Gündem
  • 24.4.2007 10:20

KULİSLERDE GÜL BANKO, GÖNÜL SÜRPRİZ

AKP’de cumhurbaşkanı adayını belirleme çalışmaları içinde dünkü kaygan zeminde ilk öne çıkan isim Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül oldu. Ancak akşam saatlerinde siyasi kulislerde ağırlık kazanan isim Dışişleri Bakanı Abdullah Gül haline geldi.

Cumhurbaşkanı adaylığı için son iki güne girilirken ’düşük profilli’ aday olarak Vecdi Gönül’ün ismi öne çıktı. Dün gün boyu aday adaylarının ismi AKP’liler arasında konuşuldu. Erdoğan’ın yakın çevresi “en güçlü aday Gönül” değerlendirmesini yaptı. Gönül’ün 23 nisan resepsiyonuna katılmaması da “İşareti aldı, ortalarda görünmek istemiyor” yorumlarına yol açtı.

Niçin Vecdi Gönül?
Gönül’ün aday gösterileceğine inanan Erdoğan’a yakın bazı isimler, gerekçe olarak şunu ifade ediyor: “Uzun yıllara dayanan ciddi bir devlet tecrübesi var. O koltuğa devleti tanımayan, kurumlarla iyi ilişki kuramayacak biri çıkarılmaz. 5 yıla yakın süredir hükümet-asker ilişkilerini iyi yürüttü. Eşinin de başı açık.”

Arınç: Ben olmazsam Gül olsun
Gündüz saatlerinin “en güçlü aday”ı Gönül’ken düşük profilli adaylar nedeniyle morallerin bozuk olduğu AKP’de, akşam saatlerinde hükümetin ve partinin ikinci adamı Dışişleri Bakanı Gül’ün ismi öne çıktı. VATAN’ın edindiği bilgiye göre TBMM Başkanı Arınç, dün görüştüğü Erdoğan’a “Siz aday olmayacaksanız, Abdullah Bey’i aday gösterin. Üçüncü bir isim partide sıkıntı olur” dedi. Arınç’ın, Erdoğan’dan Gül’le görüşülmesini istediği de kaydedildi. Arınç’ın sözleri, AKP yönetimi ve milletvekillerinden gelen ’güçlü bir isim olsun’ baskısı üzerine Erdoğan fikir değiştirdi. Daha önce “Gül’ün görüşünü MKYK’da aldım” diyen Erdoğan, Meclis’teki resepsiyonun ardından Gül’le, Resmi Konut’ta bir araya geldi.

AKP kaynakları, görüşmenin ardından “Abdullah Bey’in adaylığı ağırlık kazandı” yorumunda bulundu. Yine bu isimlere göre, Gül’ün adaylığında karar kılınması halinde bugün yapılacak grup toplantısında adayın açıklanabileceği ifade edildi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:50

İLGİLİ HABERLER