KAYNAK : Haber Vitrini
TRABZON - Düzenli koşan erkeklerin kemik hücrelerinin güçleneceği, kemik erimesi riskinden de kurtulacağı bildirildi.
Amerikan National Center For Health Statistics'de bulunan Araştırmacı Michael E. Mussolino tarafından, ayda 9 kez koşan 30 yaş civarındaki erkekler üzerinde yapılan bir araştırmada, koşmayanlara oranla kemik hücrelerinin güçlenmesinde yüzde 5 gelişme sağlandığı tespit edildi. Mussolino, koşan erkeklerin kemik hücresi yoğunluğunun hiç egzersiz yapmayan erkeklere oranla yüzde 8 daha güçlü olduğunu söyledi.
954 koşan, 3 bin 300 koşmayan, toplam 4 bin 254 erkek üzerinde yapılan araştırmaya, her bir erkeğin kemik yoğunluğunu X-Işınları yardımıyla ölçerek başladıklarını söyleyen Mussolino, ayda 9 kez koşan erkeklerin koşmayanlara göre kemik yapısı olarak daha iyi durumda olduklarını gördüklerini belirtti.
"MARATON KOŞMAK GEREKSİZ"
Mussolino, güçlü kemik yapısına sahip olmak için maraton koşmanın gerekli olmadığını ifade ederek "Rastgele bir sıklıkla koşmak da faydalı olacaktır. Böylece kemik erimesi geciktirilmiş olur. Kemik erimesi, kadınlarda, erkeklere oranla daha fazladır. Amerika'da şu anda 18 milyon insan kemik erimesi hastalığına yakalanmıştır. 18 milyon insan da bu hastalığın riskini taşımaktadır. Bu hastaların yüzde 80'i kadındır. Her iki kadından ve her 8 erkekten biri kemik erimesi hastalığına yakalanmaktadır" dedi.
Koşan erkeklerin, daha aktif bir yaşam tarzı olduğunu kaydeden Mussolino, eğlence hayatlarıyla da koşmayanlardan iki kat daha üstün olduklarını ifade etti.
Araştırmacı Michael E. Mussolino, orta yaşlarda güçlü kemik hücreleri geliştirmenin çok önemli olduğunu belirterek, koşmanın yaşlanmayı ve kemik erimesini geciktirdiğini kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:01