Gündem
  • 26.7.2021 11:15

Kılıçdaroğlu ve Akşener'in şeytani HDP planı!.. Hayalet ortak

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi, Millit İttifakının büyük sancısı olan HDP'nin ortaklığı konusunda yeni bir yöntem geliştirdiğini yazdı...

İŞTE O YAZI

2023 seçimlerinde HDP’ye biçilen rol

2023 seçimlerinde dikkatle izlenmesi gereken siyasi partilerden biri de HDP.

HDP’nin üçüncü bir ittifak mı oluşturacağı yoksa Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayına mı destek vereceği sorusu, seçimin kaderi açısından belirleyici olacak.

O nedenle HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın 2023 seçimlerine yönelik değerlendirmelerini dikkatle takip ediyorum. Siyaset yapıcılarının da Buldan’a kulak vermesi gerektiğine inanıyorum.

HDP’DEN İLK UYARI

Pervin Buldan kısa bir süre önce, Millet İttifakı’na, “Günah bizden gitti” anlamında bir mesaj göndermişti. Ardından da 2023 seçimlerinde beklentiniz gerçekleşmezse kimse bizden bilmesin diye bir çıkış yapmıştı.

Pervin Buldan, “İstanbul seçimlerinde İzmir, Ankara, Mersin, Antalya seçimlerinde desteklediğimiz Demokratik Güç Birlikleri elbette ki önemliydi. Ancak bundan sonraki süreçlerde hiç kimse bizden aynı tavrı beklemesin. Aynı tavrı göstermeyeceğimizi herkes artık bilsin ve bilmelidir” demişti.

MİLLET İTTİFAKI’NA UYARI

Uyarıları pek anlaşılmamış olmalı ki Pervin Buldan ikinci açıklamasının dozunu yükseltti.

“Millet İttifakı’ndan size herhangi bir katılım çağrısı oldu mu?” sorusuna, “Ne onlardan böyle bir çağrı geldi, ne bizde böyle bir heves var. Buna ihtiyacımız da yok. Parlamento seçimlerinde yüzde 10 seçim barajı gibi bir sorunumuz yok” diye karşılık verdi.

BİRLİKTE FOTOĞRAF BİLE VERMİYORLAR

Millet İttifakı’ndan HDP’ye bırakın resmi çağrı yapmayı, birlikte fotoğraf bile vermiyorlar. HDP Eş Genel başkanı Mithat Sancar’ın CHP’yi ziyaretinde Kılıçdaroğlu ortak basın açıklaması yapmadı. Sancar’la birlikte fotoğraf vermedi. Oysa Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu ve Temel Karamollaoğlu ile görüşmeden sonra Kılıçdaroğlu pek mutlu ve mesut fotoğraflar çektirmişti.

AKŞENER-HDP GERİLİMİ

İYİ Parti ise HDP’nin görüşme talebine yanıt bile vermedi. HDP’yi PKK’nın siyasi uzantısı olarak gördüklerini ifade eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “HDP seçimlere ayrı bir parti olarak girmeli” demişti.

Yerel seçimlerde HDP, batıda aday çıkarmayarak Millet İttifakı’na destek vermişti. HDP’nin desteğiyle muhalefet İstanbul başta olmak üzere Ankara, Adana ve Antalya’da seçimleri kazanmıştı.

ÜÇÜNCÜ İTTİFAK

2023 seçimlerinde ise HDP’nin Türkiye İşçi Partisi başta olmak üzere sol bileşenlerle üçüncü bir ittifak oluşturması öngörülüyor. Seçim barajı sorunu olmayan HDP’nin seçimlere ayrı girerek, AK Parti’ye gidebilecek Kürt oylarını engellemesi öngörülüyor.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin buldan ise muhalefete yeni bir ittifak modeli önerdi. Buldan, “Mevcut Cumhurbaşkanlığı yerine bu ülkeyi en demokratik şekilde kim yönetecekse, ama bunun içerisinde bizim de olacağımız, HDP’nin temsilcilerinin de olacağı yeni bir yönetime ihtiyaç var. Eğer bir güç birliği olacaksa tekrar, bunun içerisinde elbette HDP’nin, Kürtlerin de temsilcilerinin olacağı yeni bir şeye ihtiyaç var” dedi.

HDP MODELİ

Bu yeni şey ne?

Daha önce Selahattin Demirtaş’ın açıklayıp sonra işi espriye vurduğu, Pervin Buldan’ın ise silüetini gösterdiği bir model bu.

Bunun için

1- HDP Millet İttifakı’na girmeyecek.

2- HDP’nin etrafında üçüncü ittifak kurulacak. Böylece Kürt oylarının Erdoğan’a gitmesi önlenecek.

3- Bunun karşılığı olarak HDP’ye yönetimde temsil imkânı sunulacak.

PÜF NOKTASI

Bu işin püf noktası ise HDP’nin cumhurbaşkanı adayı göstermemesi olacak. Erdoğan’ın karşısındaki adayı destekleyecek olan HDP; seçim kazanıldığı taktirde yönetimde temsil edilerek ödülünü alacak.

ROL PAYLAŞIMI

HDP’ye biçilen bir rol var. Rol paylaşımı yapılmış, Pervin Buldan onun zeminini hazırlıyor. Buna kimi “İstanbul modeli” diyor kimi “Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanı adayı, HDP yönetime” formülü olarak tanımlıyor.

Güncellenme Tarihi : 26.7.2021 10:39

İLGİLİ HABERLER