Gündem
  • 28.3.2022 14:26

Lavrov : Ümitliyim, Savaş İstanbul'da bitebilir

Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Lavrov'dan flaş müzakere açıklaması..Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 32’inci gününe girerken, ülkenin dört bir yanında bombardıman ve çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Putin için 'Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalamaz' diyen Biden sessizliğini bozdu. Ukraynalı ve Rus yetkililer, yeni yüz yüze görüşmelerin bu hafta İstanbul'da gerçekleşeceğini doğruladılar. İstanbul'da yapılacak olan müzakereler ile ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 'Müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz. Ümidim doğru çıkarsa savaş biter' dedi. İşte Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...

Rusya Devlet Başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan savaş son sürat devam ediyor. ABD Başkanı Biden, Putin'in iktidarda kalmayacağına dair sözleri ile ilgili sessizliğini bozdu. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 'Müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz' dedi. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malyar basın brifinginde, Rus birliklerinin halihazırda sahip oldukları mevzileri güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi ve başkentin savunmasını kırmaya çalışmasına rağmen Kiev'i ele geçirme umutlarının olmadığını iddia etti.

İşte dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

14.12 Ukraynalı müzakereci David Arakhamia: "Müzakereler yarın 10.00’da başlıyor"

Ukrayna tarafının müzakereci heyetinde yer alan David Arakhamia Ukrayna basınına yaptığı açıklamada, "Şu an için yoldayız. Lojistik sıkıntılardan dolayı varmamız geç saatleri bulacak. Rus heyeti de saat 21:00 sıralarında Türkiye’de olacak. Bundan dolayı yarın 10.00’da görüşmeleri başlatıyoruz" ifadelerini kullandı.

12.13 İstanbul'da yapılacak olan müzakereler ile ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 'Müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz' dedi.

Kremlin Sözcüsü Peskov ile konu ile ilgili 'Yüz yüze görüşmelere başlanmasına karar verilmesi bile başlı başına önemlidir' dedi. Peskov görüşmenin salı günü başlayabileceğini belirtti.

Peskov, 'İki ülke tarafından da müzakereciler Türkiye’ye bugün varacaklar. O sebeple müzakerelerin bugün yapılması pek mümkün görünmüyor. Yarına kalabilir ' ifadelerini kullandı.

Peskov gazetecilere verdiği demeçte , Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski arasında olası bir görüşme fikri üzerinde hiçbir ilerleme kaydedilmediğinin de altını çizdi.

11.33 Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malyar basın brifinginde, Rus birliklerinin halihazırda sahip oldukları mevzileri güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi ve başkentin savunmasını kırmaya çalışmasına rağmen Kiev'i ele geçirme umutlarının olmadığını iddia etti.

10.54 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus ordusunun kuşatması altındaki Mariupol kentinden 2 binden fazla yetim çocuğun alıkonulduğunu, çocukların nerede olduklarının bilinmediğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, “Elde ettiğimiz verilere göre 2 binden fazla çocuk ülkeden çıkarıldı. Bu da kaçırıldıkları anlamına geliyor. Bu çocukların tam olarak nerede olduklarını bilmiyoruz. Anne babası olan ve olmayan çocuklar vardı. Bu bir felaket, bu korkunç” dedi.

Zelenski, iki günde bir kez Mariupol’da kuşatmayı savunan birliklerle ve aileleriyle görüştüğünü belirterek, “Her iki günde bir mutlaka iletişime geçiyorum. Ben de onlara her şeyi anladığımı, kesinlikle geri döneceğimizi söyledim. Ancak ayrılmanız gerektiğini düşünüyorsanız ve bunun doğru olduğunu, hayatta kalabileceğinizi düşünüyorsanız, yapın dedim. Onlara bu seçeneği verdim. ‘Yapamayız, yaralılar burada, yaralıları bırakmayacağız’ dediler. Ölülerini bırakmayacaklarını belirttiler” ifadelerini kullandı.

10.23 Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) kuşatma altındaki Mariupol'e hâlâ erişiminin olmadığını; Rusya ve Ukrayna'nın güvenli geçiş garantisi vermesi gerektiğini söyledi.

 

Güncellenme Tarihi : 28.3.2022 15:00

İLGİLİ HABERLER