Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşu olan Kızılay'daki yolsuzluk ve kötü yönetim iddialarının ardı arkası kesilmiyor. Kızılay'da, görevden ayrılmak zorunda kalan Kemal Demir'den sonra Yönetim Kurulu Başkanlığı'na gelen Ertan Gönen hakkında da çok sayıda iddia ortaya atıldı. Yolsuzluk ve görevi ihmal nedeniyle Ertan Gönen ve üyeler hakkında tam 113 dava açıldığı ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişleri, Mustafa Uysal ve Sami Bulut tarafından hazırlanan bir raporla da Ertan Gönen ve yönetim kurulu üyeleri hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.
Yönetim cezalandırılsın
İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişleri Sami Bulut ve Mustafa Uysal tarafından hazırlanan araştırma raporunda Kızılay Yönetimi'nin yasa ve tüzüğe aykırı hareket ettiği belirtilerek sorumlularının cezalandırılması istendi. Mülkiye Başmüfettişleri'nin hazırladığı rapor üzerine, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu imzasıyla Kızılay Yönetim Kurulu başkan ve üyeleri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.
Kızılay'a kayyum atansın
Kızılay Yönetim Kurulu'na Ertan Gönen'in listesinden giren emekli Tümgeneral A. Çetin Uğural da Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği bir yazıda, yönetimin kayyuma devredilmesini istedi. Uğural, bu konuda hazırladığı raporda 2002 yılında yapılan kongrede Merkez Kurulu üyeliğine, daha sonra da Yönetim Kurulu başkanvekilliğine seçildiğini hatırlatarak şu iddialara yer verdi:
''Deprem sonrası Bir ABD firması ve ODTÜ' üniversitesine 500 bin dolar verilerek yeni bir yapılanma modeli hazırlanması istendi. Ama ortada bir sonuç yok. 600 den fazla şube ile genel merkez arasında iletişim yok. Genel başkan, kan torbası alımını firma yöneticileri ile kendisi görüşerek gerçekleştiriyor. İstanbul Kartal Tıp Merkezi'ne 250-300 bin dolardan satılan Magnetik Rezonans Cihazı 330 bin dolara alındı. Aynı cihaz Alanya Tıp Merkezi'ne 400 bin, Tarsus Tıp Merkezi'ne ise 600 bin dolara alınmış.''
Uğural raporda Kızılay'la ilgili iddialarını şöyle sürdürdü: ''Tıp merkezleri denetimden uzak. Kan merkezleri geçen yılın fiyatlarıyla 14 trilyon lira zarar etti. Şubelerin borçları 14 trilyon liraya ulaştı. Gayrimenkuller rasyonel değerlendirilemiyor. İhale yönetmeliği değiştirilmeli.''
(YENİ ŞAFAK)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:27