Gündem
  • 19.3.2009 15:02

KÜRT CEPHESİ KARIŞTI...

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani PKK'nın Irak anayasasına göre yasal olmadığını, Erbil'de yapılacak olan Kürt konferansında ise PKK'ya şiddetten vazgeçmeleri, sözde silahlı mücadeleyi sona erdirmeleri çağrısında bulunulacağını söyledi. Talabani ayrıca Türkiye'nin Irak'ta istediği yerde konsolosluk açabileceğini de belirtti.

Beşinci Dünya Su Forumu'na katılmak üzere İstanbul'a gelen Celal Talabani NTV ve CNN Türk televizyonlarına konuştu.

Talabani'nin sözleri özetle şöyle: "Irak ile Türkiye'nin ilişkisi artık çok güçlü. Bu ilişki, Irak'ın eski başbakanı ile Başbakan Erdoğan arasında, kendisi Irak'a geldiğinde yapılan antlaşmayla kurulan stratejik ittifaka dayalıdır. İkincisi, ortak amaçlarımız ve ortak düşmanlarımız var. Irak anayasası, terörü düşman sayar ve önlemeye çalışır. Anayasamız, Irak topraklarında her tür yabancı silahlı gücün karşısındadır. Bu nedenle PKK, Irak anayasasına göre yasal değildir. PKK şiddete başvurmaya, silahlı eylemlere devam etmektedir. Şu anda PKK'yı silahlı eylemlerden vazgeçirmeye ve barışı, kardeşliği benimsemeye ikna etmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda üç ülkenin oluşturduğu bir komitemiz bulunuyor.

Erdoğan’ın talebi olsaydı...
"Genel af" konusunda bir şey söyleyemem. Geri dönüşler konusunda ne dediğimi de açıklamalıyım. Eğer Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın dağdakilerin inmesi için bir talebi olsaydı, ben sadece ona şunu sorabilirdim, 'Dağdan inenler eve mi yoksa hapse mi gidecekler?" Benim söylediğim sadece bu.' Cumhurbaşkanı Gül çok bilge bir kişi. Onu seviyorum. Bence kardeşi Recep Tayyip Erdoğan'la sorunları çözeceklerdir. Benim tavsiyeme ihtiyaçları olduğunu düşünmüyorum. "Kardeşim Abdullah Gül'ü Irak'ta dört gözle bekliyoruz. Çok önemli bir ziyaret olacak. Çünkü, Irak'ı ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olacak. Bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani’nin de Gül'ün Bağdat'taki temaslarına katılma planı var ancak şu anda bir Avrupa ülkesinde fizik tedavi görüyor, tedavisi biterse Gül'ün temaslarına katılabilir. Türkiye'yle terörden sonra petrol ve doğalgaz konusu öncelikli. Boru hattı projemizi biliyorsunuz. Türkiye'ye doğalgaz vermeye başlayacağız.”

Bağımsızlık mümkün değil
Bağımsız bir Kürt devletinin imkansız olduğunu söylüyorum. Kürt hareketi, Irak'ta demokrasi için mücadele veriyor. Kürtlerin yüzde 95'inden fazlası Irak'ın bütünlüğü için oy verdi, Kürdistan'ın bağımsızlığı için değil. Bence Kürt hareketinin artık vadesi doldu. Bağımsızlığın imkânsız olduğunu anladılar.

