
KKKA HASTALIĞINA KARŞI ALINACAK TEDBİRLER
DERYA YETİM
AMASYA- Amasya İl Sağlık Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının etkeni olan virüsün taşıyıcısı olarak rol alan kenelerden korunmaları konusunda vatandaşları uyardı.
KKKA hastalığının etkeni olan virüsün taşıyıcısı olarak rol alan kenelerden kırsal alanlarda korunmak için kapalı ve açık renkli elbiseler giyilmesi, kenelerin vücuda girebileceği yerler kapatılması ve vücudun açıkta kalan yerlerine ise böcek uzaklaştırıcı maddelerin sürülmesi gerektiği belirtildi. Kene ile temastan sonra ani başlayan ateş, baş ağrısı, şiddetli halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikayetlerin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğine işaret edildi.
Amasya Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, KKKA hastalığının Türkiye'de 2002 ve 2003 yıllarının bahar aylarında Kelkit Vadisi'nde, özellikle kırsal kesimde yüksek ateşle seyreden bir hastalık olarak görülmeye başlandığı, rutin çalışmalarla hastalığın nedeninin ortaya konulamaması üzerine hastalığın bir enfeksiyon hastalığı olduğunun belirlendiği, hastalık etkeninin bir virüs olduğunun ortaya konulmasından sonra hastalığın kontrolü ile ilgili olarak gereken tedbirlerin alındığı bildirildi.
Türkiye'de hastalık ile ilgili olarak bulunan kene türünün yaban hayatı ile çok yakından ilişkili olduğu, bu hayvanın kurak bozkır iklimini sevdiğinin ortaya çıkartıldığının ifade edildiği açıklamada, hastalığın Orta Asya, Afrika, Ortadoğu, Kafkas ve Balkan ülkelerinde görüldüğü belirtilerek, Türkiye'de 2002 ile 2003 yıllarında 150 vaka görüldüğü, bu vakalardan 6 hastanın öldüğü, 2004 yılında 249 vaka görüldüğü ve 13 hastanın hayatını kaybettiği, 2005 yılında 266 vaka görüldüğü ve bu vakalardan 13
tanesinin hayatını kaybettiği, 2006 yılı Haziran ayı itibariyle 150 vaka görüldüğü ve bu vakalardan 11 tanesinin öldüğü, Türkiye'de toplam 43 kişinin KKKA hastalığı yüzünden hayatını kaybettiği açıklandı.
Açıklamada, KKKA hastalığında ölüm hızının dünyada genel olarak yüzde 30'un üzerinde olduğu ve Türkiye'de bu hızın yüzde 5 civarında seyrettiği bildirilirken, virüsün hayvanlarda özellikle belirti veren bir hastalığa neden olduğu, insanlara ise kontrolsüz kan teması ile geçebildiği uyarısında bulunuldu.
Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, KKKA hastalığı riski olması bile kenelerle bulaşabilen diğer hastalıklardan da korunabilmek için şu kurallara uyulmasını istedi:
"Kırsal alanlara gidişlerde mümkün olduğunca kapalı ve açık renkli elbiseler giyilmeli. Kenelerin vücuda girebileceği yerler kapatılmalı. Vücudun açıkta kalan yerlerine böcek uzaklaştırıcı maddeleri sürülmeli yada emdirilerek kullanılabilen böcek öldürücü ilaçları kullanılmalı. Kırsal alanda bulunulduğunda sık sık vücut kontrolü yapılmalı ve eve dönüldüğünde bütün vücut muayeneden geçirilmeli. Vücuda yapışmış kene varsa bir pens veya cımbız yardımıyla keneyi deriye yapıştığı yerden tuttuktan sonra eşit
kuvvet uygulayarak sağa sola oynatmak sureti ile çıkartılmalı. Çıkartılan keneler böcek öldürücü ilaç, alkol ya da çamaşır suyu içerisine atılarak öldürülmeli. Kenenin çıkartıldığı yerin üzerine alkol ya da tentürdiyot sürülmeli. Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığın bulaşma riski o kadar azalır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla kenelerin üzerine sigara basmak ya da kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalı, çünkü, hastalığın bulaşma riski artar.,
Keneler
kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalı. Kene ile temastan sonra ani başlayan ateş, baş ağrısı, şiddetli halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikayetlerin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Hastalanan insanlara veya hayvanların kanlarına ve vücut sıvılarına eldivensiz temas edilmemeli."