Ekonomi
  • 25.8.2009 09:33

KRİZİN KAHİNİ UYARDI!..SEVİNMEYİN..

Sevinmeyin! Çifte dipli resesyon riski artıyor

Kriz kahini olarak ünlenen ünlü iktisatçı Roubini, ’W’ şekilli çifte dipli resesyon riskinin arttığını belirterek, “Toparlanmanın ileri ekonomilerde anemik ve trendin altında olması muhtemel ve çifte dipli resesyonun riski büyük” uyarısı yaptı. Roubini, petrol, enerji ve gıda fiyatlarındaki hızlı artışın da kendini korkuttuğunu söyledi

Ekonomik krizi tahmin eden New York Üniversitesi öğretim üyelerinden ünlü iktisatçı Nouriel Roubini, Financial Times’da yayımladığı makalesinde “W” şekilli, çifte dipli resesyon riskinin arttığını savunarak “Toparlamanın, ileri ekonomilerde anemik ve trendin altında olması muhtemel ve çifte dipli resesyonun riski büyük” uyarısı yaptı. Roubini, makalede küresel ekonominin 1929 krizinden bu yana en ciddi resesyonun en dibinden çıkmaya başladığını belirtti. Şu anda görünüme ilişkin olarak 3 sorunun bulunduğunu kaydeden Roubini soruları “Resesyon ne zaman bitecek?”, “Ekonomik toparlamanın şekli ne olacak?” ve “Yeniden resesyona düşme riski var mı?” olarak sıraladı.

En az 2 yıl sürer

Makalesinde en az 2 yıl sürecek anemik “U” şekilli bir toparlamanın olacağını beklediğini açıklayan Roubini, zayıf bir “U” şekilli toparlamanın olması için çeşitli nedenlerin bulunduğunu belirttti. Roubini, ABD ve diğer gelişmiş ekonomilerde istihdamın hâlâ keskin bir biçimde düşmeye devam ettiğine dikkat çekerek işsizliğin 2010 yılında da yüzde 10’un üzerinde olacağı tahminini yaptı. Roubini, “Bu sadece talep ve banka zararları için değil, aynı zamanda uzun vadeli işgücü verimliği artışının arkasında kilit bir faktör olan işçi becerileri açısından kötü bir haberdi” yorumunu yaptı.

New York Üniversitesi Profesörü Roubini, krizin sadece likidite değil aynı zamanda borç ödeme gücü krizi de oluşu, tüketicilerin yeterince tasarruf edememesi, finansal sisteminin aldığı ciddi yaraların hâlâ sürmesi, zayıf kârlılık, ABD gibi bazı ülkelerde cari açıklarının azalmasının başka ülkelerin fazlalıklarını düşürülecek olması gibi faktörlere dikkat çekti.

RESESYON NE ZAMAN BİTECEK?

Bu yılın ikinci yarısında en dipten çıkılacak gibi görünüyor. ABD ve İngiltere gibi bazı gelişmiş ekonomiler ile çoğu Avrupa’daki bazı yükselen piyasalarda resesyon yılın sonundan önce resmen sona ermeyecek. Almanya, Fransa ve Japonya gibi diğer bazı gelişmiş ülkeler, Çin, Hindistan ve Brezilya gibi yükselen piyasalarda ise toparlanma başladı.

TOPARLAMANIN ŞEKLİ NE OLACAK?

Bİrçok ekonomist, büyümeye hızlı dönüş olarak tarif edilen “V” şekilli bir toparlama beklerken benim de dahil olduğum iktisatçılar, stokların yeniden oluşturulmasının ve depresyon düzeyindeki üretim toparlamasının etkisiyle 2 çeyrekli hızlı büyümenin ardından en az 2 yıl sürecek anemik “U” şekilli bir toparlamanın olacağını düşünüyorum.

YENİDEN RESESYONA DÜŞME RİSKİ VAR MI?

PolİtİkacIlar, eğer vergileri yükseltir, harcamaları düşürür ve likidite fazlasını emerse ekonomiyi yeniden stag deflasyonuna (resesyon ve deflasyon) geri iter. Ancak bütçe açıklarını korursa, tahvil piyasası vigilanteleri, politika yapımcılarını cezalandırır. O zaman enflasyonist beklentileri artar, uzun vadeli devlet tahvil getirileri yükselir ve borçlanma oranları tırmanır, bu da stagflasyona yol açar.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:32

İLGİLİ HABERLER