PKK’ya ‘silah bırak’ denecek
Erbil'de yapılacak olan bu Kürt konferansında, dünyanın dört bir yanından Kürt partisi katılacak. PKK'ya şiddetten vazgeçmeleri, sözde silahlı mücadeleyi sona erdirmeleri çağrısında bulunacaklar. Çünkü bu hareket, Kürtlerin ve Türklerin çıkarına değildir. Dönem, artık gerilla savaşı dönemi değildir. Konferansın başlıca amacı da PKK'yı silahlı eylemlerden vazgeçirmek. Onlar barıştan yana, barışçıl bir grup haline geldiklerinde Türkiye'deki kardeşlerimizle bu sorunu nasıl ele alacağımızı konuşuruz. Bu silahlı eylemleri sona erdirmeleri, şiddeti bırakmaları konusunda ümitliyim. Şimdi biliyorsunuz Turgut Özal döneminde talepleri yerine getirip Abdullah Öcalan'ı ateşkes konusunda ikna etmeye çalıştım. Süleyman Demirel'i bir gece evinde ziyaret ettim. Onunla da konuştuk. Ve Öcalan'ı ateşkes konusunda ikna ettik.

Irak ziyaretinin gündemi kesinleşmedi
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Irak gezisinde Barzani ile görüşebileceğinin sinyalini verdi. Babacan, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin son İstanbul ziyaretindeki temaslarının gündemine oturan, PKK'ya yönelik 'çözüm' planlarına ilişkin soruları yanıtladı. Babacan, Talabani'nin, PKK'ya yönelik daha önce açıkladığı ve son İstanbul ziyaretinde yeniden gündeme gelen, 'genel af' konusunda mevcut 'etkin pişmanlık' hükümlerine gönderme yaptı. Babacan, Mesud Barzani'nin, Türkiye ziyaretinin gündemde olup olmadığı sorusu üzerine ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Irak ziyaretini adres göstererek, Gül'ün Irak'a gittiğinde Barzani'yle görüşmesinin mümkün olduğunu kayderek, "Ancak Mesud Barzani'nin Türkiye ziyaretiyle ilgili planlanmış bir şey yok. Ama böyle bir ziyaretin olmaması için bir sebep de yok" dedi.

Barzani’den ‘erken doğum’ uyarısı
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin, İstanbul'daki PKK'yı dağdan indirme planı ve Kürt konferansı hakkında açıklamaları Barzani'nin "erken doğuma yol açma" uyarısıyla karşılaştı. Barzani, AB'nin açık desteği ve Türkiye'nin onayını isterken, DTP lideri Ahmet Türk de Talabani ile yaptığı görüşmede PKK'nın dışlanması halinde konferansın sonuç vermeyeceğini dile getirdi. Talabani ise Türk'e "Başbakan Erdoğan'a genel af önerisinde bulundum. Olumlu bakıyor" mesajını iletti. Edinilen bilgiye göre Barzani, Talabani'nin İstanbul'daki açıklamaları üzerine sürecin henüz olgunlaşmadığını ve erken doğumun zarar vereceği uyarısında bulundu. Barzani, konferansın öne alınmasına karşı çıkarken, teknik hazırlıkların başlatılması için de öncelikle AB'nin açık desteğini ve Türkiye'nin onayını talep etti. Barzani, PKK'nın da konferans sonucunu dikkate alması için ikna edilmesi görüşünü savunuyor. Konferans için altyapının olgunlaşmaması halinde Barzani'nin başarısız bir girişime destek vermeyeceği belirtiliyor.

Türk-Talabani görüşmesi
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Talabani ile görüşmesinde Erbil'de yapılması planlanan Kürt konferansının detayları konuşuldu. Türk ve parti yöneticilerini konferansa davet eden Talabani, Kürt sorununda şiddettin sona ermesi için konferans hazırlıklarını başlatmak istediklerini söyledi. Talabani, "Bütün Kürtler PKK'ya ateşkes, Türkiye'ye de genel af çağrısı yapsın. Ben Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan' bunu söyledim. Olumlu adımlar atılacağı izlenimini de edindim" dedi.

