''KREDİ KONUSUNDA HERKES AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZATACAK''
Babacan, NTV'de ekonomiye ilişkin açıklamaları sırasında, devletin, bir yandan düzenleme yaparken, diğer yandan herkesin başına bir polis koyamayacağını ifade ederken, 'Halkımız geliri ne ise ona göre harcayacak'' dedi.
Bankaların, sanayiye, KOBİ'lere ve tüketicilere daha fazla kredi vermesinin sağlıklı bir şey olduğunu anlatan Babacan, bankaların kredi kartlarıyla ilgili takipteki alacaklarının oranlarının düşük olduğunu kaydetti.
Devletin, bankacılıkla ilgili düzenleyici görevi olduğunu, bunu da yapacağını anlatan Devlet Bakanı Babacan, şunları söyledi:
''Bu yapılırken, serbest piyasanın rahat işlemesiyle ilgili özelliklerin de göz önünde bulundurması lazım. Burada anahtar şu; Herkes ayağını yorganına göre uzatacak. Bankalarımız da, tüketicilerimiz de, halkımız da böyle yapacak. Devlet bir yandan düzenleme yaparken bir yanda da herkesin başına bir polis koyamaz. Halkımız da geliri neyse o kadar harcayacak.''
BAKAN, DEDESİNDEN ÖRNEK VERDİ
Babacan, banka kredileri ve borç ödeme konusunda dedesinden örnek verirken, ''rahmetli dedem veresiye mal da satardı. Bir lafı vardı (İtimadı bir lütuf sayıp borca sarılma, bir gün gelir senden istenir) şeklinde. Bunun bilincinde olunması lazım'' diye konuştu.
Bankacılık yasasında amaçlarının, Türkiye'deki bankacılık sisteminin mevzuat çerçevesinin Avrupa Birliğine daha da yaklaştırmak olduğunu söyleyen Babacan, ''temel amacımız, dünyadaki iyi uygulamalar neyse, Türkiye'de de öyle olsun istiyoruz. Bunun ötesinde farklı bir şey yok'' dedi.
Bankaların durumunun daha iyiye gittiğini ifade eden Babacan, ''Açık pozisyon konusu ortadan kalkmış BDDK, Merkez Bankası bunları günce gün takip ediyor'' şeklinde konuştu.
KİŞİ BAŞINA GELİR 4 BİN DOLARIN ÜZERİNDE
Bir ülkenin refahının iki türlü ölçüldüğünü anlatan Babacan, bunlardan ilkinin kişi başına düşen milli gelirin ne olduğu, diğerinin ise toplam milli gelirin nasıl paylaşıldığı olduğunu kaydetti.
Babacan, ''Türkiye'nin kişi başına düşen milli geliri, 4 bin doların üzerinde bir rakam olarak çıkacak'' dedi.
Milli gelirin dağılımına da işaret eden Babacan, uyguladıkları sosyal politikalar, vergi politikaları ve kayıt dışı ile mücadeleyle, Türkiye'deki gelir dağılımının daha adaletli hale getirileceğini söyledi.
İŞSİZLİK MEVSİME GÖRE DEĞİŞİYOR
Bu arada Türkiye'de işsizliğin mevsimine göre yüzde 10 ile yüzde 12 arasında değiştiğini hatırlatan Babacan, işsizliğin AB ülkelerinde yüzde 9, ABD'de yüzde 6 civarında, Polonya'da ise yüzde 19 olduğunu kaydetti.
Özel sektör eliyle istihdam yaratma yöntemini benimsediklerini anlatan Babacan, ''artık kamu eliyle istihdam dönemi bitti, devletin belli ihtiyaçları vardır, emekli olanların yerine fakat, siyasi amaçla yok belediyelere yok merkezi kuruluşlara... O dönem bitti'' diye konuştu.
ÖZEL SEKTÖR YATIRIMI 20 KATRİLYON LİRA
Kamunun bu yıl toplam 7.5 katrilyon lira yatırım öngördüğünü hatırlatan Babacan, ilk çeyrekte gerçekleşen özel sektör yatırımlarının 20 katrilyon lirayı bulduğunu kaydetti.
Yılın ikinci çeyreğinde ciddi bir büyüme geleceğini ifade eden Babacan, soru üzerine Hollanda Ekonomi Bakanı'nın resmi davetlisi olarak bu ülkeye gideceğini, ayrıca Frankfurt ve Londra'da finans çevrelerine bir bilgilendirme yapacaklarını bildirdi.
Babacan, ''2004, doğrudan yabancı yatırımlarda rekor yıl olacak'' dedi.
Türkiye'nin geçen yıl iç borç döndürme rasyosunun yüzde 93 olduğunu hatırlatan Bakan Babacan, bunun yüzde 88 olarak gerçekleşmesini beklediklerini belirtirken, ''Bu şu demek; kamu piyasa 100 lira borç ödüyor, 93 lira borçlanıyor. Bu yıl ise 100 ödüyor 88 borçlanıyor'' ifadesini kullandı.
KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ KONUSU
Babacan, kabine değişikliğinin söz konusu olup olmadığına ilişkin soruya karşılık ise şunları kaydetti:
''Biz Ak Parti mensupları olarak, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, her zaman Türkiye için çalışıyoruz. Çalışma yeri, sıfatı çok önemli değil. Önemli olan Türkiye'yi çok daha iyiye doğru götürmek. 2 yılda hükümetin aldığı mesafe ortada. Bundan sonraki uygulayacağımız politikalar, AB süreci var, 3 yıllık program var. Önemli olan, bunların yapılıyor olmasıdır.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:49