Gündem
  • 24.1.2014 02:14

Kılıçdaroğlu, 'saman ithal edeceğimiz aklıma gelmezdi'

Dedeman Otel’deki toplantıda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetelerin ekonomi sayfalarında Türkiye’nin çok hızlı büyüdüğünü söylediklerini gördüğünü ifade ederek, “1946-2002 bu sürece içerisinde savaşlar oldu. Askeri darbeler oldu. Devlet Planlama Teşkilatının verisine göre ortalama büyüme hızımız 5.1. 2003-2012 arası ortalama büyümemiz ortalama yüzde 4.8. Yani biz çok hızlı büyüdük diyoruz ama 1946-2002 büyümesinin altındayız. Şunu söyleyeyim; yüzde 4,8’lik büyüme yetersizdir diyorum ama küçümsemiyorum. Önemli bir büyüme rakamıdır. Büyük ekonomi olan Almanya, Fransa, İngiltere ve Amerika gibi ülkelerin üstünde. Ama biz kendimizi bizimle eşdeğer olan ülkelerle kıyaslamalıyız. Meksika ve Brezilya gibi. Onlarda büyüme nasıl onlara bakıyoruz. 2003-2012 arasında onlardaki büyüme 4.8 değil 6.5. Demek ki, birileri bizden daha hızlı büyüyor. Soru şu; ‘Neden onlar bizden daha hızlı büyüyorlar da biz en azından onlar kadar büyümüyoruz?”diye konuştu.

“SANAYİCİ EKONOMİNİN KAMU GÖREVLİSİDİR”
Sanayiye verilen önemi değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Benim sanayicim üretiyorsa benim başınım üstünde yeri vardır. Sanayiciyi CHP olarak şöyle tanımlıyoruz; Sanayici ekonominin kamu görevlisidir. Yani kendisi için çalışmaz, kendisini aşmıştır. Ülkesi için çalışır, istihdam yaratır. Teknoloji izler, bilimi izler. Uluslararası alanda rekabet eder, bütün güçlükleri aşar, bu kamu görevi yapıyor daha ne yapsın. O nedenle sanayici gözümüz gibi korumalıyız. O ekonominin kamu görevlisidir” dedi.
Uluslararası enerji ajansının verilerine göre İsveç’ten sonra en pahalı akaryakıtı Türk sanayisinin kullandığını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Bizimle eş değer olan Meksika’da 2012’de ton dolar paritesi 625 dolara 1 ton akaryakıt alıyorlar. 2013’te bu 568 dolara düşüyor. Yani yüzde 9.1 sanayici daha ucuza akaryakıt kullanıyor. Macaristan’da yüzde 10,1 akaryakıt fiyatı düşüyor. Kore’de yüzde 13,3 düşüyor. Polonya’da yüzde 3,9 düşüyor. İspanya’da yüzde 5,1 düşüyor. İsveç’te yüzde 2,3 düşüyor ama Türkiye’de 2012’den 2013’e yüzde 1,7 artıyor. Bütün ülkelerde düşüyor biz de artıyor. Nereye yansıyor bu maliyetlere yansıyor. Elektrik kullanımındaysa Meksika’da yine aynı dönemler itibariyle elektrik fiyatı yüzde 1,7, Macaristan’da yüzde 1,5, Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 9,4, Polonya’da 5,7, İsveç’te 14,4 fiyat düşüyor ama Türkiye’de yüzde 6,5 artıyor. Hem sanayiciyi savunacağız hem üretimi savunacağız hem de dünyanın en pahalı akaryakıtını ve elektriğini kullan diyeceğiz. Ve sonrada diyeceğiz ki ‘neden biz kaybediyoruz, neden sanayici yeteri kadar üretemiyor’. Bu sorunu aşmak zorundayız” şeklinde konuştu.

