Gündem
  • 25.1.2022 11:29

Kılıçdaroğlu ve Akşener'in 3'ncü ittifak tezgahı

HDP'nin Millit İttifakına girmesi durumunda oy kaybına uğrayacaklarını düşünen Kılıçdaroğlu ve Akşener, yeni bir çözüm buldu.
HDP'ye üçüncü bir ittifak kurdurtmak isteyen Kılıçdaroğlu, seçimlere HDP'den ayrıyız görüntüsü vermek istiyor. Seçimler ikinci tura kaldığında ise bu üçüncü ititfakla birlişerek Erdoğan'ı devirmenin hesapları yapılıyor.

HDP’nin 'ittifak’ temaslarına Kılıçdaroğlu’ndan açıklama: Gayet güzel ve doğru

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’nin ‘üçüncü ittifak’ temaslarına değinerek, ‘Üçüncü bir ittifakın kurulmasını gayet güzel ve doğru buluyorum.’ dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının kim olacağı noktasında bir sorun yaşanacağını düşünmediğini, bu konuyu zamanı gelince diğer parti liderleriyle görüşeceklerini dile getirdi. Üçüncü ittifak arayışlarını demokrasi açısından önemsediğini belirten Kılıçdaroğlu, “Sürekli siyasal zemin kaybeden bir parti ve onun küçük ortağı, Millet İttifakı içinde olmayan bir partiyi ittifakın içindeymiş gibi göstererek siyaset yapıyorlar. Üçüncü ittifak çıkarcı siyasetin kirli söylemlerini sonlandırması açısından da önemli” ifadelerini kullandı.

‘HDP’NİN SUÇLANMASI ORTADAN KALKACAKTIR’

Üçüncü ittifak görüşmeleri sürüyor. Onlar da içinde biraz parçalı gibi görünüyor ama siz üçüncü ittifak konusuna nasıl yaklaşıyorsunuz?

Üçüncü ittifak, gazetelerden okuyunca, doğrusunu isterseniz Cumhur ve Millet İttifakı dışında kalan partilerin bir araya gelip üçüncü bir ittifak oluşturmaları demokratik zeminin gelişmesi açısından son derece olumlu bulduğumu ifade edeyim. Birden fazla nedeni var. Birinci nedeni şu: Az önce ifade ettim, üçüncü ittifak, diğer iki ittifak içinde yer bulamayan partiler, üçüncü bir ittifak oluşturarak parlamentoya daha güçlü gelmenin yollarını arıyorlar. O da bunların demokratik hakkı ve bu haklarını kullanıyorlar. İkincisi; ittifaka dahil olmadığı halde bir parti, ittifaka dahilmiş gibi gösterilerek bir anlamda, bir partinin suçlanmasını veya birden fazla partinin, yani HDP’nin, suçlanmasını ortadan kaldıracaktır.

‘GAYET GÜZEL VE DOĞRU’

Kimin nerede, hangi ittifak içinde olduğu daha net görülecektir. Dolayısıyla gereksiz suçlamalar ve tartışmalar da bitmiş olacaktır. İkinci büyük yararı da bu. Bu açıdan ben, üçüncü bir ittifakın kurulmasını gayet güzel ve doğru buluyorum.

Bu noktada, Millet İttifakı’nın da yararına olacak herhalde...

‘İTTİFAK GÖRÜŞMELERİNDE SORUN YOK’

Çünkü biz geleceği görüyoruz ama bunlar göremiyorlar.

İttifak görüşmelerinde bir sorun görüyor musunuz, deklarasyonu açıklamak için bir takvim öngörüyor musunuz?

Hayır, ittifak görüşmelerinde bir sorun yok çünkü güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili yaptığımız çalışma sonuçlandı ve hepimiz demokrasiden yanayız. Güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili, genel başkanlar kendi aralarında kurmaylarıyla görüşecekler. Sonra telefon trafiğiyle bir gün üzerinde anlaşılır ve o gün kamuoyuna açıklanır.

‘YERİ, ZAMANI GELİNCE…’

En çok tartışılan konulardan biri Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı kim olacak. İttifakta bir kriz yaşanabilir mi?

Hayır. Liderlerle görüşüyoruz. Şu aşamada cumhurbaşkanlığını tartışmak kadar yanlış bir şey yok. Nedeni de şu; ülkenin bu kadar sorunu var, ekonomide, dış politikada sorun var. Çiftçinin, emeklinin... Mutfaklarda yangın var, biz bunları bırakmışız Millet İttifakı’nın adayı kim olacak o tartışma yapılıyor, gereksiz ve yersiz, gündemi saptırmaya yönelik bir tartışma. Bunu sanıyorum diğer liderler de benzer şekilde düşünüyorlar. Yeri, zamanı gelince hepimiz masaya oturur tartışırız.

Güncellenme Tarihi : 25.1.2022 11:40

İLGİLİ HABERLER