Ekonomi
  • 16.8.2009 13:03

KIRMIZI OLSUN 5 FAZLA OLSUN!...

Scania Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Özkan Muti, yakıt tasarrufunun yanı sıra konforuna da bakılan kamyonlarda renk tercihinin de önemli olduğunu belirterek, ''Türkiye'de kamyonda en çok kırmızı renk tercih ediliyor. Bunu sırasıyla beyaz, sarı ve mavi izliyor'' dedi.

Araç tanıtım programı için Konya'ya gelen Muti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Scania'nın, 2010 model yeni Euro 4 motorlu araçlarında, ERG (Egzoz Gazı Dönüşümü) sistemine ağırlık vererek, dışardan katkıya ihtiyaç duymadan mevcut teknolojiyi geliştirerek çevreye daha duyarlı bir motor sunmayı hedeflediğini anlattı.

Euro 4 motorlu araçların 3 yıldır Avrupa'da kullanıldığını ifade eden Muti, ''2009 yılı başı itibariyle bütün firmalar, ürettikleri ağır vasıta araçlarda Euro 4 normlarına sahip motorları kullanmak zorunda. Yurt içi müşteriler Euro 4 motorlu araçları yeni kullanmaya başladı. Karayolları Kanunu'nda yapılan değişiklik, bunu mecburi hale getiriyor'' dedi.

Diğer bazı kamyon markalarının ise henüz stoklarındaki kamyonları satmakta olduğunu belirten Muti, Euro 4'ün çevreci motor olduğunu, motorda Euro artıkça çevreye duyarlılığın arttığını, Euro 4'ün, Euro 2 ve Euro 3'e göre, zararlı atık gazlarının (emisyon) oranının düşük olması açısından avantajlı olduğunu söyledi.

Muti, kamyoncunun kamyon alırken yakıt tasarrufuna önem verdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Kamyonun az yakıt tüketmesi önemli. Çünkü giderin yüzde 40-45'lik kısmını yakıt oluşturur. Kamyon alacak kişi, 2. el değerinin yüksek olmasını da ister. Yani kamyon sahipleri için öncelikli tercih nedeni yatık tasarrufu oluyor. Şoför için ise öncelik konfor. Ancak satın alacak kişi tasarrufu ön planda tuttuğu için tasarruf tercih nedeni oluyor. Ancak, biz bu kamyonlarımızda hem yakıt tasarrufu hem de konforu birleştirdik. Zaten kamyoncular, Scania'yı yüksek konforu ve yakıt tasarrufuyla bilir. Kamyonlar, diğer motorlu taşıtlara benzemez. Kamyon uzun yollarda şoförün evidir, yol arkadaşıdır. Yakıt tasarrufunun yanı sıra konfor da sağlaması gerekir. Renk tercihi de önemlidir. Türkiye'de kamyonda en çok kırmızı renk tercih ediliyor. Bunu sırasıyla beyaz, sarı ve mavi izliyor. Rengin metalik olması fiyatı yaklaşık 500 avro artırıyor.''

Geçen yıl 7 aylık dönemde yaklaşık bin 300, bu yıl aynı dönemde 460 civarında araç sattıklarını belirten Muti, kriz döneminde müşterilere daha fazla destek olduklarını, yedek parça fiyatlarını düşürdüklerini ve taksit imkanı tanıdıklarını ifade etti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:44

İLGİLİ HABERLER