Sağlık
  • 28.6.2008 12:40

KRİZ KAPIDA, SSK'LIYA İLAÇ YOK!

SSK'lılara da ilaçlarını serbest eczanelerden almalarına olanak sağlayan uygulamada üç yılı aşkın bir süre geride kalırken, 1 Temmuz'da sona erecek sözleşmenin yenilenmesi için yapılan görüşmeler tıkandı. Üyelerini iflas noktasına getiren uygulamalardan vazgeçilmesini isteyen Türk Eczacılar Birliği ile ‘mevcut koşulları’ şart koşan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) arasında anlaşma sağlanamadı, taraflar karşılıklı rest çekti. Başkanların yarın Ankara'ya olağanüstü toplantıya çağrıldığını belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Firmaların taşeronu, devletin tahakkuk memuru olmak istemiyoruz. Biz iki elimizi taşın altına fazla koyduk, altında kaldık. Eylem kararı var, şekli belirlenecek. İlaç vermeyebilir, eczanelerimizi kapatabiliriz” dedi.
SSK sağlık tesisleri 2005 yılında Sağlık Bakanlığı'na devredilirken, milyonlarca SSK'lıya serbest eczanelerin kapısı açılmıştı. Yıllarca SSK hastanelerinin eczanelerinde saatlerce kuyrukta bekleyip ilaç alabilen SSK'lılar, Emekli Sandığı, kamu kurum personeli ve Bağ-Kurlular gibi serbest eczanelere gitmenin rahatlığını yaşamaya başlamıştı. Nitekim bu uygulama Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın en önemli ayağı olarak gösterilirken, ‘devrim’ diye nitelendirilmiş, AKP bu uygulamayı seçim propagandalarında kullanmıştı. Uygulama iyice yerleşirken, sadece SSK'lılara değil sosyal güvenlik kapsamındaki herkes için ‘balayı’nın sonu olabilecek gelişmeler yaşanmaya başlandı. Yaklaşık 10 gün önce sözleşme yenilenmesi için görüşmelere başlayan taraflar anlaşamadı.
Anlaşma sağlanamamasının ötesinde, restleşmenin gündemde olduğunu belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, mevcut koşullarda sözleşme teklifini neden kabul etmediklerini şöyle anlattı:
“Bu ülkede herkesin eşit sağlık hizmeti almasını savunuyoruz. O nedenle 3.5 yıl önce uygulama başlatılırken biz elimizi taşın altına koyduk. Her zaman yüzde 2.5 olan iskontoyu yüzde 3'e çıkardık. Firmalar da yeni ilaç ve ithal ilaçlarda yüzde 4, yerli ilaçta yüzde 11 iskonto sağlama sözü verdi. Depolar hiçbir özveride bulunmadılar. Ama bu uygulamada eczacıların üzerine yük bindirildi. Çünkü firma ilacın maliyeti üzerinden indirim yaparken, devlet satış fiyatı üzerinden iskontoyu kesti. Sürekli yüzde 3 kayıpla bugünlere gelindi. Bazı firmalar bazı ilaçlarda yüzde 30-40 indirim yaptı. Firma kendi çıkarı için düşük fiyattan yani maliyetten, SKG kendi çıkarı için yüksek fiyattan yani satış fiyatından indirimleri yapınca, eczacılar bu kayıplarla bugüne geldi. 24 bin eczaneden 8500'inin iflas noktasında olmasının altında yatan neden budur.”
Sayılkan, anlaşma yapılmamasının ikinci önemli nedeninin ise aynı süreçte başlatılan, muayene ücretlerinin eczaneler tarafından kesilmesi uygulaması olduğunu söyledi. Hastalardan kesilen muayene katkı payının, bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumuna göre değiştiğini belirten Sayılkan, “Muayene ücretini eczaneler tahsil etsin, biz alacaklarından düşelim, denildi. Ancak mali açıdan bir yanlışın içine girdik. Fiş kesince bizim olmayan paranın vergisini öder hale gelirken, fiş kesmeyince suçlu duruma düşüyoruz. Bir mutemet gibi görev aldık, ama buradan da ciddi kayıpla çıktık. Çünkü arkadaşlarımız bu muayene ücretinin de fişini kesti. Artık bunlara ısrar edecek halimiz kalmadı. İndirimle ilgili firmaların taşeronluk, muayene ücreti için de devletin mutemet memurluğunu yapmak istemiyoruz. Sorun bunlardan kaynaklanıyor. Ya firma satış fiyatı üzerinden iskontosunu yapacak ya da devlet maliyet fiyatı üzerinden iskontoyu kabul edecek” diye konuştu.
Sayılkan, sadece İzmir'de 1800'e yakın eczaneden 700'e yakınının ayakta kalma savaşı verdiğini belirterek, “Bu kan kaybıyla bu maratonu koşmamız mümkün değil. Anlaşma yolları tıkandı, eylem kararı alındı. Cumartesi günü Türk Eczacılar Birliği'nde başkanların katılacağı bir toplantı var. Burada eylem şekli belirlenecek. Vatandaşları mağdur etmeden ama vatandaşlara haklılığımızı anlatarak bu iş olmalı. Buna çaba göstereceğiz. Eylem biçimimiz ilaç vermeme, eczaneleri kapatma şeklinde olabilir” dedi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:17

İLGİLİ HABERLER