Gündem
  • 30.3.2013 16:39

Kılıçdaroğlu hükümeti topa tuttu!..

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, demokrasilerde yurttaşın direnme hakkının bulunduğu belirterek, “Eğer bir yerde anayasa ihlali varsa yurttaş anayasasını korumak için direnme hakkına sahiptir. Yurttaşın direnme hakkını Anayasa'nın başlangıç bölümüne koymaya kararlıyız” dedi.
Törende konuşan Kılıçdaroğlu, hükümeti eleştirdi. AK Parti’nin kamuoyunda, “CHP’li belediyeler çalışmıyor” imajı oluşturmaya çalıştığını savunan Kılıçdaroğlu, “Yolsuzluk görmek istiyorsanız gidin AKP’li belediyelere, hizmet görmek istiyorsanız gelin CHP’li belediyelere. İstanbullu nefes almak isterse, şehrin bütün güzelliklerini görmek isterse, beton yığını değil de yeşillik görmek isterse CHP’li belediyelerin olduğu yerlere gider. TOKİ şöyle konut yapıyor, böyle konut yapıyor. TOKİ’nin yaptığı konutlardan çok daha uygun koşullarda, çok daha kaliteli daireleri yapıp ihtiyaç sahibine teslim eden belediyeler CHP’li belediyelerdir. Biz bunları yapıyoruz da AKP boş duruyor mu ? Bizim belediyeler üzerinde baskı kuruyorlar. Sistematik bir baskı var. Nasıl tutuklayacağız, nasıl hapse atacağız. İstediğiniz kadar dinleyin, denetleyin, ne yaparsanız yapın halka hizmetten hiçbir belediye başkanımızı vazgeçiremezsiniz” ifadelerini kullandı.
Konuşması sırasında açılışa katılan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ı işaret eden Kılıçdaroğlu, “Aramızda bir demokrasi gazisi var. O gazi İstanbul Barosu başkanı hoş geldin diyorum. Neden demokrasi gazisi? Savunma hakkını kullanamıyor. Bir avukat. Adı üstünde görevi var. Savunacak, yargıç diyor ki, ‘Savunmayacaksın’. Konuşacak, diyorlar ki, ‘Konuşmayacaksın’. O zaman niye avukatı getiriyorsun oraya? Otur evinde kararını ver, olay bitsin. Bunu söyleyen kim? Özel yetkili mahkemeler. Yani siyasi iktidarın emrinde olan mahkemeler. Yani çocuklarına en ağır mirası bırakan mahkemeler. Onların mahkemeleri de bize vız gelir” diye konuştu.
Kemal Kılıçdaroğlu, 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere olayına da değinerek, “34 yurttaşımız Uludere’de yabancı topraklarda katledildi. Recep Tayyip Erdoğan, ‘Ankara’nın karanlık dehlizlerinde bu dosyanın kapanmasına izin vermeyiz’ diyordu. Ne yaptılar TBMM’nin kapalı dehlizlerinde? AKP oylarıyla dosyayı kapattılar. Gündemde tutan kim? CHP’liler” ifadelerini kullandı.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KALMADI"
Türkiye’de basın özgürlüğü olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“Basının özgür olmadığı bir ülkede halkın doğru haber alma hakkı olmaz. Vatandaş doğru haberi özgür medyadan alır. Eğer bir medya patronu gidip Başbakana, ‘Benim yazarlarımdan memnun musunuz?’ der, o da ‘Onu değil de şunu yap’ derse bu medyaya özgür denir mi? O nedenle hep beraber mücadele edeceğiz. Önemli olan gazetecinin özgürce yazmasıdır. Biz hiçbir zaman köşe yazarı eleştiriyor diye bakmadık olaya ama aynı şeyi iktidarın da yapması gerekir. Saygın, dürüst, kalemini satmayan gazetecilere elbette saygımız vardır ama kalemini satan gazeteciye biz gazeteci demeyiz kimse kusura bakmasın.”
Ülkenin temel sorunlarının parlamentoda çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Gelin oraya, Türkiye’nin en zor sorunlarını hep birlikte çözelim, dedik. Biz sorumluluğu olan bir partiyiz. Ülkenin geleceğinden yurttaşlar kaygı duyuyor. ‘Acaba huzuru, güveni egemen kılacak mıyız?’ diye soruyorlar. Ülkenin bölünmesinden kaygı duyuyorlar. Ataşehir’den sesleniyorum. Hiç endişelenmeyin CHP olduğu sürece, bu ülkede birliği ve bütünlüğü sağlama güvencesi mutlaka vardır” şeklinde konuştu.
Kılıçdaroğlu, konuşmasında vatandaşlara çağrı da bulunarak, “Önce yerel seçimlerde AKP’ye bir ders vermek zorundayız. Bu dersi sizler vereceksiniz. Bunun için açıklıkla söylüyorum geçmişte Demokrat Parti'ye, Anavatan Partisi'ne, Milliyetçi Hareket Partisi’ne oy veren bütün yurttaşlarımı Türkiye’nin birliği, bütünlüğü, özgürlüğü, barışı için CHP bayrağı altına bekliyorum. Gün ayrılık değil, birlik olma günüdür” ifadelerini kullandı.
Anayasa'ya yurttaşın direnme hakkını koymakta kararlı olduklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“AKP Türkiye’yi yarı açık cezaevine döndürdü. Telefonla konuşamıyor vatandaş acaba dinleniyor muyum diye. Hükümeti eleştiremiyor, polis baskın yapar mı diye. Yürekli olun, korkmayın arkanızda mutlaka bir CHP’li olacaktır. Demokrasilerde hukukun üstünlüğü bağlamında yurttaşın direnme hakkı vardır. Eğer bir yerde anayasa ihlali varsa yurttaş anayasasını korumak için direnme hakkına sahiptir. Bunu Anayasa'nın başlangıç bölümüne koymaya kararlıyız. Yurttaşın direnme hakkı da olacaktır. Yine bize söylüyorlar, 'Anayasa’da ne yapılacak?' diye. Özgür bir anayasa istiyoruz, bağımsız yargının olduğu bir anayasa istiyoruz. Mustafa Kemal’in kurucu ve önderliğinin, Türk milleti kavramının Anayasa'nın başlangıç bölümünde olmasını istiyoruz.”

 

İHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:44

İLGİLİ HABERLER