Yaşam
  • 18.11.2006 11:06

KONYALI İMAMIN ABD MACERASI NASIL SON BULDU...

ABD'de 11 Eylül sonrası haksız yere tutuklanarak 4.5 ay cezaevinde kalan Konyalı imam İbrahim Türkmen, FBI ve Adalet Bakanlığı aleyhine açtığı davada özel davetiyeyle çağırılmasına rağmen, 4 gün boyunca bir otelde hapsedilmiş gibi ifade verdiğini söyledi.


2 ay önce İbrahim Türkmen, etnik ve dinsel ayrım yaptıkları iddiasıyla ABD eski Adalet Bakanı John Ashcroft'la eski FBI Başkanı Robert Mueller aleyhine 1.5 milyon dolar tazminat davası açmasının ardından ABD'nin Newyork eyaletine gitmişti. Özel bir vizeyle kendisinin Newyork'a gittiğini belirten İbrahim Türkmen, "Görünüş itibariyle özel ve güzel bir muameleydi. İşin özüne indiğimizde ise sanki bir tutuklu gibiydim. Bir otelde ifademi aldılar ve 4 gün boyunca o otelden hiç çıkarmadılar, güvenlik çok fazlaydı ve cep telefonumla bile görüşmeme müsaade edilmiyordu. Yine 11 Eylül sonrasında olduğu gibi güç gücünü göstermek için ne gerekiyorsa yapıyordu. Sadece şahsıma ve kişiliğime zarar verecek bir şey yapmadılar ama onun haricinde bana karşı, bir tutukluya yapılan uygulamaları sergilediler" dedi.


Davayla ilgili şu anda herkesin soruşturma kapsamında olduğunu dile getiren Türkmen, "Bana 4 gün boyunca binlerce soru sordular. Bu soruların ne olduğunu söyleyemiyorum çünkü mahkemede yemin ettiriyorlar. Ama doğumumdan bugünüme kadar, çocuğumdan, en uzak akrabama kadar aklınıza ne gelirse her şeyi sordular. Ben artık bu davayı kazandığımı düşünüyorum. Mahkemenin benim lehime veya aleyhime karar vermesi çok önemli değil. Mutlaka bir karar çıkacak ama ben dünya kamuoyunda haklı olduğumu gösterdim" şeklinde konuştu.


5 yıl boyunca ABD'nin Küba'daki Guantanamo Üssü'nde yargılanmadan tutulan ve akla gelmeyecek işkenceler gördüğünü iddia eden Murat Kurmaz'ın anlattıklarını izlediğini de vurgulayan Türkmen, "O kardeşim başından geçenlerin sadece yüzde 1'ini anlatabiliyor. Çok inançlı bir kardeşimizmiş. Onun anlattıklarını izlerken kendi başımızdan geçen işkenceler de aklımıza geldi. Biz bir kısım işkence yaşadık, ama oradaki en büyük işkence psikolojiktir" şeklinde sözlerini tamamladı.


Evli ve 2 çocuk babası olan 16 yıllık imam İbrahim Türkmen, 2000 yılında istifa ederek çocukluk hayalini gerçekleştirmek için 6 aylık vizeyle ABD'ye gitti. ABD'de bir süre çalışan Türkmen, 11 Eylül saldırılarının ardından yakalanarak vizesinin süresi bittiği iddiasıyla 4.5 ay boyunca cezaevinde tutuklu kaldı. Sorgulandıktan sonra suçsuz bulundu ve serbest bırakıldı. Türkiye'ye gelen Türkmen, şimdi Konya'da sanayi içerisinde açtığı doğalgaz dönüşüm sistemleriyle ilgili kurduğu işyerini çalıştırıyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 00:14

İLGİLİ HABERLER