Cumhurbaşkanı Sezer, Medeni Kanun''un kabulünün yıldönümünü mesajında, ''''Mahmut Esat Bozkurt dönemi bitmiş, yeni bir dönem başlamıştır'''' diyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Osman Şirin''e, Bozkurt''tan alıntı yaparak cevap verdi verdi. Yargıtay''da önceki hafta düzenlenen ve yeni Türk Ceza Kanunu''nun tartışıldığı toplantının başkanlığını Osman Şirin yapmıştı. Şirin, temel kanunlarda yapılan değişikliklere işaret ederken, döneminde önemli yasalara imza atan Türkiye''nin ilk Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt döneminin kapandığını, yepyeni bir dönem açıldığını söylemişti.
Medeni Yasa''nın laik hukuk sistemine geçişin temel taşlarından biri olduğunun altını çizen Sezer, Medeni Kanun''un gerekçesini dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt''un yazdığını hatırlattı. Sezer, Bozkurt''un kaleme aldığı bu gerekçede ''''laik hukuk sisteminin zorunluluğunun, günümüze de ışık tutacak biçimde'''' şöyle anlatıldığını kaydetti:
''''...İnsanlık yaşamı, her gün hatta her an köklü değişimlerle karşı karşıyadır. Bunun değişikliklerini, yürüyüşünü hiçbir zaman bir nokta çevresinde saptamak ve durdurmak olanaklı değildir. Yasaları dine dayalı devletler kısa bir zaman sonra ülkenin ve ulusun gereksinme ve isteklerini karşılayamazlar. Çünkü dinler değişmez kurallar kapsarlar. Yaşam yürür; gereksinimler hızla değişir, din yasaları, kesinlikle ilerleyen yaşamın önünde biçimden ve ölü sözcüklerden fazla bir değer, bir anlam taşıyamazlar. Değişmemek dinler için zorunluluktur. Bu yönden dinlerin yalnızca bir vicdan işi olarak kalması, günümüz uygarlığının esaslarından ve eski uygarlıkla yeni uygarlığın en önemli ayırdedici özelliklerinden biridir. Esaslarını dinden alan yasalar uygulandıkları toplumları indikleri ilkel dönemlere bağlar ve ilerlemeye engel belli başlı etken ve nedenler arasında bulunurlar.''''
Sezer bu gerekçenin, Yeni Medeni Yasa''da da özetlenerek korunduğunu anlattı ve ''''Bu gerekçe, Yüce Atatürk''ün Ulusu için öngördüğü laik yaşam ve yönetim biçimini en güzel biçimde yansıtmaktadır'''' dedi.
''''İlkeler tartışılamaz''''
Medeni Kanun''un Türk kadınının toplumsal yaşamda saygın yerini almasını sağladığını söyleyen Sezer mesajında şöyle dedi:
''''Atatürk devrimleri, onun ilkeleriyle birlikte, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti''nin ayakta kalmasını, gelişmesini, güçlenmesini sağlayan en önemli yapı taşlarıdır. Bugün daha çok özgürlük istenebiliyorsa, Cumhuriyet''in kuruluş felsefesiyle örtüşmeyen açılımlar tartışılabiliyorsa, bunun Atatürk devrimlerinin sağladığı özgürlükçü ortam sayesinde yapılabildiği unutulmamalıdır. Bu nedenle, Atatürk ilke ve devrimlerinin her türlü tartışmanın üzerinde olduğu kuşkusuzdur.''''
Sezer''in bu sözleri de Yargıtay Ceza Genel Kurulu''nun laiklik ve düşünce özgürlüğünün tartışıldığı son kararına atıf olarak yorumlandı.
Üniversite kararla yanıt verdi
Cumhurbaşkanı Sezer, Medeni Kanun''un kabulünün yıldönümü mesajında bu ifadeleri kullanırken, Ankara Üniversitesi Senatosu da toplanarak Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Osman Şirin''in açıklamalarına karşı Üniversite''nin hassasiyetlerini belirten bir karar aldı.
Ankara Üniversitesi Senatosu''nun kararında, şöyle denildi:
''''Sayın Şirin''in kapandığına işaret ettiği dönem, bağımsız, laik Türkiye Cumhuriyeti dönemidir. Cumhuriyetimizin ilelebet yaşayacağına işaret etmiş olan Büyük Atatürk''ün emanetlerinin yılmaz koruyucusu olan Üniversitemizin, böylesine bir görüş ve gidişin kesinlikle karşısında olduğu herkesçe bilinmelidir.''''
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:08