PKK nasıl temsil edilecek
Konferansa katılmak istediklerini belirten Türk ise, PKK'nın dışlandığı bir zeminde çözüm fırsatının oluşturulamayacağını vurguladı. DTP, PKK'nın da konferansta temsil edilmesini isterken, temsilin nasıl sağlanacağı da tartışma konusu oldu. Örgütün doğrudan veya kendisine yakın legal örgütler üzerinden temsil edilmesi gündemde. Öte yandan Abdullah Öcalan’ın sıcak baktığı bilinen konferansla ilgili olarak PKK yöneticisi Duran Kalkan, Fırat Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada "Hazırlık aşamasında olmadığımız konferansta yokuz. Hazırlık için ortak komisyon kurulsun" dedi.

Kürt siyasi liderler konferansı yorumladı

KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi: Bence konferansın en önemli sonucu Kürtlerin örgütlerinin bir araya gelip, ortak bir görüş belirtmesi. Konferansın amacı PKK'ya silah bıraktırmaya davet etmek, siyasi mücadele ve Kürt sorununun çözümünü önermektir. PKK de buna sıcak bakıyor. Silah bırakması için PKK'ya bazı makul önerilerin yapılması lazım. Esas görev Türkiye'ye düşüyor. Genel af gerekli ama yeterli değil.

Hak Par Genel Başkanı Bayram Bozyel: Bize henüz resmi davetiye iletilmedi ancak biz Erbil'e gittiğimizde Mesud Barzani bizi de davet etti. Konferansta Kürt sorununun çözümü için ortak bir tutum çıkması süreci rahatlatır. Konferansta Türkiye’ye de af çıkarması çağrısı yapılacak.

Erivan’a giden Gül, Erbil’e de gitsin
Kürt siyasetçi Haşim Haşimi, 22-23 martta Irak'a resmi ziyarette bulunacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Irak yönetiminin yanı sıra Kürt yönetimiyle de ilişkileri geliştirme çağrısında bulundu. Barzani'nin, Gül'ün Erbil'i de programına dahil etmesi talebini Gül’e ilettiğini ifade eden Haşimi, "Kürtler de Ankara'ya gelmek istiyor. Gül Erbil'e gitmezse ilk ziyareti Kürtler gerçekleştirebilir" dedi. Kısa bir süre önce Erbil'den dönen Haşimi, Kürt yönetiminin, beklentilerini Cumhurbaşkanı Gül'e aktardı. Haşimi, Gül'ün gezisi hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
"Irak ziyaretinde Erbil için de hazırlılar gündemdeydi. Kürt yönetiminin beklentisi var. Son anda bir değişiklik olmazsa Sayın Gül'ün gezisi Bağdat'la sınırlı kalacak. Ama Cumhurbaşkanı Irak'ın diğer bölgelerine gitmezse Kürt Yönetimi, bunu sorun yapmaz. Erivan'a giden Gül'ün Erbil'e gitmeli. Erbil ziyareti gerçekleşirse bölgede yeni bir dönem başlar. Kürt yönetiminin yaklaşımı 'Türkiye bir adım gelsin biz iki adım gideriz' şeklinde.

Konsolosluk açılmalı
Türkiye'nin bugüne kadar Erbil'de konsolosluk açmaması ciddi bir eksikliktir. Türkiye'nin Ortadoğu'daki siyasi ve ekonomik çıkarları Kürdistan bölgesel yönetiminden geçmektedir. Kürt yönetiminin de öyle. Türkiye, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri olumlu bir sürece girmiştir. Kürt örgütleri silahların susması için ortak konferans düzenleyecek. Bu konferans Sayın Barzani'nin fikridir. Silahlı Kürt örgütlerine silahların bırakılması yönünde çağrı yapılacak. Aynı şekilde bölge ülkelerine de demokratik yolların açılması için çağrı yapılacaktır. Çözüm için silahların susmasının yanı sıra genel af da şart. Dağlarda binlerce silahlı adam dolaşırken çözüm gelmez. İçinde bulunduğumuz dönem çözüm için uygun bir zemin sunuyor. Bu fırsat kaçırılmasın.” (TARAF)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 00:02

İLGİLİ HABERLER