Gündem
  • 15.9.2013 11:54

Köpeğini denize soktun cezası

 Özçelik, emsal oluşturmaması için İdare Mahkemesi'ne encümenin bu kararının iptali için dava açacağını söyledi. Gündoğan Belediye Başkanı MHP'li İbrahim Bilgi, mavi bayraklı koyda insan sağlığını tehdit ettiği için bu köpeğin denize girmesini önlemek amacıyla böyle bir karar alındığını belirtip, cezanın yasalara uygun olduğunu savundu.

20 yıldır yaz tatillerini Gündoğan Beldesi'ndeki yazlık evinde geçiren evli, bir çocuk annesi, İstanbullu mali müşavir Hürriyet Özçelik'in 7 yaşındaki 'İskoç Terrier' cinsi 'Romeo' adlı köpeğini Gündoğan Halk Plajı'nda yüzdürmesinden rahatsız olan bazı kişiler belediyeye şikayetçi oldu. Şikayetler üzerine Gündoğan Belediyesi, iddiaya göre Özçelik'i köpeğini mavi bayraklı olan bu plajda denize sokmaması için uyardı. Ancak, ikazlara uymayan Özçelik, köpeğini yüzdürmeye devam ettti.

Bunun üzerine Gündoğan Belediyesi, 29 Ağustos'ta alınan encümen kararı ile köpeğini insanların denize girdiği alan içerisinde yüzdürererek, başkalarını rahatsız ettiği gerekçesiyle Özçelik'e 5326 sayılı Kabahatlar Kanunu'nun 32. Maddesi'ne göre 110 lira para cezası kesti.

Cezanın tebliği edilmesinin ardından yine komşularıyla ve köpeğiyle birlikte aynı plajda denize giren Özçelik, karara tepki gösterdi. Köpeğinin 7 yıldır bu plajda denize girdiğini belirten Özçelik, "Bugüne kadar kimseye tek bir zararı olmadığı gibi plajın da beldenin de sevgilisi haline geldi. Sadece ben değil insanlar da Romeo ile yüzmekten büyük keyif alıyor. Belediye encümeninin aldığı karar ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yasalarına ne de Hayvan Hakları Yasası'na uyuyor. Yasada, 'Köpekler, sokak hayvanları bakılıp, tedavileri yapılıp bulunduğu ortamda doğaya bırakılır. Doğada yaşarlar' deniliyor. Belde tarihinde ilk kez Romeo için ceza kesilirken peki denize giren sokak hayvanlarına ne yapılacak? Belediye yetkilileri bu sorumun yanıtını veremedi. Belediyenin verdiği bu karar tüm yasalara aykırı ve bu kararın hayvanlar adına emsal teşkil etmemesi için İdare Mahkemesi'ne müracaat edip, kararın iptalini sağlayacağım" dedi.

'CEZA VİCDANA DA YASALARA DA AYKIRI'

Bodrum Hayvan Hakları Derneği Başkanı Füsun Uslu da Özçelik'e destek verip, belediyenin böyle bir karar alıp, ceza vermesinin tek kelime ile 'komik' olduğunu belirterek, "Bu ceza hem vicdana hem de 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanunu'na aykırı. Cezanın emsal teşkil etmemesi ve iptal edilmesi için Özçelik ile birlikte hareket edeceğiz, bu kararın karşısındayız" dedi.

'İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN TEHDİT OLUŞTURUYOR'

Gündoğan Belediye Başkanı İbrahim Bilgi ise "Gündoğan Halk Plajı, mavi bayraklı. Burada hanımefendinin köpeğinin denize girmesi nedeniyle yoğun şikayetler alıyorduk. İnsan sağlığını tehdit ettiği için köpeğin o plajda denize girmesini önlemek amacıyla karar alındı. Beldemizdeki köpeklerin denize girmemesi gereken sahil bandı sadece yüzde 25. Geri kalan plajların yüzde 75'inde hanımefendi köpeğini yüzdürebilir. Tabi aynı yerde sokak köpekleri denize girince yapabileceğimiz bir şey olmuyor. Alınan karar yasalara aykırı değil" diye konuştu.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:02

İLGİLİ HABERLER