Gündem
  • 26.5.2024 13:21

Kısırlaştırılmayan 1 çift köpek bakın 3 yılda kaç köpek demek!

Popülasyon artışında korkunç ivme: 1 çift köpek bakın 3 yılda kaç köpek demek!

Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, kısırlaştırma ile başıboş köpek sorunun çözümünün imkansız olduğunu dile getirdi. Sabuncuoğlu, Veteriner Hekimleri Birliği’nin açıklamasına tepki göstererek "Veteriner hekimliği insan için vardır" dedi.

Popülasyon artışında korkunç ivme: 1 çift köpek bakın 3 yılda kaç köpek demek!

Başıboş köpek terörüne karşı TBMM harekete geçerken bazı gruplar organize olmuşçasına yapılacak kanuna karşı çıkıyor.

İletişim Başkanlığı’nın yaptığı ankete göre vatandaşların yüzde 83,6'sı başıboş köpek sorununun çözümünü isterken yüzde 80,4’ü “Barınaklara yerleştirilmeli, sahiplenilmeyen ve hasta olanlar uyutulmalı” talebinde bulunuyor. Azınlıkta kalan gruplar ise kısırlaştırmayı savunuyor. 

UZMAN İSİM AÇIKLADI: KISIRLAŞTIRMA İMKANSIZ!

Başıboş köpek sorunu ile ilgili Haber7’ye değerlendirmelerde bulunan Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, kısırlaştırmanın imkansız olduğunu dile getirdi.

Kısırlaştırmanın imkansız olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, “Kısırlaştırma oyalamadır, 20 yıldır oyalanıyoruz.” diye konuştu. 

Dünyada Hindistan dışında hiçbir ülkenin ‘kısırlaştır-yerinde yaşat’ metodunu uygulamadığını söyleyen Prof. Sabuncuoğlu, “Şili’deki büyük depremde evden kaçıp bir bölgede üreyen 3 bin başıboş köpek, Rusya Buryati Cumhuriyeti’ndeki 2 bin başıboş köpek, 2013’te Romanya’nın Bükreş şehrindeki 65 bin başıboş köpek kısırlaştırılmadı. Bu ülkeler 'sahiplendir-uyut' modeli ile sıfır başıboş köpek politikası güttü.” diye konuştu.

TÜRKİYE O TRENİ KAÇIRDI

Kısırlaştırma ile popülasyon kontrolünün imkansız olduğunu kaydeden Sabuncuoğlu, “Türkiye’de kısırlaştırma treni 2006-2007 yıllarında kaçmıştı. Sonrasında hızla büyüyen ve şu an 4-10 milyon arası olduğu tahmin edilen bir popülasyonu kısırlaştırma ile kontrol etmek imkansız.” dedi.

BU UYGULAMANIN YAPILDIĞI HİNDİSTAN’DA 20-30 BİN KUDUZ ÖLÜMÜ VAR

Kısırlaştırma-yerinde yaşat uygulamasının sadece Hindistan’da uygulandığını ve orada da on binlerce kuduz vakasının yaşandığını belirten Sabuncuoğlu, “'Kısırlaştır-yerinde yaşat' metodu, sadece Hindistan gibi kendini kandıran ve yılda 20-30 bin kuduz ölümünün yaşandığı bir ülkede yürürlükte. Kısırlaştırıp sokağa bıraktığınız hayvan, aynı şekilde ısırmaya, saldırmaya, hastalık taşımaya devam edecektir.” ifadesinde bulundu. 

ONLARCA YIL KISIRLAŞTIRMA YAPILSA BİLE KABUS DEVAM EDER

Kısırlaştırma politikasının onlarca yıl alabileceğini kaydeden Prof. Sabuncuoğlu, "Dünyada böyle bir örnek yok, ancak en iyi niyetli tahminlerde bile, minimum 15-20 yıl boyunca kısırlaştırma yapılsa bile mevcut köpek sayısının artışıyla, yaşadığımız kâbus devam edecek demektir.” diye konuştu. 

BİR ÇİFT KÖPEK, 3-5 YILDA 50-60 BİN KÖPEK DEMEK!

Köpeklerin yılda 2 kere doğurduğunu, her doğumda ortalama 6-8 yavru doğurduğunu belirten Sabuncuoğlu, popülasyon artışında korkunç bir ivme olduğunu gözler önüne serdi. Sabuncuoğlu, “Popülasyon ‘üstel’ büyüme gösteriyor. Bir doğumda çok sayıda hayvan doğabiliyor. Bir çift dişi ve erkek köpek, 3-5 sene içerisinde, 50-60 bin hayvan demek. Böyle devam ederse, 40-50 milyon başıboş köpek sokaklarımızda olacak.” ifadelerinde bulundu. 

"BARINAKLARDA DİŞİ VE ERKEK AYRILMALI"

Dişi ve erkek köpeklerin barındırılırken ayrılması gerektiğini söyleyen Prof. Sabuncuoğlu, "Yıllardır makalelerimde bahsettiğim gibi dişi-erkek ayırarak barındırma önemli. Halk sağlığı, hayvan refahı, ekonomi, şehircilik, hukuk, güvenlik gibi çok çeşitli boyutlar dikkate alınarak devletin ilgili bakanlıklarının çalışması sonucu ortaya çıkacak kanun taslağı, en rasyonel şekilde hazırlanmış olmalıdır." dedi.


 

Güncellenme Tarihi : 26.5.2024 13:25

İLGİLİ HABERLER