ve çok taraflı konferans toplanırsa, çapraz oyu da görüşeceklerini bildirdiği mektupla ilgili bir soru üzerine, Türk tarafının herhangi bir şeyi kabul etmediğini, dörtlü veya beşli zirvenin çağrılması koşuluyla her konuyu müzakere ederek sonuçlandırmak için çaba sarf etmeye hazır olduklarını Genel Sekreter'e aktardığını söyledi.
      Genel Sekreter'e zaman zaman mektup yazmasının gayet doğal olduğunu belirten Eroğlu, şöyle konuştu:
      "Şunu rahatlıkla ifade etmek istiyorum ki; biz Türk tarafı olarak herhangi bir şeyi kabul etmiş değiliz ama tabi ki dörtlü veya beşli zirve toplantısı yapılacaksa bir çok konuları müzakere etme yönünde kendileriyle hemfikir olduğumuzu ifade eden bir mektup yazdım. Tabi ki, müzakere etmeden bir anlaşma olup olmayacağını anlayabilmeniz mümkün değildir."
      Bir soru üzere, Ban'a gönderdiği mektubunun bugünkü görüşmede gündeme gelmediğini belirten Eroğlu, Downer'in raporu konusunda ise "Bizim bugüne kadar yapmış olduğumuz hamleler, Kıbrıs Türk tarafının bir anlaşma arayışı içerisinde olduğunu ortaya koyan hamlelerdir. Dolayısıyla tarafsız bir gözle rapor yazacağına inanıyorum" dedi.

Hristofyas: "Uluslararası konferans toplanması söz konusu değil"

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, uluslararası konferans toplamasının söz konusu olmadığını söyledi.
      Rum radyosunun haberine göre, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesinin ardından, Rum başkanlık köşküne dönüşünde açıklama yapan Hristofyas, "BM Genel Sekreteri Ban'ın önünde üstlenilen hiçbir taahhüt ve yükümlülüğün yerine getirilmediğine göre, herhangi bir konferansın toplanmasının haklı gösterilemeyeceği"ni öne sürdü.
      Uluslararası konferans toplamasının söz konusu olmadığını savunan Hristofyas, ayrıca KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile kaldıkları yerden müzakerelere devam edilmesi taahhüdünden bahsederek, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun bu taahhüde ilişkin sözünü tutmadığını iddia etti.
      Eroğlu ve Hristofyas, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer'in Genel Sekreter Ban Ki-mun'a sunacağı Kıbrıs raporu öncesinde bugün son kez bir araya geldi.
      Cumhurbaşkanı Eroğlu da görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, bugün liderler görüşmesinin sonuncusunu yaptıklarını belirterek, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan Kıbrıs konusunda çok taraflı toplantı çağrısı yapmasını beklediklerini söylemişti.
      Rum tarafı, "Kıbrıs sorunun iç yönlerinde anlaşılmadan uluslararası konferans toplanması" talebine baştan beri karşı çıkıyor.
 

 



 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 19:14

İLGİLİ HABERLER