Gündem
  • 6.5.2013 14:12

"Kışla intiharları" azaldı

ANKARA - Jandarma Genel Komutanlığınca intihar ve intihara teşebbüs olaylarının önlenmesine yönelik alınan tedbirler, bunların geliştirilmesi ile rehberlik ve danışma merkezlerinin faaliyetlerinin değerlendirildiği Rehberlik ve Danışma Merkezi Faaliyetleri Çalışma Toplantısı, Jandarma Eğitim Komutanlığında yapıldı.
     Toplantının açılışında konuşan Korgeneral Yaşar, insan hayatının her şeyden önemli olduğunu vurguladı.
     "Türk Silahlı Kuvvetlerinde intihar ve intihara teşebbüsleri önlemek için birçok çalışma yapılmıştır. Bu gayretin sonucu, olaylar önemli oranda azaltılmıştır" diyen Korgeneral Yaşar, insan hayatı söz konusu olduğunda mevcut tedbirlerle yetinmenin mümkün olamayacağını vurguladı.
     Konuyla ilgili alınabilecek yeni tedbirlerin de gündeme geleceği toplantıya karakol ve ilçe jandarma komutanlıklarından Jandarma Genel Komutanlığına kadar her seviyede temsilcinin katıldığını belirten Korgeneral Yaşar, toplantıya diğer kuvvet komutanlıklarından personelin de katılmasıyla konuyla ilgili kuvvetler arasında koordinasyon ve işbirliği sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.
     İntihar girişiminde kişinin karakteri, yetiştiği ortam, etkileşimde bulunduğu çevre ve kültür gibi sosyolojik boyutların olduğunu dile getiren Korgeneral Yaşar, intiharın toplumsal bir olgu olduğunu kaydetti.
    
     -Psikolojik danışman sayısında artış-
    
     Bütün toplumsal olguların temelinde insanların birey olarak yaşamını devam ettirme çabasının olduğunu ifade eden Korgeneral Yaşar, bir kişinin yaşamına son vermesinde tüm toplumun sorumluluğundan bahsedilebileceğini bildirdi.
     İntihar ve intihar teşebbüslerine yönelik jandarma teşkilatında 1990'lı yıllarda özel tedbirler alınmaya başlandığını ifade eden Korgeneral Yaşar, öncelikle sorunlu personelin tespiti ve tedaviye yönlendirilmesi için Jandarma Genel Komutanlığı Rehberlik ve Danışma Merkezlerinin kadrolarının düzenlendiğini hatırlattı. 2000'de 42 olan psikolojik danışman sayısının yüzde 157 artışla 108'e çıkarıldığını dile getiren Korgeneral Yaşar, bu sayının daha da arttırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.
     Söz konusu olayların önlenmesine yönelik alınan bazı tedbirlere de değinen Korgeneral Yaşar, "Jandarma Genel Komutanlığınca 'can dostu' sistemi oluşturulmuş, bu sistemde psikolojik danışman ve birlik komutanının yanı sıra personelin arkadaşı tarafından da gözlenmesi sağlanarak problemin erken tespiti ve tedaviye yönlendirilmesi hedeflenmiştir" diye konuştu.
    
     -"Mehmetçik, ailelerinin bizlere emanetidir"-
    
     Jandarma Genel Komutanlığının diğer kuvvetlerde olduğu gibi intihar ve intihara teşebbüsün önlenmesine yönelik birçok önleyici tedbir aldığını anlatan Korgeneral Yaşar, şunları kaydetti:
     "Mehmetçik, ailelerinin ve milletimizin bizlere emaneti ve bizlerin öz evladıdır. Onları yetiştirerek, ruhen ve bedenen geliştirerek topluma daha yararlı bireyler haline getirmek hepimizin en öncelikli görevidir. Bu çalışmaları yürütürken en alttan en üst rütbeye kadar tüm personelimizin sorunlarını da dikkate almak ve çözüm yolları bulmak zorundayız. Günümüzün modern yaşam koşulları ve teknolojide gelinen aşama insanın daha fazla bireyselleşmesi sonucunu doğurmuş zaten kapalı bir kutu görünümünde olan insan iç dünyasına yönelerek sorunlarının çözümünde yalnızlaşmıştır. Yapacağımız çalışmalarla yalnızlaşan ve içine kapanan insanı sorunlarını paylaşmaya yöneltebilmeliyiz. İnsani bir sorun olarak önümüzde duran intihar girişimlerini en aza indirebilmek tüm çalışmalarımızın temel hedefi olmalıdır. "
     Açılış konuşmasının ardından çalışma toplantısı devam etti. Toplantı kapsamında askeri birliklerde koruyucu ruh sağlığı çalışmaları, intihar ve intihara teşebbüs olaylarının genel durumu, lider danışmanlığı faaliyetleri kapsamında intihar ve intihara teşebbüs olaylarını önlemek amacıyla alınabilecek tedbirler ele alınacak.
     Video konferans yöntemiyle bazı birliklerde de izletilen toplantıya bin 281 kişi katıldı.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:36

İLGİLİ HABERLER