Eğitim
  • 27.8.2009 00:00

KÜRTÇE HANGİ DEVLETİN DİLİ?..

Hükümetin Kurt sorununu çözmek için başlattığı “demokratik açılım”la ilgili tartışmalar sürerken üniversiteler de hareketlendi. YÖK Genel Kurulu yarın günü Mardin Artuklu Üniversitesi’nin kurmak istediği Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’yle ilgili karar verecek.

YÖK henüz karar almadı, ancak alınacak kararın şimdiden tartışma oluşturacağı belli oldu. Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, kurulacak bölümün Anayasa ve YÖK Kanunu’na aykırı olduğunu söyledi.



“KÜRT DİLİ HANGİ DEVLETİN DİLİ?”



İnternethaber’in sorularını yanıtlayan Ayhan, “Şu an biz batı dillerinin tamamını okutuyoruz. Doğu dillerinin de bir kısmını okutuyoruz. Bu okuttuğumuz diller, tarihi diller veya şu anda aktif olarak kullanılan diller. Kürt dili gibi bir dilin bir devlet dili olmadığı ortadayken bunu ne diye açacaklar bu tartışma götürür bir durum” dedi.



YASAYA AYKIRI



Kürtçe bölüm kurulmasının Anayasa ve YÖK Kanununa aykırı olduğunu savunan Ayhan, “Anayasaya ve kanuna aykırı olan bölümlerin açılması gayretleri ancak ve ancak Türkiye’nin üniter devlet yapısına zarar verir. Türkiye’nin üniter devlet yapısı savunulması gereken en önemli unsurlarımızdan birisidir. Bazılarını memnun edeceğiz diye Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş değer ve ilkelerinden feragat etmek benim eğitim anlayışıma uygun düşmüyor. Bu yapılmaya çalışılanlar neye kime hizmet ediyor onu bilemiyorum” dedi.



BU YÖK KANUNUNA AYKIRI

YÖK’ün kararını görünce daha sağlıklı bir yorum yapacağını belirten Ayhan, “ Ancak şu andaki klasik eğitim öğretim sistemindeki bölüm çalışmaları Anayasa ve 2547 sayılı YÖK Kanununa aykırı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Kanun ve Anayasa değişmeden böyle bir Kürtçe bölüm açılması hukuka aykırı davranmak demektir. Böyle bir talep kanun değişmeden herhalde yapılmaz. Yapılırsa kanuna aykırı yapılan emirleri yerine getirmek zorunda değiliz” dedi

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:31

İLGİLİ HABERLER