KOMEDİYE BAK !... DEVLET,OY VERMEMEMİN CEZASI OLAN 5 MİLYON LİRAYI TAHSİL ETMEK İÇİN 10 MİLYON LİRA HARCAYACAK
KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA-Hukukçular, seçimlerde oy kullanmayan vatandaşlara para cezası verilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade etseler de, oy kullanmamanın cezası 5 milyon Türk Lirası. Ancak bu cezanın tahsilatı için yapılan tebligat masrafı 10 milyon lirayı geçiyor.
Seçime katılımı teşvik etmek için 1986 yılında kabul edilen yasa maddesine göre seçimlerde mazereti olmaksızın oy kullanmayan seçmenlere 5 milyon lira para cezası verilmesi gerekiyor. Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 63’üncü maddesinde yer alan düzenlemeye göre, seçimden sonra ilçe seçim kurulları, listelerde yer almasına rağmen oy kullanmayan seçmenleri tespit ediyor. Daha sonra oyunu kullanmayan bu kişilere neden oylarını kullanmadıkları, mazeretleri bulunup bulunmadığı konusunda ihtar çekiliyor. Oyunu kullanmayan vatandaş bu konuda geçerli bir mazeret bildirirse ceza kaldırılıyor.
Yapılan tebligat üzerine mazeret bildirilmezse cezanın tahsilatı için maliye veya ilçelerdeki mal müdürlüklerine yazı yazılıyor. Bu yazı üzerine maliyeden şahsa borcunu ödemesi için tekrar tebligat yapılıyor.
İlçe seçim kurulları ihtar yazısını seçmene 3 milyon tutarındaki adli tebligat prosedürüne göre gönderiyor. Sonuçta 5 milyon liralık cezanın tahsilatı için gönderilen 3 tebligat, kâğıt ve zarf masrafları, yaklaşık 10 milyon liraya mal oluyor. Yasanın ilk çıktığı yıllarda uygulanmaya çalışılan ceza, sonraki yıllarda masraflarının tahsil edilecek para cezasını geçmesi ve buna rağmen tahsilat yapılamaması nedeniyle takip edilmemeye başlandı.
Öte yandan hukukçular da oyunu kullanmayan seçmene para cezası vermenin Anayasa’nın 67’nci maddesinde yer alan “seçimlerin serbest şekilde yapılması” ilkesine aykırı olduğu yorumunu yapıyor. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, oy kullanmayanlara para cezası vermenin ne anayasayla, ne insan haklarıyla, ne de demokrasiyle bağdaşır bir tarafının bulunmadığını söyledi. Amerika’da ve bazı Avrupa ülkelerinde de seçimlere düşük katılım sorununun yaşandığına işaret eden Ergil, ancak hiçbir demokratik ülkede oy vermeye zorlamak amacıyla böyle bir para cezasının uygulanmadığını ifade etti. 1979 yılında topluca seçime katılmayan köylerle ilgili bilimsel araştırma yapan Prof. Dr. Ergil, vatandaşların oy vermeme, sistemi protesto etme haklarının da bulunduğunu kaydetti. 1980 öncesi Güneydoğu’da ve Karadeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde 40 kadar köyde topluca oy kullanılmadığını hatırlatan Ergil, para cezası gibi bir yaptırım yoluyla oy kullanmaya mecbur etmenin doğru olmadığını belirtti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:33