
''KRAKATOA YANARDAĞININ PATLAMASI OKYANUSLARIN ISINMASINI YAVAŞLATTI''
PARİS - Yeryüzünde insan soyunun kaydedebildiği en muazzam yanardağ patlamalarından biri olan 1883'teki Krakatoa patlaması, belki de küresel ısınmayı yavaşlatarak birçok nesli kurtardı.ABD'de yapılan bir araştırma, Endonezya'nın Krakatoa yanardağının 1883'te patlamasının 20. yüzyılda okyanuslardaki ısınmayı ve deniz sularının yükselmesini yavaşlattığını gösteriyor.
1880-2000 yılları arasında 12 simülasyon modelinin incelenmesi temeline dayalı, Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre yanardağ patlaması, okyanus yüzeyinde su sıcaklığının soğumasına neden oldu ve bu soğuma daha derin katmanlara inerek yıllarca devam etti.
Kaliforniya'daki Lawrence National Livermore Laboratuvarı'ndan iklim uzmanı Peter Gleckler, patlamanın okyanus ısısı üzerindeki etkisinin daha önce tahmin edilenden çok daha uzun sürdüğünü ve bu soğumanın insan faaliyetlerinin neden olduğu okyanusların ısınmasını ve deniz suları seviyesindeki yükselmeyi büyük ölçüde telafi etmeye yettiğini söyledi.
Araştırmada, yanardağ püskürtülerinin güneş ışınlarını tutarak, önce okyanus yüzeyinde, sonra daha derinlerde anormal bir soğumaya neden olduğu kaydedildi.
Endonezya'nın Krakatoa yanardağının neredeyse tüm dünyayı aydınlatan muazzam patlaması Norveç'in izlenimci ve dışavurumcu büyük ressamı Edvard Munch'un (1863-1944) eserlerine de esin kaynağı oluştu. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:03