DÜNYANIN EN STRATEJİK ÜRÜNÜ İNSAN BEYNİDİR”
20. yüzyılın sonuyla 21. yüzyılın başında dünyanın bilgi toplumuna geçtiğini vurgulayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Artık bütün dünya şu gerçeği biliyor. Dünyanın en stratejik ürünü insan beynidir. O halde biz bilgi toplumunu yakalayamadığımız sürece orta gelir tuzağını aşamayız. Siz çip üretemiyorsanız bilgi toplumunu yakalayamazsınız. Biz Güney Kore’yle aynı dönemde kalkınma sürecini başlattık. Biz Güney Kore’den önce otomobil ürettik, markası Anadol’du Güney Kore’de otomobil yoktu, şimdi biz de otomobil yok. Güney Kore’nin dünya çapında markaları var. Biz de var mı böyle markalar yok. Sormamız lazım; ben otomobili Güney Kore’den önce ürettiğim halde neden Güney Kore beni geçti. Şimdi biz diyoruz ki otomobili acaba kim üretecek Türkiye’de yaya kaldık, bu saatten sonra otomobil üretsen ne olur, satabilecek misiniz dünyaya” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN SAMAN İTHAL EDECEĞİ AKLIMIZA GELMEZDİ”
Konya’nın Hollanda’dan daha büyük toprakları olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Hollanda hem tarım hem sanayi ülkesidir. Biz son 11 yılda pek çok ülkenin çiftçisine dünyanın parasını ödedik. Hollanda’nın tarım ürünü ihracatı yıllık 80 milyar dolardır. Tarım ürünü ihracatında dünyada 3’üncüdür ve Konya’dan küçüktür. Türkiye’nin tarım ürünü ihracatı 12 milyar dolar. Bir sorunumuz var, bizim mutlaka tarıma özel önem vermemiz gerekiyor. Aklımıza hiç gelmezdi Türkiye’nin saman ithal edeceği. Her halde ben iki yıl önce ‘bu politika böyle devam ederse, Türkiye saman ithal eder’ deseydim siz derdiniz ki içinizden ‘ya şu genel başkanda amma da uçtu kardeşim saman mı ithal edilir’. Ama bugün bu gerçekle karşı karşıyayız” diye konuştu.
Eğitimin bütün ülkelerde stratejik alan olduğunu da aktaran Kılıçdaroğlu, “O yüzdendir ki, milli kelimesini eğitimin başına koyarız. Eğitim milli olmak zorundadır. 4+4+4 sistemi geçti. Birincisi, kalkınma planlarında. İkincisi, hükümet programında yok. Üçüncüsü Milli Eğitim Bakanlığının stratejik planında yok. Dördüncüsü bakanlar kurulunda hiç görüşülmedi. Ne oldu, 5 milletvekili 4+4+4 ile ilgili teklifi meclis başkanlığına verdi. Teklifi veren milletvekillerin hiçbirisi eğitimci değil. Geçti mi geçti. Bütün dünya bize gülüyor” dedi.

“SAYIŞTAŞ RAPORU İKİ YILDIR MECLİSE GELMİYOR”
Saydam ve hesap verebilir bir yönetimin siyasette çok önemli olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “TBMM adına devletin harcamalarını denetleyen kurumun adı Sayıştay’dır ve bir anayasal kuruldur. Sizin ödediğiniz vergilerin nerelere harcandığını meclis adına o denetler ve raporunu hazırlar. Rapor TBMM’ye bütçe kanunuyla beraber gelir. Biz milletvekilleri olarak bakarız ona ondan sonra bütçeye evet veya hayır deriz. İki yıldır Sayıştay raporları gelmiyor. Bu tam bir felaket vatandaşın ödediği verginin doğru harcanıp harcanmadığını kimse bilmiyor. Çünkü Sayıştay raporu gelmiyor” şeklinde konuştu.
Konuşmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katılımcıların sorularını yanıtladı. Programın ardından Kılıçdaroğlu Konya’dan ayrıldı.
Toplantıya CHP Genel Başkanlarının yanı sıra CHP Milletvekilleri, partililer, iş adamları ve sanayiciler ile davetliler katıldı.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER