Gündem
  • 2.12.2022 13:09

Kılıçdaroğlu'nun yeni Ermeni danışmanı Daron Acemoğlu sıkı bir Ermeni soykırımı savunucusu çıktı

Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’yi kurtaracak dediği Daron Acemoğlu,bütün Ermenilerden özür dilenmeli tekilfi getirdi.
Türkiye Ermenisi Daron Acemoğlu fanatik bir Ermeni Soykırımı savunucusu..2014 yılında bir grup batıcı aydın ilk ve ortaöğretim tarih dersi kitaplarında, başta Ermeniler ve Kürtler olmak üzere etnik, dini ve kültür gruplarına yönelik nefret ve düşmanlık içeren ifadeler olduğunu iddia etti. İddiayı gündeme getirenler arasında Acemoğlu da vardı. Yapılan çağrıda, “İnkilâp Tarihi ve Tarih Ders kitapları, başta Ermeni öğrencilerden olmak üzere, özür dilenerek derhal toplatılmalıdır. 2015’e giderken özlenen Türk Ermeni barışının yolu buradan geçer.” denildi.

CHP’nin, Cumhuriyet’in yeni yüzyılında 'vizyon'unu çizecek isimler ortaya çıktı. İçlerinde IMF meraklısı da var 'PKK Açılımı'nı destekleyen de... Hemen hemen hepsi Batı merkezli politikaların yılmaz savunucusu...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Meclis’teki grup konuşmasında açıkladığı “İkinci Yüzyıla Çağrı Toplantısı” 3 Aralık Cumartesi günü İstanbul Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak. Kılıçdaroğlu, önceki gün sosyal medya hesabından bir video paylaşarak “Ey dünya! Gözlerimize bak. İyi olan her şeyde seninle rekabet etmeye geliyoruz. 3 Aralık’ı bekleyin.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” iddiasına rakip olarak planlanan CHP’nin vizyon toplantısında Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, ABD’li yazar ve eylemci Jeremy Rifkin, Prof. Daron Acemoğlu, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Refet Gürkaynak ile eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara’nın konuşma yapacağı öğrenilmişti. “Uzmanlarla birlik”, “ortak akıl koalisyonu”, “liyakatli kadro” fotoğrafı verme amacının güdüldüğü aktarılmıştı.

Kılıçdaroğlu’nun vizyonundan batı merkezcilik ve IMF’cilik çıktı.
Toplantıda konuşacak isimler siyasette batının özgürlük ve demokrasi anlayışını, ekonomide IMF’ye dayalı borçlanma sistemini savunuyor. CHP’nin akil adamları terör örgütü PKK’ya göz yumulan ve ‘açılım süreci’ olarak bilinen politikalara verdikleri destekle de dikkat çekiyor.

KÜRESEL MERKEZ AKLIN YETİŞTİRMESİ

Kılıçdaroğlu’nun ABD ziyaretinde görüştüğü isimlerden olan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Kemal Derviş’in de eğitim gördüğü okullardan olan, küresel merkez aklın kadrolarının yetiştirildiği Londra Ekonomi Okulu’nda yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladı. Kısa süre burada ders de veren Acemoğlu, daha sonra ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde devam etti. Kitap ve makalelerinde batı merkezci yaklaşımları işleyen Acemoğlu zaman zaman Türkiye üzerine verdiği demeçlerle göze çarptı. Acemoğlu röportajlarında Türkiye’de demokrasi ve özgürlükleri çok geri bularak bunların ekonomide belirleyici olduğunu anlattı. ABD derin devletinin yayın organı olarak lanse edilen Foreign Affairs dergisinde 2014’te yazdığı “The Failed Autocrat” başlıklı makalesinde Erdoğan’ı otokratlıkla eleştirdi. Başka bir söylevinde açılım politikalarına son verilmesinin Türkiye ekonomisi için felaket olacağını kaydetti.

