Ekonomi
  • 12.3.2006 12:35

KREDİ KART LİMİTİ MAAŞIN 2 KATINI AŞAMAYACAK

Yeni çıkan kanunla ilk kez kredi kartı alacakların kart limitlerine sınırlama getiriliyor. Bu limit aylık gelirin iki katını aşamayacak. Kredi kartında asgari ödeme tutarı ise yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarıldı. Böylece tüketiciler borcunu daha kısa sürede kapatabilecek

İlk kez kart alanlarda limit maaşın 2 katı

Kredi kartında yaşanan sorunların temelinde bankaların agresif pazarlama yollarının yanı sıra tüketicilerin yeterince bilinçli olmaması yatıyor. En fazla 40 günlük kredilendirme imkanı sunan kredi kart borcunu bazen taksitli alışverişin de cazibesine kapılarak uzun vadeye yayıyoruz. Veya asgariyi ödeyerek aylık bütçemizi rahatlattığımızı düşünüyoruz.

BORÇ 5’E KATLANIYOR

BKM Başkan Vekili Soner Canko’nun yaptığı bir hesaplamaya göre, aylık yüzde 3,5 faizden bin YTL’lik borcunuzu sadece asgarisini ödeyerek yüzde (10 asgari ödemeye göre) ancak 11 yılda kapatabiliyorsunuz. 11 yıl sonunda faizi ve vergisiyle toplam cebinizden çıkacak para ise 15 bin 500 YTL.

Kanuna göre, kredi kartında asgari ödeme tutarı yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarıldı. Böylece tüketiciler borcunu daha kısa sürede kapatabilecek. Aynı hesaplamayı, yüzde 20’lik asgari ödeme oranı üzerinden yaparsak bin YTL’lik borç 5.5 yılda 5 bin 58 YTL olarak geri ödenecek. Yeni orana göre, sadece asgarisini ödeyerek borcunuzu daha kısa sürede kapatabilirsiniz belki ama ekonomik riskleri de göze alarak borcunuzu kredilendirmekten kaçınmanızda fayda var.

YETKİ MB’DE

Kanuna göre kredi kartında azami faiz ve gecikme faiz oranının belirlenmesi konusunda Merkez Bankası yetkili. Artık 3 ayda bir MB azami faiz ve gecikme faiz oranlarını açıklayacak. Bankalar da buna uyacak. Bu düzenlemelerin şu anda sektör ortalaması yüzde 5.30 olan kredi kartı faiz oranlarının düşmesinde etkili olup olmayacağı ise tamamen ekonomik koşullar belirleyecek. Kısacası yasanın faizlerin düşmesinde kısa vadede etkisi olmayacak.

KART FAİZLERİ DÜŞER Mİ?

Soner Canko (BKM Başkan Vekili ve Bileşim A.Ş. Genel Müdürü): Yasanın çıkmasındaki en temel sebeplerden birinin yüksek faiz oranları konusundaki şikayetler olması nedeniyle, yasa bu konuda bir tepki düzenlemesi olarak yorumlanabilir. Yeni Kanu’nun 26. maddesi Merkez Bankası’nı azami akdi ve gecikme faiz oranlarını belirlemekle yetkili kılmıştır. Beklenti MB’nin gecelik faiz oranları ve en büyük bankaların mevcut faiz oranlarını dikkate alarak daha düşük seviyelerde bir sınır belirlemesi yönündedir.

Mehmet Sezgin (Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü): Kanuna göre MB, faiz oranlarını tespit etmeye yetkili kılındı. Bunun faizler üzerindeki etkisi bilinmez ancak enflasyon düşmeye devam ettikçe kredi kartı faiz oranları da düşmeye devam edecektir.

LİMİT SINIRLAMASI KİMLERİ KAPSIYOR?

Nazan Somer (Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı)

İlk kart alacaklar için geçerli. Bankanın sağlıklı bir risk değerlendirme yapabilmesi için oluşmuş bir tarihçeniz var. İlk defa kartlandırdığımız bir kişi için bir tarihçemiz yok. Yasa şuna engel oluyor. Kişinin tarihçesini bilmiyorsan risk değerlendirmesini sağlıklı yapabilecek veriye sahip değilsin demek. Dolayısıyla ‘o kişiye tanıyacağın limit konusunda maaşının iki katını aşma’ diyor.

Soner Canko: İlk defa kredi kartı alacak olan tüketici aylık gelirinin iki katı ile sınırlanıyor. Olayın iki boyutu var. Serbest ekonomi boyutu ile bakarsanız böyle bir sınırlama rahatsız edici. Fakat ülkemizin de gerçekleri var. Çünkü bizim ülkemizde her şeyi liberal bir yorumla yapıyor olmamız 70 milyonluk büyük bir nüfusta kısa sürede çok büyük değişimler getirdiği için kaosa, sıkıntılara yol açıyor. Aslında bu kanunun geç çıkıyor olmasının sıkıntılarını çekiyoruz. Dolayısıyla ilk çıkan kanunda böyle bir başlangıç olmasının olumsuz yorumlanmamasını, yumuşak bir geçişe sebebiyet verebileceğini düşünüyorum. Limit sınırlaması bankacıları ve tüketici rahatsız ederse, eminim ki, kanunda bir revizyonla yerini alacaktır.

(akşam)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:50

İLGİLİ HABERLER