
Kırım'ı Rusya'ya bağlayan Kırım Köprüsü havaya uçuruldu
Rusya ile Kırım yarımadasını birbirine bağlayan Kırım Köprüsü'nde patlama oldu. Patlama sonrası köprünün demir yolu hattının yanındaki kara yolunda çökme meydana geldi.
Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat tarihinde başlayan savaş devam ederken, bugün iki ülkeyi daha da gerecek bir gelişme yaşandı...
Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'ı Rusya topraklarına bağlayan ve Kerç Boğazı'nda yer alan Kırım Köprüsü'nde sabah saatlerinde büyük bir patlama oldu.
Kara yolu çöktü
2018'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından açılan stratejik öneme sahip 19 kilometrelik köprüde, patlama sonrası trafik akışı durdu.
Köprünün demir yolu hattının yanındaki kara yolunda ise çökme meydana geldi.
Patlama, anbean kameralara yansıdı...
Ukrayna Hava Kuvvetleri: Akaryakıt tankları alev aldı
Rusya Acil Durumlar Bakanlığına bağlı ekipler alevlere müdahale ederken, patlamanın demir yolundaki yakıt dolu tanklardan birinde çıkan yangından kaynaklandığı aktarıldı.
Olayın saldırı olup olmadığı yönünde soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Ukrayna Hava Kuvvetlerinden yapılan açıklamada da, "Kırım Köprüsü'nde akaryakıt tankları alev aldı. Yolun bir bölümünde hasar meydana geldi." ifadeleri kullanıldı.
Kremlin: Putin bilgilendirildi
İHA'da yer alan habere göre Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Kırım Köprüsü'ndeki durum ile ilgili Rusya Acil Durumlar Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı raporları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Başbakanı Mihail Mişustin'e sunuldu.” dedi.
“Ukrayna için kıyamet günü gelecek”
Öte yandan Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, birkaç ay önce Ukrayna tarafından Kırım'a bir saldırı olması durumunda karşılık vereceklerini söylemişti.
Medvedev “Zaman zaman bir takım açıklamalarla ortaya çıkan bazı yüceltilmiş kanlı palyaçolar bizi tehdit etmeye çalışıyor. Kırım'a yönelik saldırıdan bahsediyorum. Böyle bir şey olması durumunda Ukrayna için kıyamet günü gelecek. Çok hızlı ve sert bir şekilde olacak ve saklanmak mümkün olmayacak. Yine de bu tür açıklamalarla genel durumu kışkırtmaya devam ediyorlar.” demişti.
Kırım Köprüsü'nün özelliği
Rusya ile ilhak ettiği Kırım'ı birbirine bağlayan köprü, Kerç Boğazı'ndan geçiyor. Köprüde demir yolu hattı da bulunuyor.
UKRAYNA: BU DAHA BAŞLANGIÇ!
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanlığının yaptığı Son Dakika açıklaması ise adeta kan dondurdu. Ukrayna "Kırım köprüsü patlaması başlangıç. Yasal olmayan her şey yok olmalı" açıklamasını yaptı.
Mykhailo Podolyak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Yasadışı olan her şey yok edilmeli, çalınan her şey Ukrayna'ya iade edilmeli, Rusya'nın işgal ettiği her şey sınır dışı edilmeli" dedi.
Böylece patlamanın ardından oluşan, saldırı hangi taraftan geldi soru işaretleri de son bulmuş oldu.
Ancak yine de Ukrayna tarafı, saldırının sorumluluğunu resmi olarak üstlenmedi.
KREMLİN: PUTİN BİLGİLENDİRİLDİ
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov patlamaya yönelik yaptığı açıklamada, "Kırım Köprüsü'ndeki durum ile ilgili Rusya Acil Durumlar Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı raporları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Başbakanı Mihail Mişustin'e sunuldu" dedi.
KERÇ KÖPRÜSÜNÜN ÖNEMİ
Kerç Boğazı'na kurulan 'Kırım Köprüsü'nün yapımı Rusya'ya milyarlarca dolara mal oldu ve Rusya ile Kırım'ı birbirine bağlayan köprü Moskova açısından stratejik öneme sahip. Köprü 19 km uzunluğu ile Avrupa'nın en uzun köprüsü olarak biliniyor.
Rusya tarafından inşa edilen karayolu ve demiryolu köprüsü. İnşaatına Mayıs 2015'te başlandı ve Mayıs 2018'de otoyol bölümü açıldı. Açılışını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gerçekleştirdi.
Rus haber ajansları, "Bugün Kırım köprüsünün karayolu trafik tarafında saat 06:07'de bir araca yerleştirilen bomba patladı ve demiryoluyla Kırım'a taşınan yedi petrol tankerini ateşe verdi." açıklamasını yaptı. Açıklamanın Rusya Ulusal Anti-terör Komitesi tarafından yapıldığı bildiriliyor.
PUTİN: KÖPRÜYE ZARAR GELİRSE KİEV'İ VURURUZ"
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle inşa edilen ve 2018'de açılışı yapılan köprü, Ukrayna'da özellikle güneyde savaşan Rus askerlerine askeri teçhizatın taşınmasında ve askerlerin feribotla taşınmasında kilit bir ulaşım bağlantısıydı.
Rusya, Ukrayna'daki çatışmalara rağmen köprünün güvenliğini korumuştu ancak Kiev'i saldırıya uğraması halinde misilleme yapmakla tehdit etmişti.
Haberin Devamı
Putin'in Ukrayna savaşı devam ederken, haziran ayında, "Ukrayna bu köprüye zarar verirse Kiev'i vururuz" dediği biliniyor.