‘ÇÖZÜM SÜRECİNİN BİTMESİ FELAKET OLUR’

Acemoğlu, 2015’te açılımın terk edildiği günlerde Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtlarken “Türkiye kendisini yenilemeli ve üretimi artırıcı yapısal reformlara hız vererek hukukun egemenliğini güçlendirmeli.” dedi. Acemoğlu şöyle söylemişti: “Bence yabancı yatırımcıların aklında olacak şey faiz koridoru değil. Genel ekonomik ve politik belirsizlik ve bunların getirdiği dengesizlik yabancı yatırımcıların cesaretini kıran temel unsurlar arasında… Çözüm sürecinin bitmesi politik sistem ve ekonomi için felaket olur. Öte yandan DAEŞ, tabi ki tüm bölge ve artan bir şekilde Türkiye için çok büyük bir problem.”

Acemoğlu, 2018’de Cumhuriyet Gazetesi’nin IMF sorusunu “Bir IMF programının yardımcı olabileceğini düşünüyorum, ama sadece kısa vadede değil orta vadede düşünmemiz gerekiyor.” sözleriyle yanıtlamıştı. Yine 2018’de Medyascope’a “Çin’in yükselişi, dünyada yeni bir kutup yaratıyor demokrasiye karşı.” diye konuşmuştu. Geçen yıl TÜSİAD toplantısında Erdoğan’ı ima ederek “Diktatörlükler hiçbir zaman kendi başlarına gitmiyorlar.” cümlelerini kurmuştu. 2013’te Abdullah Gül’den Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat ödülü alan Acemoğlu’nun 17-25 Aralık kumpası başarılı olsaydı, FETÖ tarafından ekonominin başına getirileceği iddia edilmişti. Acemoğlu’nun adı yakın zamanda Ali Babacan’ın partisi için de anılmıştı.

ACEMOĞLU’NUN DOSYASI KABARIK

Kılıçdaroğlu’nun ‘yeni ekonomi kurmayı’ olarak tanıtılan Daron Acemoğlu’nun hünerleri batı merkezcilik, IMF’cilik ve açılımcılıkla da sınırlı değil. Ermeni kökenli bir Türk vatandaşı olan Acemoğlu, Ermenistan’la ve Ermenilerle ilgili konularda da aktif. Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Osman Kavala gibi isimler için düzenlenen kampanyalara da katılmış. FETÖ’nün medya ayağına yapılan operasyonlara karşı yayınlanan bildiriye destek olmuş. Tarih ders kitaplarından Ermenilerin Anadolu'da Türkler'e yaptığı katliamları anlatan konuların çıkarılması için imza toplamış.

‘TARİH DERS KİTAPLARI TOPLATILSIN’

2014 yılında bir grup batıcı aydın ilk ve ortaöğretim tarih dersi kitaplarında, başta Ermeniler ve Kürtler olmak üzere etnik, dini ve kültür gruplarına yönelik nefret ve düşmanlık içeren ifadeler olduğunu iddia etti. İddiayı gündeme getirenler arasında Acemoğlu da vardı. Yapılan çağrıda, “İnkilâp Tarihi ve Tarih Ders kitapları, başta Ermeni öğrencilerden olmak üzere, özür dilenerek derhal toplatılmalıdır. 2015’e giderken özlenen Türk Ermeni barışının yolu buradan geçer.” denildi.

GÜLEN’DEN TEŞEKKÜR İDDİASI

Öte yandan Yenişafak internet sitesi FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’in Daron Acemoğlu’na teşekkür mesajı yayınladığını öne sürdü. 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde, FETÖ’nün medya grubuna düzenlenen operasyonlara karşı çıkan bildiriye destek olduğu için teşekkür edildiğini aktaran haberde Gülen’in, “Ahmet Altan, Ali Bulaç, Nilüfer Göle, Ahmet Ümit, Ferhat Kentel, Daron Acemoğlu, Hasan Cemal, Doğan Akın, Cengiz Çandar gibi cesur isimlerin duruşu, hem umut hem de istikameti şaşıranlar için deniz feneriydi." ifadelerini kullandığı belirtildi.

Güncellenme Tarihi : 3.12.2022 01:28

İLGİLİ HABERLER