KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA/Yüksek faturalar nedeniyle 4 büyük ilde 250 bin sabit telefon abonesi telefonlarını kapattı. Türk Telekom, bu kişilerden 180 trilyon TL alacağını tahsil etmek için icra takibi başlattı. Cep telefonlarına yapılan aramaların pahalı olması Telekom faturalarını kabartıyor.
Kriz ve kabarık telefon faturaları yüzünden Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’da 250 bin sabit telefon abonesi telefonlarını kapattı. Türk Telekom (TT) borçlarını ödeyemeyen 250 bin kişiden toplam 180 trilyon lirayı alabilmek için icra takibi başlattı. Telekom’a en çok borçlanan il İstanbul oldu. 150 bine yakın abone borcundan dolayı hattını kapattı.
Kabarık faturaların en önemli sebebi cep telefonu trafiğinin artması. Zira sabit telefon ile cep telefonunun aranmasının bedeli dakikası 600 bin lira. Birçok vatandaş bunu bilmediği için ay sonunda kabarık faturalarla karşılaşıyor. Sabit telefon ile cep telefonu arasındaki görüşme bedelinin yüksek olmasının sebebi ise 1998 yılında Türk Telekom ile GSM operatörleri arasında imzalanan ara bağlantı sözleşmesi. Sözleşmeye göre sabit telefondan cep telefonlarına yapılacak aramaların ücretlerini cep telefonu operatörleri belirliyor. TT ile anlaşma sağlayarak indirime giden tek operatör ise Aycell. Türk Telekom, ara bağlantı sözleşmesi yüzünden, tahsilatını yapamadığı 180 trilyonun, 100 trilyonunu ise operatörlere peşin ödedi.
Cep telefonlarından cep telefonlarına konuşma ücretlerinin dakikası ortalama 250 bin lira. Oysa TT aboneleri sabit telefondan Turkcell, Telsim ve Aria’ya yaptıkları aramaların dakikası için 600 bin lira ödemek zorunda kalıyor. Çünkü bu fiyatı, TT yerine adı geçen operatörler belirliyor. Ara Bağlantı Sözleşmesi’nde TT ile anlaşma sağlayarak indirime giden tek operatör ise Aycell.
Türk Telekom, ara bağlantı sözleşmesi yüzünden, tahsilatını yapamadığı 180 trilyonun, 100 trilyonunu operatörlere peşin ödedi. Bir yıldır tahsil edemediği faturaları operatörlere peşin ödemek zorunda kaldığı için açık verdi. TT ile GSM operatörleri arasında bu sözleşmeden kaynaklanan anlaşmazlık sebebiyle Ankara Ticaret Mahkemesi’nde hukuk mücadelesi sürüyor. Ankara Bölge İdare Mahkemesi daha önce aldığı kararında GSM operatörlerinin fiyat belirlemesini ortadan kaldırmış, tarifenin yarı yarıya paylaşılması şartını getirmişti.
Hatların kapanmasında sabit telefondan cep telefonlarını arama ücretlerinin yüksek olması, mobil telefonların yaygınlaşması ve karşılıklı aramalarda cebin daha hesaplı olması önemli etken. TT’nin abone kaybetmesinin en önemli sebebi, sabit telefonlardan cep telefonlarına yapılan aramaların pahalı olması. Evinden ya da işyerinden Turkcell, Telsim ve Aria kullanıcılarını arayan bir abone bu görüşmenin dakikasına 600 bin lira ödüyor. TT, abonenin ödediği bu paranın sadece 6 sentini yani yaklaşık 36 bin lirasını alırken, bu ücretin yüzde 40’ı vergilere, geri kalanı ise Ara Bağlantı Sözleşmesi yüzünden cep telefonu operatörlerine kesiliyor. Cep telefonlarından sabit telefona yapılan aramalarda ise GSM operatörleri Türk Telekom’a sadece 1,4 sent ödüyor. Cep telefonlarında şebeke içi aramalarda dakikalık konuşma ücretleri Aycell’de 48 bin, Turkcell’de 229 bin, Telsim’de 225 bin, Aria’da 176 bin liraya kadar düşüyor.
TT’nin Ağustos 2002 itibarıyla tahsili sorunlu faturalar sebebiyle dava ve icra takibine başvurduğu alacak miktarı 179 trilyon 870 milyar lira. Bunun 2002 yılına ait olan miktarı ise yaklaşık 32 trilyon. Dava ve icra takibindeki borçların yüzde 34’lük kısmı İstanbul, Ankara ve İzmir abonelerine ait. Ocak–Temmuz 2002 tarihleri arasında İstanbul’da 146 bin, İzmir’de 34 bin, Ankara’da 32 bin, Bursa’da 32 bin abonenin hattı borcu yüzünden iptal edildi.
Öte yandan, dört büyük ilde normal telefonları kapatarak cep telefonlarına geçişte büyük artış yaşanıyor. Evlerindeki faturaların kabarmasından ve borçlarından kaçan aboneler, daha ucuz konuşmak için sabit telefonlarını kapatıp, cep telefonlarına yöneliyor. Ocak 2001 itibarıyla 19 milyon kişi cep telefonu kullanırken bu rakam Eylül 2002’de yaklaşık 22 milyona ulaştı. Sabit telefon abone sayısı ise iki yıldır yeni hat alımlarına rağmen 19 milyonda kaldı.
Aboneleri yanıltan bir başka nokta ise 4 cep telefonu operatörünün müşterilerine sundukları tarife ve fiyatlara, yüzde 25’lik Özel İletişim Vergisi’ni göstermeden reklam ve tanıtım yapması. Kurumsal kullanıcı olarak gözüken şirketlerin internet hatları üzerinden sabit telefon görüşme imkanı sunan VoiceOver IP uygulamaları yüzünden de TT zarara uğruyor.
TT Pazarlama Daire Başkanı Fazlı Köksal, cep telefonu ücret tarifelerinde Özel İletişim Vergilerinin gösterilmemesi sebebiyle fiyat kıyaslamalarının yanıltıcı olduğunu belirterek, “GSM tarifelerine Özel İletişim Vergisi dahil değil. Türk Telekom tarifelerinde ise tüm vergiler ücretin içinde.” diyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:15