Yaşam
  • 18.1.2012 00:56

KISMETİNİ ARAYAN KIZLAR İÇİN ÖZEL GECE

Türkiye'nin Cittaslow (Sakin Şehir) ağına katılan ilk şehri İzmir'in Seferihisar ilçesinde, unutulmaya yüz tutmuş ''Yanar Gecesi'' etkinliği, yıllar sonra yeniden canlandırıldı.

VİDEO İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ...

Seferihisar'ın Düzce köyünde, Aysever Alten'in evinde yapılan Yanar Gecesi'nde bir araya gelerek eğlenen genç kızlar, bu geleneğe göre hazırlanan ve içlerine çeşitli simgeler içeren eşyanın konulduğu tuzlu pişileri yedi.

Belediye Başkanı Tunç Soyer, eşi Neptün Soyer, Doğa Derneği Başkanı Güven Eken ve köyün büyükleri de etkinlikte yer aldı.

Köyün büyükleri yediği pişinin içinden yüzük çıkan genç kızın gelecek yıl evleneceği, para çıkanın zengin olacağı, boncuk çıkanın deniz aşırı bir yere gideceği, pembe ve kırmızı kurdeleleri çekenlerin ise nişanlanacağı anlamına geldiğini anlattı.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sakin Şehir olmanın gereklerinden birisinin bu tür geleneklerin yaşatılması olduğunu belirtti.

Bu çerçevede bölgede yaşı 75'ten büyük olanlarla bir araya gelerek, eskiden yenilen yemeklerin, anlatılan hikayelerin, bu tür geleneksel törenlerin gün ışığına çıkmasını sağladıklarını ifade eden Soyer, ''Büyüklerimizden öğrendiklerimizi günümüze taşıyoruz. Son derece sıcak, insancıl bir geleneği yeniden canlandırmış olduk'' dedi.

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken de etkinliği ''mükemmel'' bulduğunu anlatarak, ''Toplumu bir arada tutan, sağlıklı bir toplumu oluşturan bugün değer verdiğimiz birçok şey değil, bu tür geleneklerdir. Burada yalnızca bir eğlence yapılıyormuş gibi gözüküyor ama aslında toplumun eklem yerleri yeniden kuruluyor. Büyükler küçükleriyle bir araya geliyor. İnsanın içindeki doğanın yaşatılması, korunması var'' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 10:25

İLGİLİ HABERLER